Kontakta oss

Sledtrax testar

YAMAHA SIDEWINDER M-TX LE 153 LOGGAR PÅ FÖR LÅNGTEST

Mönstringen är sedan länge avklarad. Gallringen av aspiranter lika så och nu återstår bara för en liten exklusiv, men ytterst kompetent skara snömaskiner att inställa sig för långtesttjänstgöring hos Sledtrax. En av de utvalda, Yamaha Sidewinder M-TX LE 153″ anslöt häromdagen till redaktionen.

Barmarkssäsongen var lång och väntan ännu längre. Hösten passerade och för första gången på flera, flera år anlände vintern tidigt. Och rejält dessutom. Snömängden över Norrlands inland växte sakta och stadigt, men Yamahan lyste med sin frånvaro. Påfrestande, men inget är som väntans tider sägs det (vem som nu myntat det uttrycket? Knappast av någon som väntat på sin nya skoter…).

Så plötsligt, några dagar in i december, plingade det till i telefonen och det där efterlängtade samtalet livade upp tillvaron. En Yamaha Sidewinder M-TX LE 153″ hade precis börjat sista etappen upp mot Arvidsjaur. Dess långa resa från ett land långt borta, på andra sidan havet, hade nu växlat in på sista etappen. Snart skulle en ny spännande resa ta sin början. Tillsammans med en kraftigt förväntansfull snöskoterredaktör från Arvidsjaur.

Några dagar senare konstaterade undertecknad att en stor låda märkt med “Yamaha Snowmobiles” lastats av på gården bakom Modshop. Som ett barn som upptäckt ett nytt paket under granen blev svängarna snävare och snävare runt ovan nämnda företag. Aldrig tidigare har familjens jycke fått sig så mycket motion. Det gäller ju att hitta på en anledning att spana in om den stora lådan försvunnit in i verkstaden.

En dag under lunchpromenaden med hunden slog hjärtat några extra slag. Lådan var borta! Ett synnerligen gott tecken. Tyvärr har Modshops nya verkstadsportar inga fönster, kanske tur det? För annars hade de (eller någon, gissa vem…) garanterat tvingats putsa bort nosavtryck från näsan på en överdrivet nyfiken person…

Samma eftermiddag ringde så äntligen Magnus Wänman hos Modshop och berättade att maskinen var monterad och klar. -Vill du hämta den i afton? Frågade han. Daaaa! Skiter björnen i skogen? Fanns liksom inga alternativ…

Sedan gick allt fort. Maskinen hämtades och följande kväll tillbringades i garaget tillsammans med familjens senaste tillskott. Redan andra kvällen blev längtan för stor och premiärturen avklarades. Har alltid varit noggrann med inkörningen av nya skotrar, då jag anser att man med råge har igen detta sedan och nu gäller det att börja gnugga så att man är redo när den riktiga körningen brakar igång framöver.
Inkörning pågår som sagt just nu och allt eftersom vidgar vi våra vyer med djupare och djupare pudersvängar. Snömängden i år gör att körningen skiljer sig en del åt från senare års försäsonger. Nu behöver man inte vara så där klassiskt rädd för stenar och stubbar som brukar ruva någon cm under snön.
Nä, “Hä ä bar å åk” som en alpinlegendar uttryckte det en gång i tiden och den känslan är ytterst befriande. Månader av längtan får nu äntligen ge vika för riktig skoterkörning.

‘Första intrycken av Sidewinder M-TX LE 153 är i princip bara positiva. Motorn levererar brutal kraft i överflöd och just nu befinner vi oss i en fas där vi ska lära känna varandra, ryttare och maskin. Upplevelsen när man åker på sladd genom pudret, balanserandes på pivotpunkten med sidokåpan och bara styr med gasen är så sjukt beroendeframkallande.

Men det kräver lite träning och en viss tillvänjning. Hittills har magplasken i djupsnön varit ganska många, men vintern är lång. Vänta bara. Nu väntar jul- och nyårshelgerna och med dem förhoppningsvis många sköna mil i lössnön. Låt oss hoppas att vädergudarna är oss nådiga och uppfyller våra önskningar om mer bottenlöst puder! Häng kvar, fortsättning följer.

 

Fortsätt läs

Mer i Sledtrax testar

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen