Kontakta oss

Sledtrax testar

ARCTIC CAT M858 SNOPRO

Denna vinter har bjudit på utmaningar då det kommer till väderförhållanden, jakten på den efterlängtade lössnöåkningen har varit är en ständig utmaning. Trots detta har vi haft galet roliga och givande dagar med vår Arctic Cat M858 SnoPro. I denna tredje artikel delar vi våra erfarenheter och insikter från de senaste turerna där maskinen verkligen fått visa sin fulla potential.

Snöjakt och bus!

Denna vinter har krävt sin beskärda del av tålamod för att hitta bra snö. Det har blivit många turer till fjällen vilket det har varit värt, de gånger snön legat rätt har verkligen varit en höjdare. Vår Arctic Cat M858 146” Sno Pro har visat gång på gång sin imponerande busfaktor precis som vi förväntade oss. Med ett grymt bett i mattan skottar den här katten dessutom stora mängder snö och tar sig fram bättre än förväntat, undertecknad imponeras av att den tuggar sig fram bra även när farten minskar. Maskinens lekfullhet vid rullevändningar och bowties är kanske mest utmärkande, ge den full gas så poppar maskinen upp ur snön och kastar nästan runt sin egen axel. Det här är grymt roligt även om det tar en stund att vänja sig, det blir en stor gyroeffekt vid dessa tillfällen och man måste hålla tungan rätt i munnen.

Finjustering med Maptun

Efter inkörningen kändes det fortfarande som att maskinen gick lite fett. För att försöka få bukt på detta installerade vi en ny mapp från Maptun, det gav märkbar skillnad och gången blev betydligt bättre. Eftersom spisen är ny för denna vinter har även Maptun valt att inte plocka ut det allra sista ur 858 stroker-motorn, det här gör att vi fortfarande önskar en något krispigare gång även om skillnaden är markant. Vi har också monterat in en hårdare fjäder i sekundärvariatorn, det här förbättrade backshiften och gör att variatorer och motor nu arbetar bättre tillsammans. Dessa åtgärder gör att hela maskinen känns mer responsiv och svarar betydligt bättre på gasen än när vi började köra in den i originalutförande. Innebär detta att M858 är dåligt ur kartong, svaret är nej. Men vi upplevde att det fanns mer att hämta och vår nyfikenheten gjorde att vi ville se vad dessa enkla ingrepp skulle göra för skillnad.

AC5S, det låter bara klick!

När det kommer till fjädringen har de nya AC5S klickdämparna imponerat på mig, det ger dig som förare möjlighet att på några sekunder ändra känslan helt i maskinen. Detta är inget som bara skrivs i denna artikel utan har faktiskt använts frekvent under vintern. När du transporterar dig efter led klickas dämpningen enkelt hårdare för att bättre klara av stökigt och knöligt underlag, även för att få maskinen mindre vickig i kurvorna. När du väl är framme vid dagens körning justeras de lika enkelt mjukare om så behövs, de få dagar det varit riktig pudersnö har jag valt att köra fjädringen ganska hård då underlaget är förlåtande. När snön är fastare väljer jag att ha lite mjukare dämpning, detta för att få en så följsam och lätthanterad skoter som möjligt. AC5S dämparna har så här långt under säsongen klarat av den typ av körning undertecknad haft utan besvikelse.  Det skulle vara intressant att köra en långtur med led-syskonet ZR 858 Sno Pro och se om dessa dämpare klarar djupa whoopisar och högre farter lika bra!

Orientering med Garmin G8

Garmin G8-displayen fortsätter att imponera och är väldigt smidig för navigering under långa kördagar i den djupa granskogen. Efter många timmar av körning likt en iller upp och ner, höger och vänster är det fantastiskt att se den snabbaste och enklaste vägen tillbaka med några enkla knapptryck. G8´n har också varit användbar för att enkelt spara ner nya punkter på guldkorn som upptäckts under vinterns sökande efter det orörda. Skärmen är tydlig och lätt att använda, det känns lite förvånande att ingen av de andra skoterleverantörerna valt att samarbeta med Garmin. Förutom dessa roliga, snygga och praktiska egenskaper har du koordinaterna väldigt lättillgängliga vilket också är en säkerhetsaspekt.

Alphaskena och balans i Catalyst

Undertecknad har tidigare år kört Arctic Cat i Ascender chassiet som även den var 146”, skillanden mot Catalysten är att hela maskinen nu känns mycket mer responsiv och smidigare. Jag upplever att maskinen är mer balanserad, både på skrå och vid klättring. Skotern lyssnar tydligt på input från dig som förare, lutar du dig mer bak så kommer skidorna att gå högre i luften samtidigt som när det är brant kan du påverka mycket bara genom att luta dig över styret. Detta kanske ni tycker är fysikens lagar vilket det givetvis är, jag upplever bara att skillnaden blir mer markant på Catlysten än andra maskiner. En annan tydlig skillnad är att Alpha-skenans design förhindrar att snö byggs upp som det ofta gör i traditionella boggier med dubbla skenor. Det här märks mest de dagarna då snön är tung. Baksidan av Alpha-skenan är att undertecknad upplever att den blir vingligare efter leden, men återigen är det inte där M858 hör hemma!

Sammanfattningsvis!

Med vårvinterns ankomst ser vi fram emot att fortsätta testet av vår Arctic Cat M858 146″ SnoPro. Det ska bli intressant att se hur maskinen hanterar kramsnö och mer packat underlag. Hittills har köregenskaperna överträffat våra förväntningar och vi kan inte annat än säga att den är ett riktigt buspiller! Vintersäsongen har mycket mer att erbjuda och vi på Sledtrax kommer att få fortsätta testa och syna denna Cats ränder en bra stund till. Fortsättning följer på sledtrax.se & sledtrax.no

Se några SledtraxTV

Köp ditt Snöskotersläp på TIKI

Läs mer på MAPTUN

Gillar du kläderna? Titta in Jethwear

Försäkra din Snöskoter via LÄNSFÖRSÄKRINGAR

Försäkra din Snöskoter via SVEDEA

Läs fler Sledtrax Testar

Boka en helg hos: MARSFJÄLL MOUNTAIN LODGE

Kontakta din lokala Arctic Cat handlare:

MCN NORD

TRAKTOR CITY PITEÅ

ERLAS MOTOR

ABNIAN

SPEEDSHOP SERVICECENTER

KALIX SNÖSKOTER & MC

NORDQVIST RACING

MERA FRITID

Läs mer på Arctic Cat

Fortsätt läs

Mer i Sledtrax testar

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen