Kontakta oss

Sledtrax testar

ARCTIC CAT HARDCORE ALPHA ONE 154 – SLUTRAPPORT

Sommaren är snart kommen, den sista snön smälter till fjälls och en av årets sista vinterartiklar är ett faktum. Det är nu dags lämna slutrapport om vinterns vilda katt Arctic Cat Hardcore Alpha One 154” hur har kissen presterat under säsongen? Vad är bra med maskinen, och vad kan förbättras? Det tar vi reda på nu häng med!

ARCTIC CAT HARDCORE FÖRSÄSONG

Ett nytt koncept kallade vi på Sledtrax den under 2019 när första monorail-skenan äntrade marknaden, idag har enkelskenan funnits i 3 år och är knappast någon nyhet längre.
Däremot har Arctic Cat valt att behålla denna kontroversiella lösning under flertalet år nu. Skeptikerna har fått sig en omgång och dem som tidigt var på spåret eller snarare bredvid spåret med en katt mellan benen i rätt förhållande dvs metervis av puder fick förmodligen sig sin livs åktur med Alphan.
För i ”rätt” snömängd är det få som slår katten på klorna. Kan man se in i framtiden tror undertecknad att Arctic Cat gjort ett nytänkande val som med stor sannolikhet kommer att finnas kvar och göra katterna till riktigt vassa lössnömaskiner. Slut med predikan, vi tar säsongen från början, oj oj oj, vilken start vi fick på denna säsong.

ARCTIC CAT HARDCORE UNDER HÅRDARE FÖRE

Snön bokstavligen vräkte ned i slutet på december vilket gav oss i Jämtland, eller närmare bestämt Åkersjön en försäsongsåkning utan dess like. Meterdjupt med puder surfades säsongens första pudersvängar och i just den snömängden glänser Alphan. Enkelskenan med ”paddelmattan” även kallad powderclaw ger Alphan ett oerhört kvickt och busigt intryck när de djupaste dagarna ska bemästras. Framkomligheten slog våra högt ställda förväntningar.

Efter snöfall kommer oftast mer snö men ack så fel vi hade. Kusten fick sig en rejäl omgång men i Jämtland var kung bore på semester och den djupa snön återgick till en mer kompakt snömassa med mindre fluffigt puder, och i dessa förhållande finns helt klart förbättringspotential. Alphan är byggd för pudersnö men undertecknad har såklart en önskan om att katten skulle fungera ok i mindre mängd puder vilket inte alltid är fallet.

ARCTIC CAT HARDCORE UNDER HÅRDARE FÖRE

Förstå mig rätt, Arctic Cat Hardcore Alpha One är en grymt potent maskin i rätt förhållanden. Där glänser den över många andra tillverkare i framkomlighet när snön ligger djup. Men lika imponerade som katten är i djupt vitt guld är besvikelsen när det är betong eller skare. Här sladdar Hardcore Alphan fram och i värsta fall får föraren en flygtur över styret.
Något som undertecknad fick uppleva ett par gånger. Tar dock på mig skämselstruten för att jag prövade bemästra en enkelskena på den hårda snön, tro mig! Det är inte bara katten som är ”mindre” potent i hårdare före bland skaran av lössnömaskiner. De flesta utom ett par får ”icke godkänt”  men å andra sidan är maskinerna inte byggda för det heller.

ARCTIC CAT HARDCORE VÅRKÖRNING

Så var våren kommen och det var dags för slask och drivor att bemästras. Här härskar katten igen och att glida ned längs en fjällsida, göra en whipp eller ett hopp är rena barnleken för Alphan.
Med grymt fina QS3 stötdämpare är det enkelt att ändra om inställningar och vid bus i vår har stötdämparläget oftast stått på hard i boogie och medium ovan skidorna. Nedan kommer ett litet bildspecial från en vårhelg i Jorm tillsammans med Skoterdelen. 

ARCTIC CAT HARDCORE RIDER: DAVID DAVIDSSON
ARCTIC CAT HARDCORE RIDER: DAVID DAVIDSSON
ARCTIC CAT HARDCORE RIDER: DAVID DAVIDSSON

Sammanfattningsvis

M8000 som står för 800 kubik skönsång har levererat klanderfritt under säsongen, ingen extra rem har behövts bytas, variatorerna som själv sköter remspänningen har också fungerat utan stillestånd.
Bensinförbrukningen har landat på 3.5 liter per mil vilket kan tyckas vara en del men då har Alphan används mest under puderdjupa dagar med stort gaspådrag. En liten fadäs skedde med tunneln i slutet på säsongen men det är mitt egna fel.
Men för att knyta ihop säcken kan jag glatt konstatera att katten behandlat mig riktigt bra över stora delar av säsongen och förbättringspunkterna jag skrivit ovan är således också undertecknads fel som tagit med en lössnö skoter till hård snö. Lite som att klaga på framkomligheten på en ledmaskin när man kör i 1 meter puder. Tack för denna säsong Arctic Cat och även tack till Speedshop Servicecenter i Krokom som drivs av Henke & Tina för en grymt bra service. Nu så vänder vi snart blad mot sommaren. Det kommer en massa spännande som ni inte vill missa.

Läs mer hos Arctic Cat

Kontakta din lokala Arctic Cat handlare:

LINGVALLS MOTOR

SPEEDSHOP SERVICECENTER

Se vårt test på  SledtraxTV

Fortsätt läs

Mer i Sledtrax testar

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen