Kontakta oss

Reportage

REVELSTOKE SERIES #18 – KAMERAGUIDEN FÖR ER SOM VILL BÖRJA FILMA OCH FOTOGRAFERA ER ÅKNING.

Sociala medier är större än någonsin, företag inom branschen och skoteråkare runt om i världen delar med sig av sina erfarenheter både från sin åkning samt utrustning på facebook, instagram, youtube, snapchat och vimeo med flera. Även jag hamnade själv i detta nörd träsk eftersom att jag ville dela med mig av skoteråkningen kring Revelstoke. Måste gladeligen erkänna att det är otroligt kul och motiverande från att både filma och fotografera till att redigera och få ut materialet till er läsare då vi tillsammans håller skoteråkningen så varmt om hjärtat. Denna artikel kommer jag därför tillägna mina erfarenheter och tips för filmning och fotografering av skoteråkning.

Det finns en hel uppsjö av både systemkameror, linser, action kameror samt drönare och alla har sina fördelar, en del är mer utformade för filmning, andra för foto.
Så vad passar oss skoteråkare då? Det är självklart en smaksak och beror helt på vad man tänkt göra med sin filming/fotografering. För att göra detta så simpelt som möjligt kommer jag göra mitt bästa för att inte ramla in på djupet inom just tekniken med kamerorna; såsom fps, shutter speed, f -stop, iso format osv. Jag tänkte snarare försöka fokusera på vart fördelarna ligger med den utrusning som jag använder och ta er igenom några steg och rekommendationer för vad jag skulle tipsa er som vill börja fotografera och/eller filma sin skoteråkning.

Att börja filma och fotografera är inte gratis och det går lika bra att börja med en billig kamera, lära sig tekniken kring foto, för att sedan byta upp sig om och när man hittar ett intresse för det. Jag använder mig av en Canon 80D med en sigma 18-35 lins. Detta set är i det dyraste laget för någon som precis vill börja fotografera/filma men är riktigt bra och enkel att lära. Tillsammans med systemkameran använder jag en actionkamera Gopro 4 silver och en drönare DJI Phantom 4. För att frakta min kamera utrustning upp på fjället använder jag en Manfrotto ryggsäck med plats för både drönare och systemkamera.
Detta är en helt okej setup för fotografering och filming då jag i nuläget filmar i full HD 1080.
Trenden går dock mot 4k, precis som allt inom skoter industrin och teknik industrin, det som är nytt idag är ofta utdaterat inom ett år. Och som med det mesta, ju mer man nördar in sig i något och efter att ha filmat en hel del så märks kvalitén på film från full HD till 4k enormt. Varpå undertecknad säkerligen kommer att byta upp sig till nästkommande säsong.

För fotografering skulle jag rekommendera en Canon alternativt Nikon kamera. Är du mer intresserad av filmning så finns det en systemkamera som sticker ut på marknaden i dagsläget, Panasonic GH4, som dessutom är väldigt prisvärd just nu då Panasonics nya GH5 kommer ut i början på april. Detta kommer förmodligen även resultera i många GH4 på andrahands marknaden till bra priser så är man på alerten kan man nog lyckas göra en bra affär där. Vad som är speciellt med Panasonic GH4 är att den filmar 4k i 30 fps och den nya (GH5) i 60 fps. Kvaliteten är bland den bästa på marknaden för en systemkamera och Panasonics kameror är väldigt lätta att lära sig och använda.

Drönaren som jag använt mig av fram tills nyligen då en av mina vänner körde över den av misstag är en Dji Phantom 4. Kameran är av mycket hög kvalitet med upp till 4K (30fps). Det jag filmat i är däremot 1080 (60fps) för att ha möjlighet att tillämpa slowmotion i redigeringsprogrammet final cut som jag använder. Fördelen med Dji drönare är att dem är väldigt lätta att flyga för nybörjare samt att dem använder kameror för navigation och anti crash system när man är i luften. Drönaren har även olika follow modes och active track system, funktionerna innebär att drönaren kan följa efter ett rörande objekt själv utan att man måste flyga den samtidigt. En drönare som jag däremot skulle rekommendera är DJI Mavic pro då den är väldigt kompakt, har en bra kamera 4k (30fps) samt är prisvärd i förhållande till vad andra drönare i den kategorin kostar. Jag har själv beställt en ny drönare DJI Phantom 4 Pro som är uppföljaren till Dji Phantom 4 med 4K (60fps).

Vill man gå hela vägen gör man som min vän Joshua och köper DJI Ronin m med GH4/GH5, denna har dock en saftig prislapp på runt 40.000kr. En Ronin är en stabilisator för kameran som i princip reducerar alla vibrationer i filmningen. Väldigt häftigt att filma med men så pass dyrt att det för min del inte är värt pengarna. Köper man dessutom GH5 så ingår bildstabilisering både i lins och kamerahus som samarbetar för att motverka skakningar i bild.

Dem flesta av oss skoteråkare som filmar har förmodligen en Gopro kamera, detta är egentligen den billigaste och bästa varianten för de flesta som vill börja filma sin åkning. Gopro har bra bildkvalité, är stöttålig, vattentålig, prisvärd och finns i massvis av olika versioner. Har man en Gopro idag men vill utveckla sin filmning skulle jag rekommendera Rad3k pro kitt, detta set innehåller en mängd olika fästen som du kan montera på skotern för att få nya häftiga vinklar med din Gopro filmning.

Jag hoppas att denna lilla guide fångat ert intresse, oavsett om du redan filmar idag eller för er som är helt nya i kameradjungeln, förhoppningsvis gjorde jag den lite mer förståelig. Att filma och redigera är tidskrävande men grymt roligt! det viktigaste med det är såklart att ha kul och att lägga nivån efter erfarenhet, utrustning och tid. Det kan ju trots allt vara roligare att lägga dem där extrapengarna på något till skotern istället, men dem minnena som jag tack vare min kamerautrustning har förevigat, i själva stunden och i bild kommer jag aldrig att ångra!

Veckan åkning har varit mycket bra, puder råder det ingen brist på. Detta är ett par bilder från när vi varit till fjälls och haft kul.

Denna veckas Scenes är tyvärr inställd, har filmat en hel del, men drönaren gick sönder och har smått börjat arbeta med nästa veckas scenes #16 tillsammans med Joshua härifrån, vi vill tillsammans göra den bästa Scenes hittills så det tar lite tid. Så håll till godo och var redo till nästa vecka för då smäller det! Häng med nästa vecka, förutom en förhoppningsvis grymt bra scenes kommer även bildspecial. Med massvis av bilder från säsongen. until then ride safe!

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen