Kontakta oss

Sledtrax testar

FEM HALVLÅNGA MASKINER MED HÅRDROCKSGENER 2018 DEL 5 – ARCTIC CAT HIGH COUNTRY 8000 153 LTD ES

Arctic Cat har vässat sina klor ordentligt till 2018 och har ett starkare modellprogram än någonsin. En helt ny 800 C-TEC2 motor, nya plastkåpor med en mer slimmad design och LED strålkastare har lyft Catterna till nya höjder. Räcker det för att nå toppen bland dessa fem kombattanter i denna artikelserie? Det ska vi ta reda på här och nu.

Arctic Cat High Country 8000 153″ LTD ES är som ni kanske märker lite längre än övriga i det här testet. I USA finns den även som 141″ men Arctic Cat har valt att endast ta in den längre versionen för oss i Sverige. Inget fel med det även om vi gillade den kortare modellen riktigt bra också.

Vid en snabb anblick ser man inte några stora skillnader mot tidigare, men vid en närmare titt är det mer nyheter än man kan tro.
Om man jämför plasten på den nya Arctic Caten ser man att allt är nytt och omgjort. Betydligt smalare och smäckrare har den blivit, främst på sidokåporna men även nosen har justerats.

Arctic Cat har jobbat hårt med passformen och det märks när man öppnar och stänger sidokåporna. Numera vrider man på ett par vred istället för stroppar och sprintar som det var tidigare.
 
Själva huven eller mittendelen kan man också ta lös enkelt. Bara att lossa ett par skruvar och en elkontakt för att enkelt komma åt motorutrymmet. Smidigt och bra.
Nu är kanske inte plasten den största nyheten, det är utan tvekan den nya egenproducerade motorn 800 C-TEC2.

Det var kanske ingen chock att det var en ny 800 spis på gång från Arctic Cat, då vi har fått en helt ny 600 motor för några år sedan. Till 2018 kom den efterlängtade motorn och efter våra testkörningar kan man gott säga att den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.
Här har vi en helt ny karaktär och motorn känns riktigt stark redan från låga varv och inte alls lika grovhuggen som föregångaren. Ett bredare men samtidigt jämnare register gör motorn mer lättkörd och även gassvaret har förbättrats.
Den kanske inte har riktigt lika mycket effekt som den nya E-TEC 850 men inte långt ifrån, här har Arctic Cat verkligen jobbat hårt med att ta fram en grym motor.

Den nya motorn lyfter verkligen känslan i maskinen, och den känns mer lättkörd när den fått jämnare gång och mer effekt.
Rappheten gör det lättare än tidigare att lyfta skidorna över en stock eller ett dike, precis som det ska vara på en modern maskin byggd för lek.

 

En annan highlight är definitivt fjädringen på denna maskin, Fox QS3 stötdämpare sitter monterade runt om. Och här har vi definitivt absoluta premium grejer, QS står för Quick Shift och 3an betyder att det finns 3 lägen. Soft, Medium och Hard heter respektive läge som ska göra det enkelt för oss konsumenter att göra justeringar. Väljer man att åka lössnö är läge 1 att föredra då maskinen blir mjuk och följsam. Läge 2 passar bättre vid lite hårdare tempo på en ojämn led och vid läge 3 växer klorna ut en bra bit till. Läge 3 är perfekt för dom större flygturerna eller ännu högre tempo vid ledkörning.
Det här med tre distinkta lägen på stötdämparna är verkligen superbra, och man slipper räkna om man är på läge 14 eller 36 som det annars kan vara på justerbara stötdämpare.
Vi hoppas verkligen vi får se mer av detta koncept hos övriga tillverkare på marknaden.
Under våra testkörningar var vi överens om att Arctic Cat hittat rätt med fjädringen på den ny High Countryn, inga konstigheter eller kast utan en riktigt följsam och bekväm maskin.

Arctic Cat Sverige valde att ta in High Country modellen i 153″ längd även om det finns en 141″ i USA. Lite synd tycker vi då den hade gjort sig bra i denna serie med 140 tums maskiner. Man tappar lite smidighet med den längre mattan men vinner istället på framkomligheten i pudret.
Lite lägre kammar än på M8000 vilket ger aningen mindre grepp men det är en marginell skillnad.
Vi tycker att High Countryn påminner mycket om specen på HCR maskinerna. Lång matta med bred framvagn och märkets grymmaste stötdämpare, endast lite förstärkningar som fattas för att göra den till en grym arvtagare.
Behöver vi säga att Catten sticker ut i gänget när det kommer till puder? Knappast.

Arctic Cat har gjort en otrolig resa från 2017 till 2018 och det är imponerande hur man har lyft sitt koncept flera steg framåt.
Det är helt klart inte bara en enkel facelift som är gjord, utan här har man lagt ner massor av tid på att förbättra och förfina maskinerna.
Den nya designen tillsammans med en LED strålkastare av senaste snitt ger utseendet en rejäl boost och tar bort alla eventuella ålderstecken. Att man även lyckats ta fram en egenproducerad ny motor imponerar stort på oss.
Om det räcker till mot konkurrenterna återstår att se i en sista och avgörande del i denna artikelserie, se till att hålla koll här på Sledtrax för att få veta svaret.

Fortsätt läs

Mer i Sledtrax testar

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen