Kontakta oss

Sledtrax testar

POLARIS 9R RMK KHAOS 146″ – REDO FÖR ACTION

Det har nu gått ett tag sedan ni senast kunnat läsa om vår busiga långtestmaskin, Polaris 9R RMK Khaos 146. Mycket vatten har runnit under broarna och maskinen har nu inte bara fått drifttimmar på sig, utan även en hel del utrustning som vi önskade att kika närmare på. Häng med i denna delrapport för att läsa mer om detta!

Testkörning pågår

Dagarna rullar på bakom styret på Polaris 9R RMK Khaos 146, och det är i ärlighetens namn inga fel på skotern som den kommer från fabrik. Utan felet sitter snarare bakom styret. För jag som undertecknar artikeln kör snöskotrarna hårt, och det är då lätt att både köra sönder, men även själv gå sönder om man inte anpassar skotern efter ens egen körstil.

Därför har vi utrustat Polarisen med exempelvis stötdämpare från Öhlins. ”Guld-dämparna” är inte bara för syns skull. De säkerställer att landningarna blir så mjuka som möjligt, och att skotern beter sig konsekvent under en lång tid framöver. Om än Walker Evans Velocity dämparna fungerar bra, och har bra justering, ändrar de prestanda relativt fort och en första service av stötdämparna bör därför ske ganska snart om man skall ha välfungerande stötdämpning säsongen igenom.

Utrustas efter smak och tycke

Som ni kan se har vi valt att kosta på vår Polaris 9R RMK Khaos 146 med en hel del utrustning i år. Dels stötdämparna, men det som sticker ut mest är nog lättviktshuven från Giele, som inte bara sparar otroligt mycket vikt (ca 5kg!), utan som även ger maskinen ett rått intryck. Visst, man får offra både lyktan och förvaringsutrymmet med denna produkt. Men säsongen är långt gången och dagarna blir bara längre och längre, därför ser vi inte detta som något stort bekymmer. Sen att prisbilden på huven är väldigt attraktivt, ynka 4995kr, det gör valet enkelt. Däremot förlorar man förvaringsmöjligheten som är bakom mätaren på originalhuven och det var något vi initialt saknade. Man behöver vara medveten om den kompromissen och se till ens eget behov om man köper denna huv helt enkelt. Gällande förvaring kan det tränade ögat se att vi satsat på Polaris egna lösning med den färgmatchade mediumväskan som sitter fast med det mycket smidiga ”Lock & Ride” systemet. Med detta på plats får vi med oss allt vi behöver under dagsturerna.

RP Equipment – Brett produktutbud

Vidare har vi monterat en 36” framvagn från RP Equipment. Montaget av denna kräver lite finess, och vi rekommenderar att man köper med bussningar samt hylsor för att pressa lös kullederna från originalframvagnen om man inte redan har dessa. Vad är då fördel med denna lösning? Om det inte räcker med att man får en stadig framvagn som har högre markfrigång, då kan vi även väga in med reservdelspriset. När du väl smäller en a-arm kostar en ny från RP Equipment ca 2200kr, vilket är att jämföra med en originalprodukt som kostar över 3600kr.

Vi har även monterat RP Equipment bakbågen som dels gör slash-tunneln ännu smalare, men framförallt stärker upp tunneln som annars är en ganska svag punkt på just denna skoter. Sedan är det även möjligt att montera dragkrok med denna lösning, om man nu vill det. Slutligen förstärker vi även boggieskenorna med förstärkare som med en prislapp på blyga 2300kr känns som en riktigt billig försäkring.

Redo för action

Med ovan nämnda utrustning på plats rockar vi vidare i skogen och allt eftersom vi får timmar bakom styret känner vi oss mer trygga på skotern. Vi tycker att det är en mycket lekfull skoter som illa kvickt vänder när man vill det, och betoningen ligger på ”när man vill det”. För om än det går fort att slänga runt denna 146” maskin är det föraren som behöver initiera rörelsen. Detta är något av ett signum som levt kvar i Polaris lössnömaskiner de senaste åren. Att man som förare får en känsla av kontroll hela tiden.

Patriot 9R motorn känns mycket pigg trots den ökade roterande massan som blir på primärvariatorn till följd av el-starten. Sen har driften i övrigt varit helt felfri, vilket numera kan beaktas som förvånande när man under tidigare år hört mycket om problem med tändstift. Ta i trä, det är inget vi råkat ut för med denna skoter. Vi ser att skotern går lite fett baserat på de spår man lämnar i snön när man trycker full gas, något vi antar är på grund av inkörningsprogrammet. Men trots detta går Polarisen grymt bra. Bestyckningen i variatorerna är OK och varvtalen ligger där dem skall. Sen är detta med variatorkalibrering en smaksak, och enligt undertecknad hade inte skadat med lite högre inslagsvarv. En enkel åtgärd som för många ej är nödvändig.

Avslutningsvis

Vår Polaris 9R RMK Khaos 146 känns nu helt rätt för mig som förare och om än säsongen nått sin topp har vi många turer kvar att köra. Detta lekfulla kraftpaket har minsann mycket kvar att ge denna vinter och vi kommer att rapportera hur den fungerar och vad vi får med oss för intryck under kommande del av vinter. Håll tillgodo!

Försäkra din Snöskoter via LÄNSFÖRSÄKRINGAR

Försäkra din Snöskoter via SVEDEA

Se några SledtraxTV

Kontakta din lokala handlare för RP Produkter

Gillar du stötdämparna? Kika in Öhlins

Gillar du kläderna? Titta in KLIM

Kontakta din lokala Polaris handlare:

NORRA SVERIGE:

BOOST RACING

TORD´S MOTORSERVICE

TIDY POWERSPORTS

Fortsätt läs

Mer i Sledtrax testar

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen