Kontakta oss

Produkter

KLÄDGUIDEN –  509

När kvicksilvret äntligen sjunker, marken blir täckt av snö och skotersäsongen nalkas, är det dags att presentera de skoterkläder som ska testas och utvärderas under vinterns körning. Den här gången tittar vi närmare på delar av 509:s sortiment och berättar om vilka alternativ vi valt för säsongens kommande körning. Tanken är att de ska passa för långa dagar med intensiv körning i djupsnö och friåkning med allt vad det innebär.

Evolve jacka och byxa

Den beprövade Evolve jackan och byxan är av skalmodell och ska passa backcountry körning, ge god rörlighetsförmåga, hålla borta fukt från såväl yttre som inre källor samt ha funktionella fickor för att lätt komma åt innehållet. Så hur har man då åstadkommit detta?

Till det Evolve-jackans yttre lager har man använt stretchigt 5TECHTM tyg, som håller för 10 000 mm vattenpelare och har en andningsförmåga på 10 000 g/m2, vilket anses vara bra värden på tyg för vinteraktivitet. Jackan har avtagbar huva, den har ventilationsöppningar under armarna, snölås vid handleder och midja samt är justerbar nertill. Evolve-byxan är av BIB-modell, dvs har hängslen och är högre bak och fram. Den har stretchpaneler på sidorna, har ett blankt foder som gör att den blir lätt att ta på och av, den har också ¾ dragkedjor på benen vilket underlättar att ta på och av skorna. Utsatta ställen som till exempel knän och säte är förstärkta med Cordura, knäna har även inbyggda knäskydd och sätet har 5RIDE skyddszon som ger god isolering och förhindrar kondens och smältning av snö på det yttre lagret.

Range handskar

Range-handskarna är tillverkade i läder och har liner med vattentätt och andningsbart Hipora® membran, handryggen har 400 gram ThinsulateTM foder och 100 gram i handflatan, vilket borde göra handsken både varm och smidig. En annan faktor som kan påverka är att handskens fingrar är förböjda för att passa speciellt till snöskoterkörning. Handsken har en lång mudd och ska ha en enkel stängning och vara lätt att justera.

Raid Double Boa® skor

Raid Double Boa® skorna har precis som Evolve-jackan och byxan 5TECHTM tyg, men här är det använt som liner, skon har ett yttre lager av karbongummi som ska klara av att hålla emot de vassa kanterna på fotstegen, sulan ska vara mjuk nog för att ge bra grepp på snö och is men med den styvhet som behövs vid krävande körning. Som foder har man använt 600 gram ThinsulateTM vilket bör ge bra med värme även vid riktigt kalla dagar. Sist men inte minst sitter dubbel Boa-spänning, med H4-rulle på plösen och M3V2-rulle på sidan av skon, vilket ska ge en riktigt bra och jämnt fördelad spänning för ökad komfort.

Altitude 2.0 Carbon 3K Highflow hjälm

Altitude 2.0 Carbon 3K Highflow hjälmen har kolfiberkompositkonstruktion med en vikt av endast 1050 gram, en riktigt lättviktshjälm. Den har ett rejält ventilationssystem inbyggt, som ska passa bra vid mer aggressiv körning, med stort luftinsläpp på hakan och luftutsläpp bak. På hjälmen finns Go-Pro® fäste för kamera eller nattlampa, redo för action alltså. Den är också utrustad med ett väldigt praktiskt Fidlock® spänne, som gör att man med ett enkelt handgrepp spänner fast hjälmen på huvudet. Det följer även med andningsskydd i form av Pro-Series Breathbox och en 509 hjälmväska.

Kingpin glasögon

Till vår Altitude 2.0 Carbon 3K Highflow hjälm har vi valt 509:s premiumglasögon Kingpin, ett prisvärt alternativ som ska ha material av högsta klass. Glasögonen har en dubbellins med såväl anti-scratch som anti-fog beläggningar. Linsen ska man dessutom kunna ta loss på ett enkelt sätt genom att vrida linsfästet 90 grader.

Delta V Carbon Commander hjälm 

Delta V Carbon Commander introducerades september 2023 och låter som en riktigt spännande nyhet, väl värd att utforska vid långkörningar har vi tänkt. Den beskrivs som en hel cockpit och med tanke på alla finesser kan det kanske stämma. I hjälmen finns elvisir med 12 v strömingång, helintegrerat Cardo kommunikationssystem med upp till 15 användare inom 1,6 km och Bluetooth-anslutning för musik, telefon och kartor. Hjälmen har också inbyggda JBL-högtalare med PSI-öronmuffsystem som ska ge isolering, passiv brusreducering och en skräddarsydd passform som gör det lätt att ta på och av hjälmen. I hjälmen finns inbyggt batteri för att starta upp hjälmen, parning och kommunikation, det batteriet räcker dock inte till för att använda till elvisiret. Hjälmen är uppbyggd av 3K kolfiberkompositkonstruktion, en hållbar lättviktskonstruktion. Den har Venturi Venting System som effektivt ska reglera temperatur och fukttransport för att ge föraren bästa förutsättningar under körning. Även denna hjälm är utrustad med det praktiska Fidlock® spännet, vilket gör det enkelt att spänna fast hjälmen på huvudet.

Vikten på hjälmen är från 1680 gram, beroende på storlek. Kan låta mycket för att vara i lättviktssegmentet, men här talar vi totalvikt, inget behöver läggas till – och då pratar vi om många finesser som är på plats.

Sammanfattningsvis

Vi ser fram emot att använda 509 i vinter, ett märke som är kända för att göra kvalitetskläder och utrustning med en prislapp som är överkomlig. Vi har valt att blanda beprövade produkter med årets nyheter, där speciellt den nya Delta V Carbon Commander hjälmen sticker ut med alla finesser den har. 

Nu längtar vi till riktig vinter, med djup snö och minusgrader, så att vi får en chans att kolla om utrustningen håller det som utlovats, vi återkommer med vår utvärdering längre fram!

Köp kläderna hos:

SLEDSTORE

509

SKOTERDELEN

Läs fler: Klädguider

Fortsätt läs

Mer i Produkter

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen