Kontakta oss

Sledtrax testar

SCOTT GENIUS 950 – SLUTRAPPORT

Dags att summera en fartfylld sommar tillsammans med Scott genius 950! Den har tagit oss ut i fantastisk fjällmiljö och ner för böljande downhillbackar med hopp, sten och stubb. Vi har rullat fram på vägar, stigar och genom skogar på nyupptäckta platser och kära favoritställen. Så hur sammanfattar vi denna cykel efter alla äventyr tillsammans?Ja, det ska vi gå igenom här!

Första mötet

När cykeln anländer hem är det kärlek vid första ögonkastet. En diskret och clean look med massor av häftiga och funktionella komponenter och jag är såld! Det går fort att bekanta sig med cykeln och alla funktioner är väldigt användarvänliga. Vi har nämnt alla key features som vi hittar på denna skapelse från cykelmakarna i Schweiz i flera artiklar redan, men här går vi igenom en summering om vad vi har för åsikter, tankar och erfarenheter som vi samlat på oss under säsongen.

Vad är det som gör den mångsidig? 

Att ha en cykel med 12 växlar har verkligen underlättat i den varierande terräng vi cyklat i. Även syftet med cyklingen har varit väldigt olika från gång till gång, allt från att rasta hunden efter en skogsstig, ta sig till grannen i byn, trampa brant uppför fjällen eller susa snabbt ner för downhillbackarna. Tack vare de 12 växlarna från SRAM har vi kunnat anpassa oss lätt efter situation oavsett terräng och mål. Även dropperposten är en funktion som gjort den varierande cyklingen mycket enklare och trevligare, för man vill inte ha samma höjd på sadeln när man cyklar efter en slät stig som när man cyklar downhill. Upp med sadeln för att få ordentligt svängrum för benen att sträcka på sig och sedan ner med sadeln när vi ställer oss upp och gör oss redo för vindsus nerför.

Tryggt och säkerhet 

Något som man oavsett syfte behöver är bra bromsar, det är en stor säkerhet för dig och de runt omkring. Både i trafiken och i bikeparks där det vistas mycket folk måste man veta att man har bromsar att lita på. Särskilt när det är brant och man får upp hög fart som man snabbt kan behöva sakta ner eller stanna helt. Det hjälper såklart även till att åka mer tekniskt och tight när man på kort stund kan få ner farten för en tight sväng och sedan ösa på med fart igen. Detta tackar vi Shimano för som står för dessa hydrauliska bromsskivor som sitter både fram och bak. Maxxis däcken har fungerat vid de flesta tillfällen men jag har dock märkt att greppet i downhillbackarna när det är för torrt eller för blött är något sämre, men det är ganska lika för många enligt vad jag hört och sett. En viss osäkerhet från mig som inte åkt alltför mycket downhill har också gjort att jag inte riktigt vågat lita på däckens grepp till en början, när det går fort och man ska ta en stor kurva och luta hela cykeln och kroppen inåt känns det pirrigt! Men detta har dock gett med sig med tiden och när underlaget varit bra har jag aldrig tvekat.

Dämpning för alla tillfällen

Den största skillnaden mot cyklar jag haft och provat förr måste vara dämpningen med TwinLoc funktionen. Oj vad smidigt!  För att kort nämna för de som missat så är det alltså en snabbjustering på styret som man enkelt trycker i för att välja mellan tre olika lägen. I första läget har du full slaglängd, detta har mest använts vid ex downhill och tuffare trailåkning där jag vill ha så mycket dämpning som möjligt vid hopp, dropp och ojämn terräng med olika hinder efter vägen. I andra läget blir dämpningen något styvare men inte stum, den klarar alltså av en del gupp och enligt mig fungerar det toppenbra om man cyklar på stigar där det både är lite uppför och lite nerför. Har man full dämpning och cyklar plant eller uppför upplever jag det väldigt tungtrampat eftersom cykeln då “gungar” vid varje tramptag, så då passar detta läge perfekt. I sista läget så är dämpningen låst och detta har mest använts vid brantare klättring och slätt underlag som ex asfalt. Detta tillsammans med geometrin i cykeln som även den utgör dämpning och dess smidiga aluminiumram har vi en cykel som går att anpassa till många olika syften.

Vi lägger fina stunder i minnesbanken 

Så om man ska sammanfatta hela sommaren med alla intryck och erfarenheter så är detta i mina ögon en utmärkt cykel för den som vill ha lite av allt. Du kanske inte bara vill cykla downhill, eller endast trail? Med alla sina funktioner och finesser är detta en mångsidig, prisvärd cykel som har imponerat på många sätt och vid flertalet tillfällen. Vi tackar Scott genius 950 för fina minnen och fartfyllda stunder och hoppas att vi hinner nån sväng till innan det vita guldet landar och vinterleksakerna får komma fram!

Läs några Sledtrax Testar

Kontakta din lokala Scott handlare:

SN MOTORSERVICE

E-SON MASKIN

Fortsätt läs

Mer i Sledtrax testar

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen