Kontakta oss

Sledtrax testar

ARCTIC CAT M600 ALPHA ONE 154”

När snön ligger djup och februari-kylan bitit sig fast, då värmer det gott när vi får höra att ännu en långtestmaskin finns redo att hämta. Denna gång är det Arctic Cat M600 A1 154”, i nya Catalyst chassiet, som vi skall sätta tänderna i. Med en helt ny plattform som har massor av ny teknik skall Arctic här ha den bästa möjliga lössnömaskinen. Med detta i åtanke satte vi snabbt igång testet. Våra första intryck och tankar får ni nu läsa om i första delen av långtestet!

Dags för att hämta nya katten!

När vi hade fått samtalet om att maskinen var redo att hämta tog det inte lång tid innan vi klev in genom dörrarna till MCN NORD, vilket är nya Arctic Cat handlaren i Skellefteå. De är faktiskt så pass färska att lokalerna fortfarande färdigställs. I rusningen strax innan stängning togs vi väl emot av Johan Sundbom som visar oss maskinen och berättar om de planer som de har för framtiden. Det känns verkligen att det finns engagemang och driv bakom denna satsning och vi ser fram emot ”inflyttningsfesten” i denna nya butik. Ett fast handslag senare är vi redo att lasta vår Arctic Cat M600 A1 154” och vi ställer direkt in resmålet på snösäkra områden i inlandet.

Första starten, första svängarna

Med en helt ny maskin planerar vi en ganska lugn första sväng. Dels för att lära känna maskinen men även för inkörningens skull. Därför tar vi snart våra första svängar på de vida och öppna myrarna som leder oss till en mer krävande skogskörning. Men innan vi kommit oss ut på första myren går kalla kårar genom kroppen. Maskinen varvar inte mer än 6500 rpm. Är det något fel på skotern eller är den kall trots att mätaren visar bra motortemp? Vi puttrar vidare några hundra meter och helt plötsligt har vi fullt register på motorn. Det visade sig senare vara en del av inkörningsprogrammet, vilket förhindrar en att belasta motorn hårt de fösta varven. Ett bra sätt att lura undertecknad var det i alla fall och med detta bakom oss svänger vi fram på myrarna och svängarna, de bli bara snävare och snävare.

Överraskande rolig maskin!

När man smyger fram med denna Arctic Cat M600 A1 154” är det med ett härligt mörkt rytande från 600 C-TEC 2 motorn. Ett kraftigt insugsljud gör att den låter riktigt rått. Låter man varven öka över 7000 rpm är det en helt annan sång och den hetsiga 600:an går över till en sång som gör att 154” mattan med 66mm höga kammar snurra på rejält. Smått förvånade blir vi när vi inser att man kan köra på vändhjulen nere på platt backe. Vi har förvisso noterat att det är ganska hårt tryck på centerdämparen, men att drivet i mattan skulle vara så pass kraftigt av detta motorpaket med 125hk, det hade vi inte kunnat hoppas på. En trevlig överraskning helt enkelt, som ökar bus-faktorn rejält.

Lössnöegenskaperna då?

Med några mil bakom styret tar vi första svängarna in i tätare och mer krävande terräng. Nu får motorn jobba på fulla varv och vid 8150 rpm ylar Arctic:en fram med skidorna i luften. Sanningen är att vi får jobba för att hålla skidspetsarna nere och bygga fart. Nu kommer insikten om att vi kommer måsta prova oss fram med stötdämparinställningarna för att få bukt med detta. För om än det är skrattretande roligt att fara fram med skidres, så vill vi inte göra avkall på klättringsegenskaperna. För det är en egenskap vi håller högt när det kommer till lössnöskotrar. Och även om detta ”bara” är en 600 gör vi inte några avsteg på våra förväntningar. Med detta sagt fungerar M600an riktigt bra för den körning vi planerat för dagen och vi besegrar utan problem alla de slänter vi tar oss an.

Vi fortsätter körningen och behöver nu återgå till att detta är en ny maskin. Vår första körning blev i detta fall en tvådagars färd och resulterade i ca 15 mil körning. Det är 15 härliga mil som gjort att vi imponerats av vad Arctic Cat har tagit fram. Men en detalj förvånade oss, och det är att vi hade en bränsleförbrukning på drygt 4,5 liter milen. Detta är en hög siffra även för maskiner med av större kaliber. Förvisso skedde all körning i ospårad terräng, men när det inte handlar om teknisk åkning eller extremt djup snö, då brukar vi se mindre siffror än detta. Om detta är ett resultat av inkörningsprogrammet, det återstår att se under kommande turer, men det är en parameter vi kommer att följa upp.

Sammanfattningsvis

Arctic Cat M600 A1 154” är sannerligen en riktigt kapabel maskin, med överraskande lekfullhet slår sig Arctic Cat in som en vass spelare att räkna med bland dagens lössnömaskiner. Om alternativet med 600 kubik är det självklara valet för just dig, det låter vi vara osagt. Men vi utmanar er att prova en, för det är en härlig upplevelse och det känns inte som en snöskoter dedikerad för nybörjare. Detta är en fullvärdig lössnöskoter som tagit sig ut på marknaden!

Gillar ni kläderna? Kika in JETHWEAR

Försäkra din Snöskoter via DINA FÖRSÄKRINGAR

Försäkra din Snöskoter via SVEDEA

Se fler SledtraxTV

Kontakta din lokala Arctic Cat handlare:

MCN NORD

TRAKTOR CITY PITEÅ

YNGVESSON MASKIN

EFFEKT POWERSTORE

ERLAS MOTOR

Läs mer på Arctic Cat

Fortsätt läs

Mer i Sledtrax testar

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen