Kontakta oss

Reportage

MÅNADENS PROFIL(ER) ARCTIC CAT TEAM SWEDEN

En var först i världen med en barrell roll på snöskoter och flippar snöskotrar till vardags. Den andra har backflippat en av dem största flipparna någonsin, har tre SM guld i backe samt brutit ryggen och lyckats göra en sanslös comeback. Den tredje som även han är riktigt duktig friåkare är dock smart nog att inte utsätta sig själv för samma idioti utan istället planera, filma och producera material i toppklass och göra verklighet av de två andras galenskap.

Kända från Northern Light Films och numera fabriksteam bakom ett riktigt hett snöskotermärke. Vi talar naturligtvis om grabbarna från Arctic Cat Team Sweden, Adam Thomelius, Tim Marklund och Oskar Andersson.

FOTO: ANTON ERIKSSON

Storyn tar sin början för 4–5 år sedan när Tim Marklund som vid tidpunkten drev ett filmprojekt kallat UGR och Fredrik Anderssons ICEBOUND slogs ihop till Northern Light Films. Under flertalet år samlades de bästa och största namnen i Sverige inom snöskoter och motocross i samma filmprojekt och de är även på den vägen killarna på Arctic Cat Team Sweden känner varandra. Northern Light films drivs fortfarande av Fredrik Andersson och levererar grymt bra material i filmväg, dock är det en helt annan story som ni får läsa om längre fram.

FOTO: ANTON ERIKSSON
FOTO: ANTON ERIKSSON

Tim Marklund:

Född och uppvuxen i Piteå och med energi i överflöd. Driver i dagsläget två framgångsrika bolag, Norrlands Industrikonsult AB som hyr ut industri och service mekaniker samt Maddecks AB som tillverkar riktiga fräna sleddecks. På sommaren kör även Tim tillsammans med Jim Eriksson Piteå Watercross som blivit ett riktigt succé event.

Tim har 3 SM guld i backrace och har haft intresse för motorer och snöskotrar sedan barnsben. Tim är känd för att aldrig säga nej och kan beskrivas som den med galna ideér och stor drivkraft i Arctic Cat Team Sweden gänget. 2013 var Tim med om en otäck olycka på motocross där han hoppade för stort och landade platt vilket ledde till att Tim bröt ryggen och var nära att stryka med. 

Läkarna trodde inte Tim skulle kunna gå igen, men med en vilja utan dess like och med världsledande rehab träning i Florida klarade han att göra det omöjliga 8 månader efter olyckan och utan känsel i ena foten var Tim tillbaka på skotern. Med en fastmonterad snowboard bindning på fotsteget och fastspänd fot lyckades Tim vinna sitt andra SM guld i backrace. Vilket är en sanslös bedrift.

FOTO: ANTON ERIKSSON
FOTO: ANTON ERIKSSON

Oskar Andersson:

Född och uppvuxen i Arjeplog, numera boende i Piteå och jobbar på ett pappersbruk som produktionstekniker. Första minnet från skoteråkning var på ”Fixarns” Kitty cat vid 4–5 års ålder. Oskars första egna maskin var en Indy 340 och drygt 20 år senare är snöskoteråkning fortfarande hans största hobby vintertid. Oskar som tillsammans med barndomsvännen Fredrik Andersson gjort en stor del av produktionen till Northern light films är oerhört duktig med kameran både vad gäller foto och film.

Hemligheten till framgången bakom kameran är att fånga de stora ögonblicken ur ett intressant perspektiv, hela tiden förnya sig och att förverkliga materialet i produktion/ redigering byggt på känslor. Oskar skulle beskrivas som spindeln i nätet och med hjärnkapaciteten för att styra upp och se till att Tim´s galna ideér blir utförda. 

FOTO: ANTON ERIKSSON

FOTO: ANTON ERIKSSON

Adam Thomelius:

Sist men inte minst har vi galningen i gänget, inte känd för att använda hjärnan när hjälmen sitter på och frågar man honom om en backflip levererar han den precis överallt och närsomhelst. Född och uppvuxen i Boden men bor numera i Piteå. Till vardags driver Adam Mecat AB som sysslar med spårservice och industrimek. Adam har krigat på hårt under sommaren och hösten med sin business. Allt för att kunna få mer utrymme till ledig tid på skotern under säsongen.

Med en grund från skotercrossen under ett antal år har Adam på senare tid gått över mer och mer på freestyle inom backcountryåkningen. Missförstå nu oss inte, Adam är fortfarande otroligt vass på skotercross och även inom vanlig friåkning, men det där lilla extra adrenalinet Adam alltid eftersträvar får han enbart genom hans sjuka hopp och flippar ute i fjällvärden.

Adam var först i världen med att landa en barrell roll på snöskoter och har även flippat det kända ”Turtle Gap” i Revelstoke. Undertecknad hade förmånen att bevittna detta live då jag var med som guide under deras besök i Kanada. Adam som crashat våldsamt fler gånger än vad det går att räkna på fingrarna har lyckligtvis aldrig skadat sig illa. Detta är enligt min mening helt ofattbart med tanke på vilka trick och hopp Adam har utfört. Vi på Sledtrax håller tummarna att turen håller i sig. Ordspråket brukar lyda ”Tur drabbar den skicklige”

FRÅN VÄNSTER: ADAM THOMELIUS, TIM MARKLUND, OSKAR ANDERSSON

Teamet:

Tillsammans utgör dessa grabbar grunden för Arctic Cat Team Sweden som bildades vintern (2016–2017) då Arctic Cat ville branda sig mer mot det mer växande friåkningssegmentet. Stor anledning till att fabriksteamet bildades är tack vare Tim Marklund som kört för Arctic Cat under ett flertal år. Lasse Bergkvist som driver Arctic Cat Team Sweden och Peter Söderhäll på Textron har en stor del i det hela.
Ihop med Tim kom idén att bilda ett Arctic Cat fabriksteam där det vinnande receptet skulle innehålla en blandning av stor erfarenhet inom friåkning, gedigen produktion och filmkunskap och rejält med knäppa ideér och galenskap. Vi på Sledtrax kan konstatera efter en första säsong att detta var en superidé som satt ett tydligt avtryck för Arctic Cat inom friåkningen. 

Tillsammans har teamet kört skoter över 60 år i terräng från stenhårda crossbanor, fjällmassiv med drivor till granskogens tekniska körning. Många galna idéer och drömmar har förverkligats med åkning i både Kanada, Bosnien, Norge och Sverige. Med Textron i ryggen som ny ägare till Arctic Cat är framtiden än mer spännande förklarar gänget. Till vintern satsar teamet på över 150 dagar bakom styret och kameran. Massvis med helgalna projekt kommer ske i denna säsong och vill man följa med på resan får man helt enkelt börja följa killarna på sociala medier.

Oskar, Tim och Adam har även annan hjälp från företag i branschen för att göra alla dessa galna påhitt, projekt och resor möjliga. Därför vill de även rikta ett stort tack till Monster, Jethwear, BIHR, VW, Marsfjäll Mountain Lodge, Gold graphics och Ram mounts.

FOTO: ANTON ERIKSSON

Vi avslutar reportaget med 3 snabba frågor:

Häftigaste skoterminnet? 

Måste nog vara när vi tillsammans spelade in Northern Light Films volume 2. Vädret var strålande, vi befann oss i Vuoggatjålme och med en pistmaskin byggde vi grymt stora hopp. Alla åkare som var med under denna helg körde sanslöst stort. Adam satte även där sin första barrell roll. 

Hur ser vi till att skoteråkningen förblir hållbar även i framtiden för Sverige?

Att vi tillsammans kommunicerar ut skoteråkningen på ett bra sätt. Att vi skapar bra relationer med dem som bor i fjällen, med dem som driver verksamheter där, med dem som lever på turismen och såklart med människorna som driver rennäring. Att vi respekterar naturen och djuren som lever där och även de lagar och regler som gäller för oss skoteråkare. Sen tror vi också att vi skoteråkare måste vara beredda på förändring i framtiden. Det gäller områden och natur som ska värnas men även om maskinerna i sig. Titta bara på den extrema förändring skotrar har genomgått de senaste 10 åren och tittar vi fram 10 år i tiden tror vi att de kan se helt annorlunda ut.

Vad är eran kommande målsättning med skoteråkning?

Att köra hårt och att ha så kul som möjligt, hela tiden förbättra körningen och kreativiteten. Att skapa riktigt bra material till dem som vill följa vår resa. Att hjälpa våra sponsorer på bästa sätt i allt från branding till att utveckla och få fram än bättre produkter för snöskotermarknaden.

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen