Kontakta oss

Sledtrax testar

YAMAHA SIDEWINDER XTX OCH SNOSCOOT 200

Äntligen var det dags att lasta släpet för dom första svängarna här hemma, vi kan väll inte stoltsera med något Kanadadjup på snön men det är körbart! Ivern var extra stor i flera bemärkelser, det här är min första säsong sedan 2005 på en maskin som är under 153”. Att sedan undertecknades son har stått och ”torrburkat” på 200cc i garaget dom senaste veckorna gör inte känslorna mildare. Häng med och läs om intrycken efter de första svängarna på Yamaha Sidewinder XTX LE 146

Varmkörning

Släpet var lastat och siktet inställt några mil väster om Boden där första pudersvängarna skulle vara möjliga. Väl på plats startas Sidewindern för att värma upp dom nästan 200 pållarna som vilar under huven, under tiden åker kläder på för stora och små. Vi hade även med SnowScooten för en första tur, med ett vrid på nyckeln går elstarten och motorn på 200cc startas med lätthet av vår testpilot. När båda maskinerna var varm började färden efter leden för att komma till orörda partier. YAMAHA SIDEWINDER XTX känns otroligt lättkörd och fin efter leden. Den sväljer guppen med bravur och är stabil vid kurvtagning, vid en lämpligt knölig och öppen sträcka var det läge att trycka tummen hela vägen mot styret.

Det hissnar i kroppen och motorn vrålar ut sin styrka under den korta sekvens som gasen hålls in, maskinen matar på grymt hårt och jag får en känsla av att den inte slutar heller. Efter led upplevs mattan ge bra fäste vid både broms och acceleration, 51 mm challengern gör verkligen sitt jobb här. Det var länge sedan det har upplevts så här roligt att köra led och jag har en känsla av att det kommer bli mer av den körningen i vinter.

Orörd snö

Vi kommer fram till ett öppet myrparti där det lagt lite mer snö, med ett leende på läpparna styrs skidorna av leden för att göra vinterns första pudersvängar med årets långtestare. Det känns bra att surfa fram mellan myrtallarna i den orörda snön, det är inga problem att burka eller göra ringar med YAMAHA SIDEWINDER XTX.

Givetvis måste man vara mer bestämd i jämförelse med sitt syskon MTX och konstigt vore väll allt annat, här måste vi ändå tillägga att den känns lätt att lägga omkull med tanke på den 40” breda framvagnen. Mattan gör sitt jobb även här, kanske inte fullt lika bra som på leden men ändå helt okej.

Undertecknad hittar en backe där några repor på rullen genomförs. Vi kommer att testa både matta och maskin längre fram i vinter med förhoppningsvis mer snö, den ska få bekänna färg inne bland branter och träd när snödjupet nått rätt nivå.

SnoScooten då?

På ett öppet område görs en slinga med kurvor och knölar där vår testpilot kan nöta varv på varv för att bli kompis med sin nya partner. Motorn surrar konstant den närmaste halvtimmen och vi slås över hur bra allt verkar flyta på. Dämpningen i maskinen ser ut att arbeta väldigt bra i både framvagn och boggie, nu är inte maskinen justerad något alls vilket innebär att föraren kommer kunna växa med maskinen några år då det går att ställa på dämparna hårdare. Vid start och stopp ser det mjukt och följsamt ut, detta i jämförelse med fjolåret då en srx 120 kördes. Här märker vi att variatorerna gör stor skillnad. Vad säger testpiloten själv om maskinen? ” Den är jätterolig! Det känns som om jag kör din skoter pappa fast den är gjord för mig och den går MYCKET fortare än förra barnskotern!”.

Även undertecknad var tvungen att provköra och visst är det stor skillnad, det som upplevdes mest positivt är att SnoScooten går faktiskt rätt bra i snön. Den 200cc fyrtaktsmotorn som driver skotern känns stark och kommer absolut att räcka till ett bra tag.

Dags att lasta..

Efter åtskilliga varv fram och tillbaka på leden och en slalomkörning mellan myrtallarna som fick André Myhrer att blekna var det nu dags att lasta för denna gång. Måste uppriktigt säga att YAMAHA SIDEWINDER XTX känns som en grymt rolig allround maskin och vi hade helt klart kunnat köra den stock hela vintern! Nu råkar det dock vara så att vi på Sledtrax gillar att ta maskinen till ”nästa steg” och det kommer även att göras med denna. Se till att läsa nästa reportage om maskinen för då börjar det hända saker, STAY TUNED!

Läs fler Sledtrax Testar

Kontakta din lokala Yamaha handlare

Yamahacenter Östersund

Fortsätt läs

Mer i Sledtrax testar

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen