Kontakta oss

Sledtrax testar

ARCTIC CAT M600 A1 154” – EN HÄFTIG KATT

Körningen med vår Arctic Cat M600 A1 154” rullar på och vi har nu fått testa vad maskinen går för i allt tuffare terräng. Denna lättviktare till lössnömaskin har utmanas i rejäla branter och har bjudit på en hel del busig körning. Häng med i denna fartfyllda delrapport av vår långtestmaskin i Catalyst chassiet!

Redo för action!

Under tidigare körningar med vår Arctic Cat M600 A1 154” har vi tagit det lite lugnare för att lära känna maskinen och få till en mjukstart för maskinen i sig. Men med detta bakom oss var det nu dags att ta i med hårdhandskarna och se vad katten går för. Vi har därför tagit sikte på branta backar och tät skog för att se hur maskinen hanterar teknisk åkning, nu är det upp till bevis.

När vi kör upp i de branta backarna ylar den pigga 600 motorn på med ett stabilt varvtal av 8150 rpm och det känns som att C-tec 2 motor står pall för allt i sin väg. Den känns stark och har bra gasrespons när man håller uppe varvtalen. Däremot lyftes skidorna bara högre och högre. Trots att vi ökat fjäderspänningen på bakdämparen i boggien trycker man inte ner skidorna i backen och resultatet blir en busig färd upp för backen. Skulle man vilja få ner skidorna så finns det botemedel, en översyn av dämparna eller en uppgradering till värre modeller med justerbar kompression. Sedan är detta såklart en avvägning där lössnöegenskaper väger mot lekfullhet och i originalutförande är detta en riktigt busig katt.

Smidigaste katten någonsin!

Om vi frånser egenskaperna om att ta sig absolut längts i branterna och istället fokuserar på köregenskaperna för teknisk skogsåkning, då står det klart för oss att Arctic Cat har gjort en riktig vass lössnöskoter. Detta är utan tvekan den smidigaste katten någonsin, och den centraliserade massan är nog en del av lösningen för det. För den känns både smidigare än föregångaren, men även mer stabil. När man åker fram i skogen känns maskinen mycket smidig och följsam.

Precis som med tidigare modeller med Monorail kör man mycket med att förflytta vikten mellan fotstegen, man kan säga att man styr mycket med fötterna och då har fotplaceringen en ganska stort betydelse. Monorail är ju även en av de komponenter som verkligen gör att skotern skiljer sig från konkurrenterna. För köregenskaperna påverkas en hel del, vilket har många fördelar i lössnön, men som också kunnat vara utmanande till en början. Tidigare har vi nämligen upplevt att motorail kan göra att ovana förare lägger sig på sidokåpan i början, men så är inte längre fallet. Nu har vi en mer balanserad maskin att leka med!

Utrustad för långa dagar

Vi har även valt att montera en High Country tunnelväska som väldigt smidigt monteras på det integrerade ATACH systemet. Man klickar snabbt dit väskan och vill man så kan man även låsa fästena med tillhörande nyckel. Väskan är på 21 liter, vilket räcker gott till att få med sig prylar för en dagstur. Den har färdigt fäste för spade och en mycket slimmad profil. Arctic Cat har där lyckats bra med designen, väskan sväljer mycket saker och vi har till och med fått i kamerautrustningen i väskan som till synes är väldigt slimmad. Men även solen har sina fläckar och en detalj vi tycker är värd att nämna när det kommer till just denna utrustning är att den sticker ut lite från tunneln, precis när hälen hamnar när man står längst bak på fotsteget. Vid branta klättringar kan man därför känna av att väskan är där. I övrigt är det en mycket smidig lösning som hittills fungerat bra för vår användning.

Klippt och skuren för avancerad skogsåkning

När vi nu hunnit köra en del i skogen med maskinen kan vi konstatera att lekfullheten på vår Arctic Cat M600 A1 154” är imponerande hög! På sina stunder känns det mer som att vi kör en 146” modell då det är lätt att lyfta skidorna över bäckar och andra hinder som skall passeras. Sedan gör man problemfritt hopovers eller bowties, vilket vi innan säsongen inte trodde skulle var möjligt på denna 600cc maskinen. Vår förväntan var att detta skulle bli en renodlad lössnöskoter som ”bara” tar en till toppen. Men nu vet vi att Arcticen får en dit med ett leende på läpparna.

Avslutningsvis

Om vi tycker att M600 A1 154” känns lika lekfull när snön blir mer kompakt, det återstår att se och det är självklart något vi kommer att följa upp om framöver. Men till dess skall vi njuta av körningen och fortsätta samla på oss intryck. Håll till godo för nästa artikel då vi summerar säsongen med denna långtestmaskin från Arctic Cat!

Gillar ni kläderna? Kika in FXR

Försäkra din Snöskoter via DINA FÖRSÄKRINGAR

Försäkra din Snöskoter via SVEDEA

Se några SledtraxTV

Kontakta din lokala Arctic Cat handlare:

ABNIAN

SPEEDSHOP SERVICECENTER

KALIX SNÖSKOTER & MC

MCN NORD

TRAKTOR CITY PITEÅ

YNGVESSON MASKIN

EFFEKT POWERSTORE

ERLAS MOTOR

Läs mer på Arctic Cat

Fortsätt läs

Mer i Sledtrax testar

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen