Kontakta oss

Sledtrax testar

ACCESS 420 SHADE VIKING PREMIÄRTUREN!

Det är alltid något speciellt när man ska premiär köra en maskin för första gången. Mindre skillnad gör det om maskinen är ny eller begagnad, vilket märke de är på huven eller vilken kubik motorn på maskinen har. I helgen hade undertecknad förmånen att för första gången prova en av sommarens långtestare i trakterna kring Härjedalen. Sledtrax premiärtur med Access Shade Viking 420 är avklarad och här kommer domen.

Lastar av maskinen vid stugan i Härjedalen en solig eftermiddag, med snabba steg kliver jag in i stugan kastar på mig jaktkläderna, knyter skorna och knäpper hjälmen. Några minuter senare med stor nyfikenhet och öppna sinnen sätter jag mig på Accessen och vrider om nyckeln. Att använda choke hör inte till vanligheterna men Shade Viking är just utrustad med en sådan och efter en aning trimning av choken hostar maskinen igång, sången är ljuv och under ett par minuter andas vi tillsammans in den friska fjälluften.

Frågorna är många. Hur följsam är maskinen? hur fungerar fyrhjulsdriften? hur bekväm är den elektroniska servostyrningen? Nyfikenheten ska snart stillas och frågorna besvaras.

Petar i högväxeln, växellådan känns mjuk och följsam, dock finns inget ”P-läge” bland växlings alternativen utan maskinen måste startas i läge ”N” och istället finns en manuell parkeringsbroms på styret. För att man inte ska glömma att lägga ur handbromsen när det är dags att åka vidare piper maskinen för glatta livet. Men den piper även om man inte sitter på dynan när man kör, en något irriterande detalj jag sannerligen kommer montera bort framöver. 

Vi rullar iväg på skogsbilvägen, de första kilometrarna tuffar jag på försiktigt med gasen, vill att maskinen ska få ett fint första intryck av sin chaufför. Inte allt för stora påfrestningar för varken servo, motor eller fjädring. Första intrycket efter vägen är att maskinen känns väldigt kompakt och smidig. Förarergonomin känns riktigt bra och knapparna sitter där de förväntas, en bra och tydlig display visar den nödvändigaste informationen. Access 420 shade viking atv som kommer traktorregistrerad visar än så länge en stabil och trygg väghållning.

Orkar access shade viking 420 i skogen?

Med bra självförtroende växer hornen och tillsammans tar vi den första linjen ut i de vilda. Granskogen är tät och marken kuperad. Motorn på nätta 359cc får här jobba ganska hårt. Maskinen känns aningen högt växlad, och med stora maxxis bighorn däck blir det svårt att smyga, för att ta sig fram genom snårig skog och ojämn terräng får vikingen pressas till max.
Problemet löser sig dock snabbt när undertecknad ändrar till lågväxel och uppträdandet blir nu helt annorlunda i framkomlighet. Servostyrningen känns aningen svag, däremot är det något jag uppskattar då det ger föraren mer känsla i styrningen. Fjädringen finns inget att anmärka på men då har vi inte heller någon last eller någon vagn kopplat på maskinen.

Smidigheten och kompaktheten fyrhjulingen gett intryck av på skogsbilvägen blir i skogen väldigt tydlig, maskinen glänser när vi med bravur far genom tighta passager i snårig terräng. Vid en skarp backe läggs 4-hjulsdriften i och med låg växeln tuggar sig maskinen upp utan några större överraskningar. 

Efter någon timma i skogen börjar skymningen komma, dags att fara hemåt igen. Under hemfärden går tankeverksamheten på högvarv i knoppen. Många frågor ska bevaras. Access Shade Vikning 420 har sammanfattningsvis under sin första färd gett sin chaufför ett glatt intryck, med tydliga fördelar såsom stabilitet och smidighet, men också ställt ett par frågetecken? Räcker motorn till vid hårt arbete? Är maskinen tillräckligt lågt växlad, vid drag och tunga laster?

Det är något vi på Sledtrax ska ta reda på framöver! Så håll till godo!

Läs mer om Access HÄR

Läs mer om Access hos GENERALAGENTEN

Fortsätt läs

Mer i Sledtrax testar

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen