Kontakta oss

Sledtrax testar

Arctic cat Hardcore Evo 153 utvärderas!

Föregående vinter går mest troligt till historien om att vara en av de snörikaste vintrarna i Sverige, i alla fall under modern tid. Detta efter att vi skoterfrälsta fått gehör för våra böner till kung Bore. Redan under december månad fanns det gott om bra åkning och efter att undertecknad spenderat sin föregående säsong i Revelstoke var läget alltså helt rätt tajmat att vara på hemmaplan. Arctic Cat Hardcore EVO 153 är maskinen som skulle bli min bästa vinterkompis och ta med mig på en massa äventyr. Kissen har verkligen levererat en intressant resa under säsongen, med både hårragg och underbara jamanden. Såhär sammanfattar jag vår tid tillsammans!

Kan sannerligen säga att jag är ingen ”kattälskare”, men undantag finns och katten jag fått lära känna under föregående säsong är ett av dessa undantag. Katter kan vara oberäkneliga och går sin egen väg på gott och ont. Den katt jag lärt känna under säsongen som var lider inte utav de karaktärsdragen utan känns väldigt trygg och säker i sitt uppträdande.

Säsongen började med ett montage av CFR Styre från Dave som jag lärt känna under min tid i Kanada. Även ett dekalkitt från Arcticfxgraphics monterades och vips fick maskinen ett ännu råare utseende.

Första åkning ägde rum i Laisvall i Norrbottens fjällvärld. Där var det mängder med puder och katten fick sannerligen bekänna färg. Skråkörning längs bergssidor, pudersvängar och ett par mindre dropp. Total lekstuga under ett par dagar, allt var helt perfekt. Katten svek ej här när jag fick ta del av den bästa försäsongsåkningen någonsin (i alla fall på svenskt territorium).

Fördelarna med nya Ascender plattformen är många. Maskinen upplevs betydligt lättare och smidigare att kasta omkring i skogen än föregående hardcore. De avsmalnande kåporna och fotstegen kommer verkligen till sin rätt vid skråkörning och där är vi på Sledtrax överens om att maskinen är en av de bästa på marknaden.

Under större delen av vintern har kissen fått vara med på allt från olika filmprojekt till lek i de djupaste skogarna i Härjedalen. Katten har spunnit både i gränslöst puder vid teknisk skogsåkning, till att frakta filmutrustning över fjällvärlden likt en packåsna. Trots att maskinen är byggd för den tuffaste terrängen, största hoppen och djupaste ravinerna har undertecknat fått upplevt den lite mer familjevänliga delen av katten under delar av vintern. Skotern är helt klart inte bygd för ledåkning men fungerar enligt oss förvånansvärt bra efter led, mycket tack vare de fina stötdämparna och den härliga karaktären som motorn har. Detta passar mycket bra för oss i Skandinavien eftersom ledkörning oftast är en del av skoteråkningen.

Minnesota byggda 800 c-tec2 motorn levererar en ettrig karaktär i känd Arctic Cat anda. På låg och mellanregister spinner motorn på fint och ger sin chaufför en sann adrenalin boost. På toppen saknas dock något jämfört med vissa av konkurrenterna. Detta är dock ingen ledracer där man lever på toppvarven hela tiden. Botten och mellanregistret är det som används till 99% av den åkning som maskinen är byggd för och det är vad jag använd den till.

Fox QS3 stötdämparna som sitter på lämnar inget kvar att önska, de har fungerat utmärkt för alla hyss jag och katten hittat på. Funktionen med 3 klicks inställningar som stötdämparna är utrustade med har verkligen gjort det enkelt ute till fjälls. Justeras lätt ett klick för att bäst passa när man varierar körningen.

Bränsleförbrukningen har legat ganska så stabilt runt 3,9 liter per mil, utslaget på säsongen. Under riktigt hög belastning så kan man nästan fördubbla siffran, men kostar det inte så smakar de oftast inte heller.

Remslitaget har varit väldigt lågt. Enbart bytt remmen en gång under säsongen och det efter cirka 100 mil. Det var inte på grund av en remsprängning utan i förebyggande syfte för att se till att allt är i toppskick, vilket ger en guldstjärna i kanten.

Sammanfattningsvis är Arctic Cat Hardcore EVO 153 ett riktigt härligt busfrö som ger sin förare mer än nog med adrenalin under de tuffaste förhållanden. Att man får ett mervärde på köpet i form av mycket ”extra” direkt från fabrik på skotern är något vi på Sledtrax gillar skarpt. Vi kan helt enkelt säga att dem som funderar på en Arctic Cat Hardcore Evo kommer förmodligen bli mer än nöjd.

Med det får vi tacka säsongens långtestare från Arctic Cat som nu får ge plats åt nya tester. För snart kommer årets långtestare att ta plats, vilken maskin det blir och vad som ska göras med den är något ni får läsa om längre fram i Sledtrax.

Fortsätt läs

Mer i Sledtrax testar

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen