Kontakta oss

Sledtrax

Reportage

BJÖRNJAKT MED POLARIS SPORTSMAN 570

Björnjakten är en av årets stora höjdpunkter för jägare. 21 Augusti är premiärdatumet och i år har vi i Jämtland fått en rekord ökning på tilldelningen där hela 200 st björnar får skjutas. Vi på Sledtrax fick en inbjudan i fredags eftermiddag att vara med i Härjedalen under premiärdagen. Snabbt som tusan packades väskan och vapnet, i ilfart färdades vi ned till garaget för att lasta vår höstkompis Polaris Sportsman 570. Pulsen var hög och än mer spännande skulle de komma att bli!

Boffen och Jakthunden Tull

Markerna i Härjedalen kring nationalparken Sonfjället är rika på bär och således också Björn. Det är inte ovanligt att man på sensommaren och hösten får se Björn flertalet gånger. På marken vi under premiärdagen ska jaga har observationer gjorts på Björn flertalet gånger senast några dagar innan. Vi börjar dagen att reka längs skogsbilvägar med vår Polaris Sportsman 570. Efter någon timma hittar vi en första rusa, den är dock inte färsk och vi fortsätter spanandet.

Släppet av Tull

Efter någon timma spaning bekvämt färdandes på vår Polaris Sportsman 570 utan några färska björnspår eller björnskitar bestämmer vi oss för att åka hem till stugan lasta hunden och släppa på frisök längs en sida där björn spanats tidigare under sensommaren. Vår fyrbenta vän som vi sätter tilliten till är Jakthunden Tull som är en utomordentligt duktig älghund. Förutom älg har Tull även skällt på Björn tidigare och det är honom vi ger chansen denna morgon.

Vi släpper iväg hunden i kanten på en skogsbilväg som går nedanför fjällsidan och bärstråket. Det tar inte länge innan det bär iväg och Kristoffer min vän som är hundförare tittar ned på sin Garmin GPS och säger att något är på gång. Vi börjar knata upp längs stråket och pulsen stiger inte bara för spänningen utan även för den otränade kroppen undertecknad bär på! Några första skall ekar genom dalgången Gpsen visar 1,3 km nordväst och det bär bortåt. Vi börjar smålunka i skogen för att försöka hinna genskjuta mot en väg där det ser ut att gå över. Minuter senare sjöblöt i svett når vi vägen, 124 meter visar GPS och det närmar sig, redo för action och bössan skjutredo kommer en kviga över vägen med Tull hack i häl. Antiklimax!! Vi visslar till och lydiga Tull kommer tillbaka, vi kopplar och går mot en närgående mark. 

På väg dit får vi se ett par riktigt maffiga Rentjurar, fina att titta på och därför ingen idé att släppa hund igen. Vi far hem med vårt Polaris Sportsman 570. Björnjaktspremiären är därmed avslutad och även om det inte gick vad vi hoppats på är det långt från över. Vi ska snart ge nya tag igen och då håller vi våra tummar till tusen.

Se vårt filmatiserade test på POLARIS SPORTSMAN 570

Försäkra din ATV via Svedea

Kontakta din lokala Polaris handlare:

SN MOTORSERVICE

MOTORHUSET

PROENGINE

CAMP GAUTO

TIDY POWERSPORTS

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

[adrotate group="2"]
Till toppen