Kontakta oss

Sledtrax testar

LYNX XTERRAIN BRUTAL 850 – KAXIG ÄVENTYRARE SOM IMPONERAR!

Man brukar säga att du ska välja maskin som är kopplad mot den körstil du har, med andra ord är du en ledsmiskare bör du inte välja en mountainmaskin. Men vad finns det för bra alternativ för dem likt mig själv som ena sekunden vill pumpa puder för att i nästa andetag dra en pulka bakom maskinen eller bomba flertalet mil efter en knölig led? Uppenbarligen var det även många på Lynx utvecklingsavdelning som led av samma ambivalens. Resultat blev en minst sagt kaxig fullpreppad bredbandare. Vi ska nu ta en närmare titt på Lynx Xterrain Brutal 850 E-tec.

Förväntningarna på topp!

Lynx Brutal släpptes på marknaden inför 2021 och har blivit ett uppskattat komplement som breddade Lynx redan stora Crossoversegment ytterligare. När vi nu ska testa denna best en kall midvinterdag i december är förväntningarna minst sagt högt ställda, med ett knapptryck startar den välbeprövade 850 e-tec snörran under tiden vi klär på oss suiten från KLIM, spänner hjälmen och drar på handskarna. Nu är det nära!

Vilka komponenter har den fått?

När man läser specifikationen på Brutalen är det mesta väl tilltaget, allt från dämpare, motor till drivbandet. Mattan är 50 cm bred och har en kamhöjd på 60 mm, du läste helt rätt då detta lodjur alltså klassas som en bredbandare! Då kanske du undrar varför man ska ha Kashimabeklädda KYB 46:or i boggien och en 850 e-tec i en bredbandare? Svaret är enkelt, man ville på Lynx utvecklingsavdelning ta Crossover Segmentet till en ny nivå vilket man också gjorde när Brutalen lanserades.

Luftkylare med fläkt och en Multi-LinQ platta på bandtunneln uppskattas lika mycket hos äventyraren som familjefadern. Dessa komponenter gör att du får möjlighet att transportera de saker du behöver med dig samtidigt som motortempen håller sig på önskad nivå. LinQ har skämt bort oss med ett gediget utbud av både lådor och reservdunkar allt för att anpassa maskin efter eget tycke och smak.

Brutalt kul att köra!?

Man märker då du grenslar bandtunneln att den är något bredare än de andra maskinerna i Xterrain serien. Men när du väl är ute och kör skulle vi vilja påstå att det inte är någon större skillnad. Förutom just när du trycker tummen mot styret, då är gäller det att hålla i sig för de 165 vilda hästarna får helt klart ett bra fäste med den bredare mattan och skickar gärna skidorna upp i luften.

Trots att snön inte ligger allt för djup dagen till ära upplevs Brutalen fortfarande smidig att burka med eller för den delen även ligga och hålla på skrå längst en slänt. Förklaringen till det är den väl avvägda 39” framvagnen som gör sitt jobb bra både på och utanför leden. När du sedan kör efter led upplevs Brutalen riktigt sportig, dämparna arbetar i bra symbios med varandra och 850`n är allt annat än sen på att svara upp till dans.

Även fast maskinen känns lättbruten när du färdas i ospårad terräng har man ändå lyckats behålla en bra stabilitet efter leden och den upplevs inte vinglig. Men andra är denna Lynx en fröjd att köra, både på och vid sidan av leden!

Sledtrax dom:

Vi på Sledtrax fick möjlighet att testa Brutalen under fina förutsättningar inför lanseringen våren 2020 och blev mäkta  imponerade. Vårt intryck när vi testar maskinen denna smällkalla decemberdag snart 3 år senare kvarstår, en riktigt välbyggd kaxig äventyrare som mer än gärna tar sig an hårda utmaningar och långa turer i väl varierad terräng. Det är inte så konstigt att just denna modellen tilltalar en målgrupp från 20 år och uppåt! Vi vill slutligen tacka KALIX MASKINER för lånet av maskinen!

Glöm inte att prenumerera på Sledtrax Nyhetsbrev med chansen att vinna massvis med nya produkter varje månad

Försäkra din Snöskoter via DINA FÖRSÄKRINGAR

Gillar du kläderna? Titta in KLIM

Läs fler Sledtrax Testar

Kontakta din lokala LYNX handlare:

LINDROTHS MOTORCENTER

CROSSFIX

KALIX MASKINER

LJUNGBERGS MOTOR

AUTO-BLÅ

OKTAN SVERIGE AB

E-SON MASKIN

SN MOTORSERVICE

Fortsätt läs

Mer i Sledtrax testar

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen