Kontakta oss

Produkter

KLÄDGUIDEN 509

Denna säsong inleder vi med en helt ny garderob och inte bara det. I år kommer vi i klädguiden att testa ett antal klädmärken i sin helhet. Från topp till tå, allt från sockar till hjälm. På detta sätt får vi en bra överblick om flertalet produkter av ett visst märke håller måttet, oavsett om det är premium eller budget alternativen. Vi kommer också se hur genomtänkta produktserier är och om dem passa ihop på ett bra sätt. Utvärderingen kommer att fortlöpa under hela säsongen och till våren kommer ni att kunna läsa resultatet. Låt oss presentera den första tillverkaren som gjort gigantiska framsteg sedan uppstarten 2004. Lokaliserade i nordvästra USA har vi 509 och detta är produkterna som vi kommer att prova!

509 Stoke Mono Suit Shell


509 Stoke Mono Suit Shell

Top of the line produkt från 509. Ett plagg utvecklat för en aktiv körning där fokus ligger på rörlighet, vattentäthet och andningsförmåga. En skalmodell med 5TECH Pro material som har 20k i vattenpelare och samtidigt erbjuder flexibilitet i materialet. Samtliga sömmar är svetsade, en teknik där man smälter ihop materialen, något som ger plattare sömmar än traditionellt tejpade. Sedan har man varit generös med ventilationsmöjligheterna för att säkerställa att man ska kunna köra fullt ös även varmare dagar. Som man förväntar sig på ett premium-plagg har dem tänkt på hållbarheten med. Utsatta områden är förstärka med 600 D polyester och på knäna är det integrerade skydd. Dessa skydd är inte bara för föraren, men även för plagget. Det sliter nämligen hårt på tyget när man kör med hårda knäskydd under kläderna. Det initiala intrycket av plagget är lovande, allt ser ut att vara väl igenomtänkt och detaljer som ordentliga hängslen skvallrar om ett bra plagg. Med en prislapp på ca 6500kr är detta i en lägre prisklass än konkurrerande produkter. Detta gör saken ännu roligare och det skall bli riktigt intressant att få testa om monosuiten lever upp till de höga förväntningarna.

509 Evolve Jacket and Bib

509 Evolve Jacket and Bib

Evolve jackan och byxorna från 509 har funnits på marknaden ett tag men till 2021 har 509 gjort stora förändringar. Dem har infört flexibelt material på utvalda ställen, som exempelvis över axelpartiet. Detta för att förbättra rörligheten. Sedan har dem sett över valen av dragkedjor samt förbättrat placeringar av fickor. Vi kommer att köra med både jacka och byxa från denna serie för att nyttja alla funktioner till fullo. Modellen är sagt att vara för backcountry åkaren, precis som Stoke Mono Suit som ni precis läste om. Det som skiljer är att man valt ett snäppet enklare material med 10k i vattenpelare. Sedan är det såklart olika designer i och med att det är ett delat plagg.

509 Evolve Jacket and Bib

Jackan har löstagbar huva och gott om förvarings samt ventilationsmöjligheter. Byxorna har hög midja, fästen för nödstopp, skydd för knäna och gott om förstärkningar. Jackan går lös på ca 3000kr och byxorna kostar några kronor mer med en prislapp på ca 3800kr. Totalpriset är alltså väldigt konkurrenskraftigt och om prestandan på produkter är detsamma, då har vi en utmärkt kombination.

509 Altitude 2.0

509 Altitude 2.0

Storsäljaren från 509 har nu gått till nästa generation. Altitude 2.0 är lättare, starkare och skall vara bekvämare än tidigare modell. Detta har man åstadkommit genom att ändra konstruktionen på hjälmen i glasfiber/kolfiber-lamineringen samt sett över inredningen i hjälmen. Den vanliga modellen som är gjord i glasfiber väger in på 1200 gram medan den aningen lättare kolfibervarianten landar på 1150 gram. Detta är en mycket respektabel matchvikt, som faktiskt är i linje med övriga värsting-hjälmarna från andra leverantörer. Det finns såklart ett antal hjälmar på marknaden som skalat av ytterligare vikt, men ser man till funktioner och tillbehör är Altitude 2.0 långt fram. Med justerbar ventilation samt Breathbox får man mycket för pengarna. Sedan är det som pricken över i:et att man har bestyckat Altitude 2.0 med en elegant magnetisk lösning vid namn Fidlock, som gör att man snabbt och enkelt får på sig hjälmen. Priset på den vanliga varianten är ca 3200kr och för kolfiberutförande får man betala ca 4300kr. Om hjälmen är värt priset och om funktionerna fungerar som det är tänkt, det kommer vi att ta reda på.

509 Tactical

509 Tactical

Prisvärd är ledordet. Med samma vikt som värre modeller och en snarlik lista på funktioner gör denna hjälm inte bort sig. Här får man Breathbox, justerbar ventilation och såklart en perfekt passform mot 509 glasögon. Alltså funktioner som skall säkerställa att man håller sig skyddad från både vind och kyla. Den stora skillnaden är materialet som hjälmen är konstruerad av. Denna modell har ett skal gjort av polykarbonat istället för glas/kolfiber och man får dessutom nöja sig med ett klassiskt D-ringsspänne. Men med en prislapp på blyga 1700kr är detta på papper en riktig höjdare. Hur känslan är på hjälmen och om den står sig mot värre modeller, det får ni läsa om till våren!

509 Aviator 2.0 Ignite

509 Aviator 2.0 Ignite

Den största utmaningen för ett par skoterglasögon är utan tvekan att hålla borta imman vid krävande körning. När svetten pärlar sig i pannan kommer imman på linserna, det är oundvikligt. En lösning på detta problem, som kommit att bli allt mer erkänt är att värma upp glasen med hjälp av elektricitet. Just detta gör man på 509 Aviator 2.0 Ignite, där det sista ordet är 509:s benämning på systemet. Modellen Aviator har funnit med under ett längre tag och detta är deras senaste modell av denna. En välrenommerad produkt som nu tagits steget längre med utökat siktområde samt Ignite systemet.  Detta system bygger på att man med hjälp av ett batteri värmer upp linsen och samtidigt har en fläkt som blåser bort den fuktiga luften. En beprövad teknik som vi ser fram emot att testa på denna nya modell. Det är ett relativt komplext system och man får därför betala ett premium. Prislappen är dock ännu inte känd, men på andra sidan pölen kostar dem ca 260USD, vilket gör att vi kan förvänta oss ett pris närmare 3000kr.

509 Sinister X6

509 Sinister X6

Uppföljaren till den otroligt populära X5! Det var ifjol som 509 släppte bomben om att en ny modell skulle komma att ersätta denna trotjänare. Med en ny design för ett ökat synfält, ökad ventilation och tjockare skum var nya X6 född. Man utlovar här gott om ventilation och detta kombinerat med en ”super anti-fog” lins bådar för goda möjligheter till en imm-fri vinter.  Linserna skall vara väldigt lätta att byta tack vare deras FLLS system och dem kommer med ett nässkydd som standard. Priset variera lite beroende på modell men är omkring 1300kr. Detta är i samma prisnivå som konkurrerande produkter och 509 har här en hel del att bevisa för att hamna på topp.

509 Freeride glove

509 Freeride glove

Som namnet antyder är dessa handskar gjorda för friåkning. Aktiv körning som ställer krav på andningsförmåga men ändå vara tillräckligt varma för att klara transportsträckorna. Det gäller att ha smidiga handskar som ändå skall vara hållbara. Hur lever 509 Freeride upp till detta? Ja, med hjälp Thinsulate skall man se till att hålla händerna varma, 70 gram på ovansidan av handen och 40 gram mot handflatan. Sedan är handsken gjord av softshell material som har stretchförmåga. Slutligen har man beklätt handflatan samt utsatta områden med förstärkt läder för att motstå påfrestelsen som utgörs av den karga vintern. Priset är ca 800kr och med det i åtanke är vi nyfikna på att se om man kommer att hålla sig torr genom hela vintern. 

509 Raid Boa

509 Raid Boa

Raid Boa har nu hängt med i något år, en beprövad modell som vi vet fungerar bra. Varför ändra på ett vinnande koncept? Det är en lätt sko som känns stabil och som sitter bekvämt på fötterna. Dubbel BOA snörning som drar åt ordentligt och riktigt stabila sulor som står pall för dagens vassa fotsteg. Designen är väl genomtänkt och tidigare års modeller har varit väldigt slitstarka. Isoleringen är av 600 gram Thinsulate och det räcker gott för även kalla dagar vid aktiv körning. Vi har dock upplevt problem med väta under fjolåret testat och hoppas nu att 509 har gjort uppdatering för att förbättra detta. Priset på dessa är ca 3300kr vilket ändå är en slant, men den placerar sig ändå i en lägre prisnivå om man skall se till premiumprodukterna som finns på marknaden.

509 Velo Raid

509 Velo Raid

Velo Raid är en mix mellan en skotersko och en crosstövel. Med en viss grad av isolering, närmare bestämt 200 gram Thinsulate, får man här det bästa ur två världar. Smidighet och stabilitet från Cross-industrin samt isolering och gummisula med massor av grepp från snöskotersidan. Ett självklart val om man kör cross med bandsats, men även intressant för skoterföraren som vill ha väldigt kompakta skor utan att kompromissa på skyddet. Vi kommer att testa dessa skor under allt från djupa puderdagar till långa vårdagar i slush-snön. Kommer man att hålla sig torr och kommer man att frysa? Det kommer tiden att utvisa. En sak är dock säker, med en prislapp på ca 3000kr är detta en stark utmanare mot de konkurrerande modellerna som finns på marknaden.

509 R-mor Protection Vest

509 R-mor Protection Vest

Även solen har sina fläckar. Oavsett hur duktig man är, eller tror sig vara, finns det alltid en risk inblandad när man kör skoter. En risk för att köra på något, eller att någon kör på en. Därför är det viktigt att tänka på säkerheten och investera i ett lämpligt skydd. Inte bara för knän och huvud. Även rygg och bröstkorg. Därför kommet vi att testa skyddsvästen där man fokuserat på rörligheten utan att kompromissa på säkerheten. R-mor västen från 509 som med hjälp av en icke-newtonsk vätska säkerställer att rörligheten är på topp ända tills olyckan är ett faktum. När det väl smäller blir skyddet hårt och hjälper till att absorbera krafterna. En teknik som funnits med ett tag på marknaden men som nu tas upp av 509 i form av ett överkroppsskydd som är 100% framtaget för skoterföraren. En trevlig detalj med detta skydd är att man valt att placera dragkedjan centrerat, vilket bör underlätta när man skall ta på sig plagget. Mycket mer kan vi inte säga om plagget innan vi fått göra en egen utvärdering. Hur mycket har man tänkt på ventilationen? Hur är kvalitén? Ja det återstår att se. Prislappen är dock enbart på 1200kr vilket är en mycket billig livförsäkring.

Där har ni dem, produkterna från 509 som kommer sättas på prov under denna säsong. Vi kommer att ta dem med på alla våra utflykter, genom varierande väderlekar och terräng. Hur sedan alla plagg kommer hålla och om dem lever upp till våra förväntningar, det kommer ni kunna läsa mer om till våren. Till dess hoppas vi att ni väljer att följa med oss på alla äventyr, något ni bäst gör genom att följa oss på sociala medier eller håller utkik här på hemsidan!

Här kan ni läsa fler KLÄDGUIDER

Tycker ni att produkterna låter intressanta så finner ni mer information hos våra samarbetspartners:

SLEDSTORE

SKOTERDELEN

MODSHOP

SLÄPINTHEFACE

509

Fortsätt läs

Mer i Produkter

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen