Kontakta oss

Produkter

KLÄDGUIDEN – 509 & TOBE

En minst sagt händelserikt säsong börjar sakta men säkert gå mot sitt slut, det innebär att det är hög tid att utvärdera säsongens kläder. Kläder som inte bara har testats i vårt nordiska klimat utan även varit med på två resor över Atlanten. Som ni förstår har dessa produkter fått stå ut med både det ena och det andra, kalla dagar, blöta dagar och givetvis ett inferno av rappande kvistar. Dessa produkter har verkligen blivit utsatt för allt annat än ett snällt och sparsamt test, hur de har klarat säsongen är den stora frågan… 

509 Ether Jacket

Inför denna säsong var vi lite extra peppad på att få testa den uppdaterade Ether jackan, känslan för produkten var bra och vi måste säga att den har hållit i sig under hela vintern. En smidig och bekväm jacka som håller undertecknad både torr och rörlig under hela säsongen. Den känns nätt på kroppen och har klarat av massa stryk från grenverk. Ventilationen under armarna har kommit väl till pass de mest intensiva kördagarna. Den har ett stort utbud med fickor vilket har gjort att man får med sig det som behövs och lite till. Att detta är ett premiumplagg råder det inte någon tvekan om och jackan har klarat våra högt ställda krav denna säsongen.

+Smidig & bekväm

+Hållbar

+Har hållit mig torr

-Priset?

509 Ether Bib

Byxan gav lite funderingar vid en första anblick då den är hög fram för att sedan vara midjehög på baksidan. Med en säsong i dessa är funderingar som bortblåsta, den lägre bakdelen gör att byxan känns smidigare och dessa byxor har varit något att räkna med i ur och skur. Förstärkningarna är strategiskt placerade och gör sitt jobb, både knän och insida vad har skrapats mot de vassa fotstegen som dagens maskiner har utan synlig påverkan. Bröstfickan har blivit välanvänd då den är relativt stor och lättåtkomlig. Även ventilationen gör sitt jobb med de tejpade dragkedjorna. Är det något vi skulle vilja ändra på dessa bibs? Jo faktiskt, gylfen skulle gärna få varit längre för att ha smidigare access till petterniklas… Stället i sin helhet är en grymt potent kombo!

+Funktion

+Hållbarhet

+Slitstarka     

-Gylfen

509 Altitude 2.0 Carbon 3K Highflow Helmet

Här har vi en kruka från 509 som både är snygg och säker, den har hållit huvudet kallt i viktiga situationer. Fidlock-funktionen är uppskattad då man enkelt kan spänna hjälmen även med handskar på, den sitter bekvämt på undertecknads huvud och är lätt vilket gör att man inte blir trött i nacken. Breathboxen har uppskattats de kallare dagarna, den är enkel att montera i och ur efter eget tycke. Med 509 egna goggles är det en bra passform och en väl anpassad kombination. Modellen finns dessutom i flera olika färgalternativ.

+Sitter bra på huvudet

+Vikten

+Fidlock  

509 Aviator 2.0 Goggle

När jag tänker tillbaka på 509 från tidiga år var det deras goggles undertecknad fastnade för, idag är även deras övriga segment absolut toppklass och utbudet av brillor är galet stort! Aviator 2.0 är allt annat än en besvikelse, med grymt bra passform och 5MAG magnetlins känns detta som riktigt heta goggles. De står bra emot imma och har klarat av både fastkörningar och teknisk skogsåkning med högsta betyg, under mer krävande fastkörningar har jag tagit av linsen för att få svalka. Synfältet är brett och de är bekväma mot ansiktet, även dessa finns med flera olika linser och färger. 509 behåller sitt DNA med att göra riktigt grymma brillor!

+Passform

+5MAG linsen

+Utbudet av linser

+Står emot imma bra

509 Freeride Glove

Freeride Handskarna har fått leva ett tufft liv under denna säsong, allt från stökande med att få fram skotrar ur träbrunnar till att köra i riktigt blöta förhållanden. Det vi snabbt kan konstatera är att detta är en bra och slitstark allroundhandske, en bra mix mellan värme och smidighet. Vi har inte kunnat ha dem som transport under de kallare dagarna vilket inte heller ha varit vårt mål. De blötaste dagarna kryper fukten till slut igenom men Hipora membranet gör ett bra jobb! Passformen och känslan är i handsken är väldigt bra och vi vill påstå att 509 har gjort en riktigt prisvärd handske med sin Freeride Glove.

+Passform 

+Slitstarka

+Funktion

509 Raid Double Boa

Det här är en välbeprövad sko från 509 som är omtyckt. Den sitter skönt på foten och känns relativt lätt, den dubbla Boan gör att du kan nypa fast foten bra i skon. Med 600 gram Thinsulate foder har fötterna hållt sig tillräckligt varma även de kallaste dagarna. När tempen stiger under våren och det börjar bli blöt ute och flödvatten på sjöarna håller de inte riktigt tätt, till deras försvar kommer det väta både inifrån och utifrån under denna period. Sulorna har klarat av Lynxens fotsteg bra och ser fortfarande fina ut efter en säsong, gummeringen på ovansida skon gör dem slitstarka och hela skon ger ett bra intryck efter denna säsong.

+Sköna på foten

+känns lätta

+Slitstarka

-Skulle gärna få stå emot vatten ännu mer 

Tobe Vivid V3  Monosuit No Zip

Sist men absolut inte minst ut på denna utvärdering, en monosuit från Tobe som är riktigt läcker! Detta plagg följde med mig under de djupa dagarna i Kanada och är garanterat pudersäkert. Den här modellen av Vivid har inga dragkedjor på benen (NZ) vilket har visat sig fungera mycket bra. Det här är ett skalplagg som har väl tilltaget Sympatex-membran med 45 000 mm vattenpelare och en god andningsförmåga. Även om det inte är någon isolering kan det bli svettig under aktiv körning, då kommer ventilationsfickorna till användning för att hålla termostaten i schack. Jag uppskattar Kevlarförstärningarna som är på utsatta ställen för att ge overallen längre liv. Den parallella dragkedjan vid hakan som vidgar halsen är i mitt tycke en 10-poängare.  Överlag är detta ett premiunplagg med bra känsla, prislappen hade vi önskat var något lägre.

+känns lätt på kroppen

+Bra förstärkningar

+Vattentätt

-Priset? 

Med detta avrundar undertecknad sin klädguide för vintern, men produkterna packas inte undan riktigt än. Ventilation och vattenpelare ska testas ytterligare några veckor till fjälls och sannolikt hinner vi med att testa dem mer i både sol, snö och lite regn precis som det ska vara. Ha en fortsatt trevlig vår! 

Köp kläderna hos:

TOBE OUTERWEAR

SLEDSTORE

509

SKOTERDELEN

Läs fler: Klädguider

Fortsätt läs

Mer i Produkter

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen