Kontakta oss

Reportage

Hållbar vinterturism Frostviken – Framtidsvisioner för vinterturismen med lovande resultat

Vinterturismen och inte minst skoteråkningen har sedan länge varit en stor näring för byarna runt om i Frostviksfjällen. Jormvattnet, Blåsjön, Ankarvattnet samt Gäddede är ställen som många skoteråkare håller varmt om hjärtat. Denna vinterturism var dock problematisk och för att hitta en lösning startades ett stort projekt som nu resulterat i en hållbar produkt för framtiden. Nu finns här en framtid för vinterturismen som lovar samtliga gäster en trevlig upplevelse utan att bekosta naturen. Hur har dem lyckats med detta, och hur var vägen hit? Ja, det kan ni läsa om i denna artikel, häng med!

För att få en tydlig bild om vad detta projekt har inneburit tog vi kontakt med Naturvårdarna i Frostviken och arrangerade en träff med Marika Westberg som varit med sedan dag ett. Vi möttes sedan upp i deras nyrenoverade lokal där vi efter en rundtur satte oss ner för en intervju.

Vad är bakgrunden till Hållbar vinterturism Frostviken?

”Grunden till detta var att många kom hit och körde på helt tokiga ställen. Ett problem som ökade allt eftersom det blev mer populärt med lössnöskotrar. Det började kännas av för ca 10 år sedan och blev bara värre för varje år. Till slut fanns det gäster som visade noll respekt för natur, djur och de människor som bor här. Markägarna ställdes inför stora problem och vi behövde hitta en lösning på detta.”

Ett första försök att råda bot på problematiken gjordes 2014 när ”Friåkning Frostviken” startades. Detta var en informationsfokuserad åtgärd där man kommunicerar med besökande om hur man skall bete sig och vart man får köra. Denna åtgärd var tyvärr inte nog, då problemen kvarstod. Ett antal markägare tog därför kontakt med kommunen för hjälp med denna problematik. Vinterturismen och inte minst skoteråkningen är en viktig näring i området och utan denna skulle inte samhället fungera. Kommunen tog denna fråga på största allvar och efter en tids funderande trodde man sig ha en potentiell lösning. Denna lösning var projektet ”Hållbar skoterturism”, ett projekt som kommunen skulle stå som ägare på.

Projektet blev i slutändan tämligen omfattande. Strömsunds kommun, Region Jämtland Härjedalen, Länsstyrelsen Jämtlands län, Europeiska regionala utvecklingsfonden samt ett antal företag var med och fick fram en budget på 5 miljoner kronor. Planen var att driva projektet i full kraft under två år och målet var att leverera en hållbar produkt för framtidens vinterturism.

Vägen till denna hållbara produkt var lång och redan i ett tidigt stadium insåg man att ”hållbar skoterturism” inte räckte till. För att angripa problematiken behövde man ändra förutsättningarna för samtliga vinterturister, vilket inkluderar bland annat de som kommer till Frostviken för att åka skidor eller att fiska. Förbättringsförslagen var många och de utförda förbättringarna för turismen haglade. Ett nytt informationscentrum upprättades, nya parkeringsplatser togs fram, skyltningar tillkom, miljöbodar ställdes ut och underhållet av skoterleder samt längdskidspår fick en översyn. Allt för att förbättra möjligheten för en hållbar turism. 

Sen var det delen om att kunna tillhandahålla information åt besökarna om rådande förhållanden och att kunna förhindra folk från att vara på fel ställen. Här var en nyckel att själv kunna reglera förbudsområdena. Detta möjliggjordes med hjälp av att kommunens bildande av ett regleringsområde som är flexibelt. En ytterligare nyckelfaktor för detta projekt är markägaravtalen, som ger tillgång till de områden som exempelvis utgör frikörningsområden. Dessa förutsättningar är grunden till att Hållbar vinterturism Frostviken kunnat skapa frikörningsområden tillsammans med de intressenter som finns lokalt.

Projektet slutfördes 2018-11-30 och resulterande produkt är nu i drift. Spelbrickorna är på plats och naturvärdarna jobbar för fullt med det ständigt pågående arbetet. Nu gäller det för samtliga skoterturister som skall köra inom området att köpa skoterpass. Dessa skoterpass kan köpas med olika giltighetslängder och intäkterna går till att hålla verksamheter vid liv. Något som är viktigt för att fortsatt kunna ha en hållbar vinterturism i området.

Åter till intervjun. Hur ser du på framtiden?

”Väldigt positiv. Om man ser hur trenden har varit kring hur en skotergäst har agerat. För 3 år sedan innan projektets start så var det ca 30 överträdelser, där man hade kört på felaktiga ställen och som markägarna hade rapporterat. Ifjol så hade vi 3st. Under projektets gång dokumenterades samtliga av dessa överträdelser i form av avvikelserapporter där vi naturvärdar åkte ut och dokumenterade med bilder samt skrev upp vad som hade hänt. Skulle då markägaren fått skada på sina ägor och att detta är orsakat av skoterkörningen kan markägaren få ekonomiskt stöd från något som vi kallar för markägarfonden.”

Tror du att det här är framtiden för andra områden att arbeta på?

”Ja det tror jag, men det gäller att hitta former som är lämpliga för det området, beroende på hur stora områden det är samt hur markägandet ser ut. Samt att detta är ett bra sätt att kunna få igång en så pass bra ekonomi att man kan tillhandahålla bra information, schyssta leder samt attraktiva körning för vinterturisterna.”

Vi på Sledtrax kan inte annat än att hålla med. Vi tror att detta är ett väldigt bra sätt framåt för många områden i Sverige och vi hoppas att fler inspirerats och tar efter. Om ni vill läsa mer om Hållbar vinterturism Frostviken så skall ni kika in på vinterturism.se

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen