Kontakta oss

Produkter

KLÄDGUIDEN – DEL 3

Få sporter ställer lika höga krav på sin utrustning som just skoteråkning gör, kläder får inte vara för varma, för kalla, blöta, trasiga…. Hjälmar får inte vara tunga och klumpiga och goggles får inte imma.

Att tillverka kläder är ingen lätt uppgift men det är kanske minst lika svårt att bestämma vilket plagg man ska slå till på. Här kommer del 3 av klädguiden där vi går igen en rad olika produkter i varierande prisklasser, och förhoppningsvis underlättar guiden en aning i valet av utrustning.

TOBE – NOVO MONOSUIT V2

Klädmärket Tobe känner de flesta skoteråkare till vid det här laget och det värmer lite extra när man vet att märket kommer från Hammerdal i Jämtland. Kläder som är byggda för moderna vikingar enligt Tobe och ska tåla den tuffa behandling som en skoteråkare utsätter dem för.

Modellen Novo är en lättviktsoverall av skaltyp. Tunn, lätt och stryktålig precis som undertecknad (önskade att han vore) men den tål även en hel del vatten. Tyget klarar hela 45 000 mm vattenpelare vilket innebär att man nästan kan ligga på botten i Storsjön utan att bli blöt. Nu är det ju dock en hel del öppningar på ett plagg och det återstår att se hur pass torr man kommer att vara i denna.

En mängd bra funktioner hittar man också på plagget, ventilation, goggleficka, mobilficka, hängslen, snölås och en D-ring som man fäster nödstoppen i.

Cirka priset på detta premium plagg ligger på 8 995 kr

EVS – SV2 TRAIL VEST PRO

Om man tillbringat för lite tid på gymmet kan denna skyddsväst hjälpa en att se lite biffigare ut. Men den rätta anledningen är helt klart att skaffa sig en billig försäkring ifall olyckan skulle vara framme. EVS SV2 skyddsvästen är utvecklad för skoteråkare där vi ställer höga krav på rörlighet, det är alltså inte på grund av svett som man gjort stora öppningar runt armarna.

Kragen är en löstagbar variant där man själv kan välja om den ska sitta kvar och på framsidan hittar men en D-ring för nödstoppen om man vill använda västen utanpå kläderna.
Västen känns som ett bra alternativ till ett ryggskydd då man även får skydd över bröstkorgen samt axlarna.

Skyddet blir ditt för ca 3000 bagis.

JETHWEAR – THE BURN JACKET OCH PEMBY BIB

Frågan är om det är sämre väder i Jämtland än övriga Sverige? För när det gäller svenska skoterkläder verkar det vara därifrån några av de bästa utvecklas. Jethwear har stadigt utvecklats och förbättrats genom åren och nu börjar man nosa på det övre premium segmentet.
The Burn Jacket och Pemby Bib byxorna är ett tvådelat skalställ men det är inte helt och hållet ett skalställ.  Vid utsatta ställen som rumpa och knän har man valt att lägga in fodrade partier.

Det finns en rad med bra finesser på dessa plagg och de kan både andas och motstå väta, 20 000 mm vattenpelare.
Sen hittar vi limmade dragkedjor, D-ring till nödstoppen, mobilficka och snölås vid händer, midja och fötter. 

Varje del kostar cirka 2999 kr

509 – ALTITUDE CARBON FIBER HJÄLM

509 förknippar man ofta med häftiga skoterfilmer från nord Amerika och kanske var det en flygtur med skoter som gick över styr när man började tillverka hjälmar.

Numera är 509 väletablerade även med personlig utrustning och här har vi deras ”top of the line” kruka.  Med en vikt under 1100 g tillhör den de lättare hjälmarna om än det finns något lättare varianter på marknaden. Andningsskyddet som sitter monterat är till för att både skydda ansiktet samtidigt som man styr bort andningsluften och förhoppningsvis slipper man imma på brillorna.

I vinter kommer vi att testa denna hjälm där vi ska gå igenom alla funktioner och se hur de fungerar när vi ökar påfrestningarna.

Den finns i flera färger och blir din för cirka 4 300 kr

KLIM – LOCHSA ONE-PIECE

Skoteroverallens storhetstid på 80 talet kanske många har sett i ett gammalt fotoalbum och fått sig ett gott skratt. Nu 30 år senare är åter overallerna mer populära än någonsin och utveckling som skett under dessa år är smått otrolig.

Klim Lochsa är verkligen ett premium plagg med extra allt, tyget är av Gore-Tex typ med tre lagers membran som har tre viktiga egenskaper.  Vattentäthet, andningsförmåga samt att det ska vara den mest slitstarka one-piece som Klim har tillverkat, hela 185% starkare än föregångaren. Klim har också gjort en färdig ficka för en lavin Beacon som är industrins första, nu slipper man ta på sig en extra sele vilket varit normalfallet tidigare.

Självklart hittar man en rad bra lösningar som snölås, ventilation, fickor, hängslen med mera. Det är väldigt mycket som den nya Lochsan har att leva upp till och det ska bli intressant att utvärdera denna efter säsongen.

Cirka pris för detta premium ställ ligger på 9 700 kr

509 – Revolver goggle

Det är en stor fördel att se vad man gör när man är ute med sin skoter, annars kan det fort bli dyrt eller göra riktigt ont.

509 har gjort en väldigt påkostad goggle för just skoteråkning där man inte sparat på krutet, brillorna heter ju faktiskt Revolver. Snabbfästen på linsen för att snabbt kunna byta ut den utan att ta av dom, men även ett litet gångjärn i mitten för att kunna vika upp linsen och släppa ut eventuell imma.

För att kunna anpassa gogglarna till olika hjälmar är hållarna till bandet justerbart i två steg, och har ett bra skydd mot kyla. Just denna modell har gult glas som ska vara bra när det är mulet, snöblint eller mörker och hur dom fungerar återkommer vi till i vår.

Cirka pris 2 000 kr

509 – Allied Mono Suit

Gult är inte alltid fult och det är 509 Allied Mono Suit ett bra exempel på, en snygg overall som lägger sig prismässigt mellan premium och budget segmentet. Här hittar vi det mesta som man letar efter, snölås, hängslen, fickor och ventilation för att nämna det viktigaste.
Materialet klarar 10 000 mm vattenpelare som är lite mindre än hos de riktiga premiumkläderna.

Cirka pris 5 999 kr

509 – Freeride 2.0

Det har väll aldrig hänt att man råkat köra fast, men om man skulle göra det mot förmodan kan vi rekommendera att skaffa ett par grymma handskar. När man står med en fastkörd skoter med snö upp över öronen är det skönt att kunna hålla sig varm och torr.

Vi kommer att testa ett par handskar från 509 som heter Freeride 2,0 som har fått en uppdaterad passform. Insidan av handsken är gjord av skin medan man valt ett vattentätt och andningsbart tyg på ovansidan. Handsken är gjord med böjda fingrar för att vara bekvämare när man håller i ett styre.
Runt handleden har man ett neoprentyg som är justerbart för att inte släppa in snö.

Pris cirka 1200 kr

Nu är vi förmodligen tvungna att göra en och annan fastkörning i vinter, för att testa andningsförmågor och motståndskraft mot väta, ibland är det inte så lätt att vara skoterjournalist.

Vi ska även testa utrustning i olika väder och vind samtidigt som slitstyrkan ska sättas på prov. Nästa vecka kommer del 4 av guiden stay tuned!

Mer fakta och inköp av produkterna finns hos våra samarbetspartners:

www.sledstore.se

www.skoterdelen.com

www.fxrshoppen.se

Fortsätt läs

Mer i Produkter

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen