Kontakta oss

Produkter

KLÄDGUIDEN – DEL 2

Vintern är snart här och det är ett faktum. Dags att åter inventera skoterutrustningen för säsongen som komma skall. I vilket skick var egentligen kläderna som stökades undan i förrådet ifjol? Kanske har man förträngt att man hade en stor reva i byxbenet efter en kvist, eller har skosulan börjat släppa i något hörn? Det kan ta emot när man inser att det kommer behöva investeras ansenliga summor.

Men faktum är att skoterkläder lever ett riktigt hårt liv och det är viktigt att ha dem i toppskick för att hålla sig torr och säker. Kvalitet och funktionalitet, det är avgörande punkter när garderoben skall få sig ett lyft. Vi kommer under säsongen göra hårda tester på en hel rad av produkter. Allt för att göra valet enklare för er. Här ser ni ett antal av produkterna som kommer sättas på prov!

Scott Softcon 2 jacket protector

Skoterkörning är något för alla, men hur man än beter sig kan olyckan vara framme. Det spelar ingen roll om man är bäst i världen på att köra, eller åtminstone tror det, felsteg sker och mitt vad det är ligger man på backen. Därför är det viktigt att försöka skydda sig så gott det går.

Scott har tagit fram ett heltäckande överkroppsskydd som täcker de viktigaste områdena. Dem har dessutom tänkt till och gjort det bekvämt att bära, vilket leder till att man använder det hela tiden. Skyddsjackan är tillverkad i ett lätt och flexibelt tyg som andas optimalt. Den är sedan bestyckad med skyddsplattor av D3O material, som skall vara mjuka och följsamma ända tills olyckan är framme. En kompromissfri lösning på ett överkroppsskydd där varken rörligheten eller säkerheter äventyras. Hur bekväm den verkligen är och hur den håller i långa loppet, det får ni läsa om här till våren. Skyddet blir ditt för dryga 2000kr.

FXR Helium Carbon helmet

Hjälmen är den direkt viktigaste skyddsutrustningen man som skoterförare använder och som tur är har vi nu mer en lag som säger att man skall använda den. Det finns få ursäkter att inte använda en när det finns riktigt fina modeller anpassade för alla typer av körning. Budgetmodell eller lyxigaste premiumvaran, allt är bättre än inget. Är man ute och kör hela dagarna är det dock viktigt att använda en lätt hjälm, för att inte överanstränga nacken.

FXR har inför 2019 framställt en extremt lätt hjälm riktad åt extremare körning. Helium Carbon väger in på 950 gram och är med och slåss om guldmedaljen som marknadens lättviktare. Säkerhetsmässigt är den i absolut toppklass, ECE godkänd, hakskydd i stötabsorberande komposit och en skyddande konstruktion av EPS med två olika typer av densitet. Funktionaliteten är väl tilltagen, god ventilation och löstagbar inredning. Dessutom är den kompatibel med FXR:s ”Breath box”, vilket håller näsan varm även de kallaste dagarna. Prislappen säger 3995kr, lite dyrare än Jethwears Imperial (990gr) men billigare än exempelvis Airohs Aviator (950gr).

FXR Ranger Instict Lite

Overall är något man som liten fick ha på sig när man var ute och lekte i snön. Nu tycks cirkeln vara sluten då man även som vuxen finner sig lyckligare än någonsin ute i snön, iklädd just overall. Det är sen gammalt känt att det är praktiskt att vara utan snöinsläpp i midjan. Det har dock inte varit trendigt att köra i overall, något som ändrades för ett antal år sedan. Numera går overallen under namnet Monosuit och alla större märken har premiumvarianter att erbjuda. FXR var inte sen på bollen och deras senaste flaggskepp inom skalmodellen heter FXR Ranger Instict Lite.

Detta är som sagt FXR:s premiumställ och då förväntar vi oss att allt är genomtänkt och av absolut toppkvalité. Detta är något som FXR ser ut att kunna uppfylla. Skalen är gjort av slittåligt Omni-Stretch nylon material och de använder sig av sitt ACTM system som lovar 20,000 mm i vattenpelare. Detta i kombination med tejpade sömmar, vattentäta dragkedjor och ett Dry vent system gör att du skall hålla dig torr även de blötaste dagarna.

Givetvis har det massor av funktioner som till exempel dubbla innerfickor, inkluderad microfiberduk för glasögonen, snölås etc. Men detta är något man förväntar sig av ett premiumställ. Kostnadsmässigt ligger den i medelklassen på 7695kr, vissa konkurrenter kostar betydligt mer. Lever den upp till våra förväntningar har vi ett mycket bra plagg framför oss!

FXR Helium Pro Boa Boot

Med ett par bra skor kan man gå långt, det gäller även för skoterförare. Skorna är något man bör välja noga. Modellerna är många och egenskaperna ännu fler, det gäller att hitta en modell som passar för just dig. Kör man mycket hård körning, hoppar mycket och utsätts regelbundet för påfrestande landningar, då är FXR Helium Pro Boa en lämplig kandidat. En modell man bland annat hittar på skotercrossbanan, men även ute i skogen. Den är nämligen isolerad med 700 grams foder och skall tåla temperaturer ner till -50°C.

För teknisk skogskörning borde Helium Pro kängan lämpa sig ypperligt. En styv modell med tjock sula som gör att dagens aggressiva fotsteg biter sig fast ordentligt utan att du behöver belasta vaderna för mycket, det är vad vi förväntar oss. Dem är även förstärkta med 2mm kraftigt gummi för att hålla säsong efter säsong, något som vi kommer att kontrollera. Prisbilden? 3500kr

FXR Transfer pro-tec leather glove

Skoterhandskar är med om mycket under en säsong. Vissa dagar blir dem fulla av snö efter djupa fastkörningar, andra kvällar är dem djupfrysta och stela som fiskpinnar. Men mest av tiden är dem där över händerna som ett skyddande och värmande skal, som man inte märker av och inte tänker på. FXR Transfer Pro-tec Leather glove är gjorda för att stå ut för det mesta för att du som förare inte skall behöva göra det.

Kraven på ett par skoterhandskar för backcountryåkning är inte små. Dem skall vara svala vid aktiv körning och dem skall vara varma vid transporter. Dem skall vara lätta och tunna för optimal rörligheten samtidigt som dem skall vara hållbara som en Nokia 3310.  FXR Transfer Pro-tec Leather glove är en smidig fodrad handske som till stor del är klädd i slittåligt läder, med inslag av förstärkt läder på extra utsatta ställen. Handryggen är gjord av stretchmaterial och muddarna går upp lite extra för att hålla snön borta. På pekfingret finner man en gummiskrapa och tummen är klädd i mocka, detta för att lättare kunna få bort is och snö från glasögonen vid extrema väderlekar.
Detta är ett par mycket lovande handskar som med en kostnad av 1095kr platsar in bland värstingarna på marknaden. Lever de upp till dessa höga förväntningar? Det får vi se.

FXR Pilot Goggle

När man kör skoter händer det ibland att man sätter sig i kniviga situationer. Det kan bero på att man testat gränserna eller att man missat något i sin planerade rutt. Mitt vad det är hoppar det fram en knöl som man inte sett och färden byter riktning. Synen spelar en stor roll i skoterkörningen och det är helt klart fördelaktigt att se bra när flyger fram på skotern. Snörök, isklimpar, kvista och fartvind gör allt i sin makt för att göra det svårt för skoterföraren och skoterglasögon är ett måste. FXR har länge haft fina produkter att erbjuda och deras senaste premiumglasögon heter Pilot och kommer i flertalet fräcka färger.

FXR Pilot har stor lins för ett stort synfält och kommer med slag och reptålig lins. Något som är intressant inför 2019 är att dem gått ifrån dubbelglas för att istället helt lita på ett anti-fog systemet – för att få ännu större synfält. Glasögonen är såklart väl anpassade för kallt klimat, löstagbart nässkydd samt 3D formad trippeldensitets foam som håller tätt mot ansiktet. Priset 1195kr talar sitt tydliga språk, detta är ett par premiumglasögon och konkurrensen är hård. Om dem bäst på marknaden det är svårt att säga i dagsläget, men potential för det finns!

Polaris Suit

Som vi tidigare i denna artikel nämnt är det på tapeten att köra med monosuits och detta är givetvis något som tillverkarna är varse om. Polaris är en av skotertillverkarna som erbjuder en monosuit, och det är ingen enkel sådan heller. Ett skalplag där rörlighet och ventilation tycks vara nyckelorden. I axelpartiet är det nämligen stretchmaterial och tyngden av plagget tas upp i justerbara hängslen, för att skapa en så lätt känsla som möjligt.

Prislappen på 4995kr indikerar att detta är ett plagg som borde höra hemma i budgetsegmentet. En icket allt för detaljerad specifikation gör oss nyfikna. Detta kan vara ett riktigt kanonplagg, är svårt att säga. Men vi kan garantera att det är något som vi kommer att ta reda på!

509 Raid Boa boot

Det viktigaste med ett par skoterskor är nog att dem passar just dig rätt. Dem kan vara hur häftiga eller vattentäta som helst, dem är ändå värdelösa om du som brukare inte är bekväm i dem. Det är helt olika från person till person om vad för passform som är bäst och även vilka egenskaper som man värderar. Detta är en sko som går ifrån de många andra märken trycker på – styvhet. Skon är relativt mjuk i modellen och ger därför en finare känsla av vad du gör med fötterna på skotern.

Tro inte att det är en enkel sko bara för att dem valt att inte göra skaftet stelt som ett järnspett.
Hela tåstycket samt inre sidan av skon är klädd i slittåligt gummi. Snörningen består av dubbla boa, för att på bästa sätt kunna justera spänningen över hela foten och dem skall hålla dig varm och torr med 600 grams 3M Thinsulate isolering samt ett lager av 509:s egna 5TECH membran. Hur dessa presterar blir riktigt intressant att se, är dem värdiga om en ”trax approved” stämpel? Det får ni läsa mer om i vårens stora utvärdering. Priset ca 3500kr

Nästa vecka kommer del 3 av guiden stay tuned!

Mer fakta och inköp av produkterna finns hos våra samarbetspartners:

www.sledstore.se

www.skoterdelen.com

www.fxrshoppen.se

Fortsätt läs

Mer i Produkter

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen