Kontakta oss

Sledtrax testar

ÄLGJAKTENS TROTJÄNARE YAMAHA GRIZZLY 700 EPS

Hösten är kommen och under den första veckan i september står stora delar av norra Sverige stilla. Männen skiljs åt från pojkarna. Bygdens hundar gör upp om titlar. Det diskuteras och ritas på kartor. Ideér och förslag filas fram. Förväntningarna och spänningen är olidlig. Ni som inte jagar ställer er kanske frågan, ”Varför då?” Jo då, vi talar naturligtvis om den årliga upplagan av Älgjakten och möjligheterna att överlista skogens konung. Häng med när vi under ett par dagar besöker två jaktlag Bölbergets JL och Råndalens VVO i södra delarna av Härjedalen för att testa en av Älgjaktens trotjänare Yamaha Grizzly 700 EPS.

Bild: Mattias Sandberg

Vi befinner oss i södra Härjedalen närmare bestämt vid min stuga vid Sonfjällets fot. Med mig på resan har jag Sledtrax egna trotjänare Yamaha Grizzly 700 EPS och tillsammans med björnen även en helt ny kombivagn framtagen av Leja, anpassad för bl.a. jakt. Förväntningarna är på topp och det ska visa sig att under ett par dagar ska vi få testa vårt älg dräpar ekipage under riktigt tuffa förhållanden.

Bild: Marcus Bergström med hund Patron

Nu blir det jakt!

Medbjuden av Marcus Bergström som är en av Jämtlands mest rutinerade älgjagare med över 160 skjutna älgar på sitt samvete, ska vi idag jaga med Bölbergets jaktlag. Vi når området tidigt i gryningen, framkörda av vårt eget Grizzly ekipage. Efter någon kilometers vandring längs en gammal stig når vi slutligen vår såt där vi ska påbörja jakten. En tändstickas rök visar vindens riktning och det är nu dags att släppa hunden.

Bild: Patron

Efter någon timma börjar hundens fina sång, Voff, voff, voff hörs dovt i fjärran. Vädret har dock slagit om den vackra blåfärgade himmeln vid gryning är som bortblåst och gråa moln sköljer oss nu med regn. Älgen som Marcus hund Patron hittat i skogen skenar och efter några kilometer släpper han taget och någon timma senare är hunden tillbaka blöt men vid gott mod. Eftermiddagen fortsätter i samma spår. Älg vittras och hittas med hundens skall som går i följd av detta. Dock står älgarna inte stilla i vädret som lider, vilket gör det svårjagat.

En dov smäll hörs i fjärran och några minuter senare ropar passkytten Björn Gardestedt ut till laget att han skjutit en ko. Äntligen är första djuret i backen och nu ska vår Yamaha grizzly med kombivagnen från Leja få bekänna färg i de blöta myrarna. Vi beger oss tillbaka och gör iordning maskin och vagn för uppdraget.

Bild: Marcus Bergstöm

Några kilometer in efter blöta myrstråk når vi platsen där kon ligger. Genomtänka funktioner på kombivagnen från Leja visar nu att vi med enkelhet och förvånansvärt snabbt kan lasta kon. Med en trådlös fjärrkontroll till den bakre vinschen som sitter kopplad på kombivagn vinschar Marcus älgen själv medans undertecknad står bakom kameran.

Kombivagnen som är framtagen tillsammans med Yamaha och anpassad för modellerna Grizzly och Kodiak gör arbetet väldigt enkelt och smidigt. Tummen upp!! 

Tillbaka över myrstråken med älg på vagn och fullstor chaufför!

Med lågväxel och fyrhjulsdrift ikopplad visar Grizzlyn varför den är en av toppkandidaterna inom arbetssegmentet. Nedväxlingskittet på 20% ger en helt ny framkomlighet vid tung last för björnen när vi med enkelhet smyger fram över de sjöblöta myrarna.

Bild: Marcus Bergström

Andra smarta tillbehör från Leja framtagna med Yamaha är förlängningen av dragkroken som gör att ekipaget kan stå i 90* graders vinkel vilket gör det möjligt att vända tvärt och i trånga utrymmen. För att inte tala om de stora stänkskydden som smidigt kopplas på original vinsch fästet bak vilket leder till en hel och ren älg även efter en tuff transport. Snabbare än blixten är vi nere i byn vid slaktplatsen där resten av jaktlaget står beredda att ta han om älgen. Yamaha Grizzly med kombivagn har nu med bravur utfört sitt första uppdrag men mer ska det bli.

Bild: Råndalens VVO jägare

Dag två med Råndalens Viltvårdsområde!

Dagen efter ska jag nu jaga med mitt egna jaktlag som ligger i anslutning till min stuga. Ett stort lag med över 20 jägare och marker på över 9.000 hektar. Denna dag hamnar jag på pass tillsammans med min bror uppe vid en skogstarm längs två myrar.

Bild: Mauritz Sandberg

Ny jakt nya möjligheter!

Under förmiddagen händer inte mycket. En annan av pass skyttarna har fått korn på en pintjur som faller till backen. Tankarna svävar iväg och drömmen att få skjuta sin fjärde älg far genom undertecknads huvud. Vädret som är något bättre idag ger fina klara vyer och fåglarnas kvitter ekar ut över fjällmassiven. Att sitta på pass kan vara charmigt och avkopplande för den lugna typen. Det är dock inte jag känd för…. På eftermiddagen blir de mer action när vi hör en hund skälla ca 400 meter från vårt pass, tyvärr viker älgen i motsatt riktning och spänningen går snabbt över till besvikelse. Denna gång överlistar skogens konung oss. 

Precis när vi packat ihop för dagen får vi ett meddelade på radion att en annan passkytt skjutit en stor älgtjur. Besvikelsen går snabbt över till glädje när jag inser att vår Grizzly med kombivagn nu ska få prövas riktigt hårt med tung och stor last.

Bild fr vä: Arne Persson, Pär Sundeberg, Johan Sundeberg och skytten Göran Persson

Dags att hämta stortjuren.

Vi åker ned mot byn och hämtar Grizzlyn och kombivagnen. En halvtimma senare färdandes längs en skogsbilväg upp mot fjällmassiven anländer vi till pass 49, som är ett vägpass som går mellan två hyggen. En glad och trevlig skytt Göran Persson är i full gång med att ta ur älgen, till hjälp finns brodern Arne Persson. Två av lagets äldsta jägare passar nu älgen. Hundarna som drivit fram älgen finns också på plats tillsammans med hundförarna bröderna Johan och Pär Sundeberg. Älgen som är en riktigt stor 10-taggare med en slaktvikt som visar sig senare vara 317 kilo ska snart börja bärgas av vårt ekipage. 

Bild fr vä: Mauritz Sandberg, Pär Sundeberg, Göran Persson

Spänningen stiger, hur ska bärgningen gå?

Vinschar ned lemmen baktill och kopplar loss vajern, nu kommer den smarta spelet i nederkant fram på kärran till stor användning. Med vajern kopplad i spelet tippas kombivagnen i samma lutning som bakre lemmen vilket gör att kronan på älgen med enkelhet kan glida upp längs kärran utan att fasta i glappet mellan vagn och lemmen. 

Fäster snara runt halsen och påbörjar lastningen. Det går tungt, sakta glider tjuren upp på vagn. Känslan är skön när älgdräpar ekipaget med trådlös vinsch överlistar skogens konung än en gång upp på kärran. När huvet når kanten på vagnen kopplas vajern lös och fästes på lemmen som sedan med hjälp av vinschen skjuter in älgen i vagnens famn. Vilken vagn, vilken enkelhet, vad smidigt. Gubbarna står och gapar av förundran. Lite små nöjd åker jag mellan stubbarna på hygget med vagnen som inte är bredare än fyrhjulingen ut på skogsbilvägen och ned mot bygdegården där en del av jaktlaget väntar på att få ta hand om bjässen.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att Yamaha Grizzly med kombivagn från Leja är något som imponerat stort på mig och något vi på Sledtrax starkt kan rekommendera för er som jagar men likaså för er som behöver en rejälare gårdsvagn med tipp. 

Vill även tacka Bölbergets JK och Råndalens VVO för ett par riktigt härliga dagar i jaktens tecken.

Läs mer om Yamaha Grizzly

Se vår film om Yamaha Grizzly

Fortsätt läs

Mer i Sledtrax testar

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen