Kontakta oss

Sledtrax testar

VÄGEN MOT MC-KORT

Vintern 2024/2025 blev inte som vi hoppats. Snön, det vita guldet för oss skoteråkare valde att lysa med sin frånvaro. Istället för att planera fjällturer började tankarna glida iväg åt andra håll. Som så många gånger förr när hjärnan börjar tänka på sommar och motorabstinensen smyger sig på, dök den där gamla idén upp igen: ”Tänk om man skulle ta MC-kort?”

Tanken har funnits där länge. Att få kasta sig ut på vägarna, känna friheten och accelerationen på två hjul. Efter lite research var det plötsligt allvar, körkortstillståndet var fixat och vi började boka in alla de steg som krävs för att ta A-kortet.

För dig som är sugen på samma resa, här är grunderna:

1. Körkortstillstånd + Synundersökning

Det första steget är att ansöka om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. Detta är helt kostnadsfritt. Dock krävs en synundersökning som måste göras hos optiker.

  • Kostnad synundersökning: 199 kr

2. Riskutbildning del 1 + Körlektion (110 min)

Riskutbildning del 1 är en teoretisk utbildning som tar upp trötthet, alkohol, droger och andra riskfaktorer i trafiken. I vårt fall bokade vi ett paket som även inkluderade en 110 minuter lång körlektion.

  • Kostnad Riskutbildning 1 + 110 min körlektion: 4 400 kr

3. Riskutbildning del 2

Det här är den praktiska delen av riskutbildningen. Man kör under olika vägförhållanden och övar på farliga situationer, bromsning och undanmanövrar.

  • Kostnad Riskutbildning 2: 4 100 kr

4. Teoriprov

Efter att ha pluggat teorin – antingen via app, bok eller onlinekurs – bokar man teoriprovet via Trafikverket.

  • Kostnad teoriprov: 420 kr

5. Uppkörning
När teorin är avklarad är det dags för det praktiska provet. Det går att köra upp med egen motorcykel, men för de flesta är det vanligast att hyra från en trafikskola. Då tillkommer en extra kostnad beroende på upplägg.

Del 1: Manöverbana

Det hela börjar på en av Trafikverkets avskilda övningsytor. Här testas följande moment:

  • Lågfartsbana: Först gör man en säkerhetsgenomgång av motorcykeln innan man börjar köra. Sen ska man köra långsamt genom konor utan att sätta ned fötterna förutom vid två ställen där man stannar i banan. Det kräver balans, kopplingskontroll och nerver av stål. Det här är den delen som har varit svårast att bemästra och det är något jag rekommenderar att man tränar mycket på.
  • Högfartsbana: En snabb slalombana med “garagevändning” följt av en inbromsning på angiven punkt – allt i ca 50 km/h.
  • Bromsprov: Bromsa kontrollerat från högre hastighet (typiskt 70 km/h). Här testas din förmåga att göra en kontrollerad nödbromsning.
  • Vändningar och U-svängar: På både smal och bred väg.

Du får oftast två försök per moment. Misslyckas du med ett moment två gånger blir du underkänd.

Del 2: Trafikkörning

Om du klarar manöverbanan går du vidare direkt till körning i trafik. Det sker med radioutrustning där examinatorn ger instruktioner. Fokus ligger på:

  • Säkerhetsavstånd
  • Placering i körfält
  • Övergångsställen och högerregeln
  • Anpassning till trafikrytmen
  • Att visa tydligt att du kan köra självständigt och säkert

Hela körningen tar omkring 30–45 minuter och avslutas där ni började – antingen med ett glatt ”Grattis, du är godkänd!” eller en kort genomgång om vad som behöver förbättras.

  • Uppkörning (exkl. MC): 2 000 kr
  • Totalt hittills: ca 11 119 kr

Parallellt med utbildningen började vi spana in en lämplig hoj. Valet föll snabbt på Yamaha MT-09, utrustad med deras nya Y-AMT växellåda – en avancerad, automatisk lösning som ger en rå, responsiv känsla men utan kopplingshandtaget. En dröm för gathojskörning, men inte helt optimal för uppkörningen då den räknas som automat och därmed begränsar körkortet till just automat.

För att lösa det har vi genom Yamahacenter i Luleå fått låna en Yamaha MT-07  en smidig, manuell maskin med rätt karaktär för uppkörningen. Den är lättkörd, kvick i svängarna och har blivit vår trogna partner under den sista delen av utbildningen.

När denna artikel skrivs är det dagen före uppkörningen. Pirret i magen börjar göra sig påmint, det är nu det gäller. I nästa artikel får ni veta hur det gick, och hur vår MC-resa fortsätter. Häng med, för det här är bara början!

Läs fler Sledtrax testar

Läs mer hos Yamaha Motor Scandinavia

Fortsätt läs

Mer i Sledtrax testar

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen