Kontakta oss

Sledtrax testar

ARCTIC CAT ALPHA ONE FINAL CALL!

Så var det äntligen dags att väcka liv i skribentfingrarna och febrilt börja knappa på tangenterna, något som tyder på att vintersäsongen äntligen börjar smyga sig in över Sveariket. Med det sagt är det hög tid för oss att dela med oss av en slutsummering på den gånga vinterns mest omtalade nyhet. En nyhet som vi på Sledtrax snabbt greppade taget om för att låta den genomgå Sledtrax testarhänder. Här kommer sista kapitlet från en säsong bakom styret på Arctic Cat Alpha One innan det är dags för oss att vända blad och låta en ny vintersäsong ta fart. Häng med!

HÄMTNING AV MASKIN

Kalendern visade slutet på november när vi klev in genom portarna på Mellanströms Motor i Arvidsjaur för att ansluta Vilddjuret från Thief Riverfalls till långtestgänget. Redan i butik gav den ett rått och väldigt hoppfullt intryck och något som framkallade stor nyfikenhet och en del frågetecken var enkelskenan Monorail. Frågetecken som vi under säsongen rätade ut och fick svar på. Med signaturen på pappret och ett stadigt handslag med säljaren var det äntligen dags att lasta för att åka hemåt och sätta kanske den råaste katten någonsin på prövning.

FÖRSTA SVÄNGEN

Veckorna gick och längtan efter tvåtaktsdoft var alldeles för påtaglig. Snöbrist var med ganska hög sannolikhet försäsongens mest använda ord men hindrar det en alldeles för entusiastisk skoterfantast? Icket. Vi lämnade 50-skyltarna och det var ett livligt intresse som rev inombords efter att få bekanta sig med ny maskin och nya konstruktioner som omfattar nya karaktärsdrag och kvalitéer att bekanta sig med. Man får helt enkelt ge maskin samt förare några svängar innan ett fint samspel infinner sig.Redan på premiärturen blev vi glatt överraskade över Alphans beskaffenheter och vilket samspel den bjuder upp till. Enkelskenan i kombination med Acsenderchassit resulterar i att lätthanterad är ett ord som vi gladeligen tar med oss hem efter första turen. Den kan stundvis erfaras aningen lätt att överarbeta, något som ger sig med tiden när du som förare på grundligt sätt får känna dig för.

FÖRSTA SERVICE

Dagarna rullade på, så även milen på ARCTIC CAT ALPHA ONE. Första servicen genomfördes vid 25 mil, en grundtillsyn där inga drastiska åtgärder utförs. Lite uppsmörjning i rörliga partier, oljebyte i kedjehuset samt efterdragning av bultar för att säkerställa att allt sitter som det ska. Under första servicen uppdagades det att slidesen fått en hel del förslitningar. Vi har fått en del frågor om det är på grund av enkelskenan som det blivit onormalt mycket slitage på slidesen men faktum är att det är en för lös mattspänning som varit roten till det onda. Efter slidesbyte var vi mer uppmärksamma på mattspänningen och inget onormalt slitage har upptäckts.

LÅNGTESTMILEN FORTSÄTTER

Timmarna bakom styret tickar uppåt och så gör även tillgivenheten för maskinen. Vi har kört i områden som bjudit på omväxlande terräng med lagom täthet samt en och annan brant att tampas med. Perfekta terrängförhållanden för att känna av kemin mellan maskin och förare.

Siktet inställt på en lite sluttande linje, bryter lätt i skotern och ger gasen en touch och skråkörningen är igång. Där slås vi av tanken att den håller linjen på ett kontrollerat och stabilt sätt, inga överraskande kast med ”baken” som vi hade föreställt oss att enkelskenan skulle bidra till, stort plus i kanten.  Vi fortsätter längs bergssidan innan vi påbörjar färden mot toppen. Här möts vi av en ibland lite väl resvillig maskin men i det stora hela tar den sig fram på ett mycket smidigt sätt och den är underbart lättsam att manövrera. 

Den framkomlighet som den bjuder på har vi Powerclaw mattan på 3,5 tums delning att tacka för. Den ger ett pålitligt driv i snön och den kraftfulla C-tec2 800 motorn jamar rått och bjuder på effekt i samma stund som du ber om det, ett karaktärsdrag som många gånger gör att det enkelt går att räta upp en del knepiga situationer som vi sätter oss i när reaktionsförmågan är långt ifrån tillräcklig. 

FÖRBÄTTRINGSPUNKTER OCH HÅLLBARHET

Är det något som denna maskin verkligen imponerat på är det den genuina driftsäkerheten som den levererat under säsongen. Den mycket omtyckta 800 motorn har funkat felfritt och gett oss precis det vi efterfrågat – effekt precis när vi behöver det som mest. Inte en tillstymmelse till remsprängning, något som verkligen uppskattas. Monorailen som större delen av skoterfolket sneglat på med en aning skeptisk blick och som i några fall faktiskt gett med sig har i vårt fall överraskat oss positivt då hållbarheten har varit klockren även fast den fick en provtur av den lite mer hänsynslösa varianten under vårt lössnötest uppe i Gauto då vi testade gränserna och lite där till.Men även en välslipad diamant kan vara i behov av lite putsning. Alphan har under långtestsäsongen bjudit oss på ett, i det stora hela, relativt prickfritt protokoll men givetvis finns det punkter där vi gärna ser en förbättring. 

Powerclaw mattan med 3,5 tums delning har minst sagt varit en bidragande faktor till att maskinen upplevs oerhört lekfull. Tar vi oss en närmre titt på mattan efter den gångna säsongen skymtar vi en och annan kamm som spruckit på höjden samt lite bortfall av några enstaka kammar men med tanke på de påfrestningar som den fick genomgå i början av säsongen innan ett ordentligt bärlager klamrat sig fast i snön är det inte underligt att det blir ett visst bortfall.


C-tec2 800 motorn är trotjänare som under årens lopp vunnit förarnas fulla tillit vilket är förståeligt då den tuffar på likt en evighetsmaskin och med variatorer som bjudit på ett mycket fint register finns det inte mycket som lämnas åt slumpen. Däremot under säsongens mitt när snön äntligen behagade att bädda in Arvidsjaur i snö, dessutom relativt tung snö, upplevdes det helt plötsligt som att den inte växlade som den skulle. Vi dök givetvis in under kåporna för att ta en närmre titt men inga felaktigheter eller brister kunde konstateras och efter denna sväng har problemet aldrig uppstått igen.

NÅGRA SISTA ORD

Arctic Cat Alpha One 800 är en mycket uppfriskande och potent lössnömaskin som ger ett synnerligen pålitligt helhetsintryck. Med en rolighetsfaktor som slår i topp, finns det inget tvivel om att Arctic Cat har vässat klorna, rejält, och vunnit vårt fulla förtroende.en är definitivt med och kampas på toppen av lössnösegmentets berg. En väldigt problemfri maskin som ännu jamar glatt. Den ger självförtroendet en rejäl knuff i rätt riktning och endast föraren sätter gränser, för maskinen är näst intill gränslös.

Se vår Review av ARCTIC CAT ALPHA ONE

Besök din lokala ARCTIC CAT HANDLARE

SKOTERDELEN

Fortsätt läs

Mer i Sledtrax testar

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen