Kontakta oss

Produkter

KLÄDGUIDEN DEL 5 – FXR

Säsongen handlar inte bara om att ha rätt maskin, en stor del av upplevelsen handlar om att ha rätt kläder och utrustning inför de där djupa dagarna. Vi har kommit till den tiden på året då Sledtrax gänget uppdaterar garderoben och vi ska titta närmare på det senaste som FXR har att erbjuda. Det är nu dags för del 5 i klädguiden.

Helium Lite Mono

Det här är FXR´s näst värsta monosuit och till den här säsongen har man gjort flera trevliga uppdateringar. Den är i första hand tänkt till dem som ägnar sig åt friåkning där rörlighet är en viktig faktor, därför man har valt att uppdatera den med det nya M-series omni-stretch materialet som ska ge en känsla av smidighet samtidigt som det är slitstarkt. Skalet är även uppdaterat med HydrX Pro dubbelmembran som har 20 000 mm i vattenpelare och på insidan hittar vi ACMT som ska förhindra att det blir kondensbildning. För att inte termostaten ska skjuta i höjden hittar vi ventilationsfickor både på kropp och ben. Som ni förstår kan listan kan göras lång men vi kan konstatera att denna monosuit i Lime Blue fadening är grymt snygg och undertecknad kan inte nog snabbt få sätta den på prov.
Tittar vi på FXR är det bara Ranger serien som ska vara värre och den testade vi ifjol därför kommer det att bli intressant att dyka i snön med denna! Prislappen är något lägre då denna monosuit landar på 6195:-

Helium X Jacket

Det här är en jacka som inte sticker ut lika mycket som vi är vana vid från FXR men designen känns fortfarande igen och är väldigt stilren. Vi hittar samma uppdateringar av material här som på Helium Lite overallen vilket gör att vi tror detta kan vara en potent partner i vinter.
Förutom rätt material hittar vi ett 200g thermal flex innerfoder för att klara de kalla dagarna, när våren kommer kan det löstagbara innerfodret plockas ut. För den som inte kan bestämma sig för ett tvådelat ställ eller monosuit kan den här jackan vara ett alternativ, den är nämligen utrustad med Dri link systemet som gör att du kan koppla ihop den med många av FXR´s byxor också. På så sätt får du det bästa av två världar. Det ska bli grymt roligt att prova denna under vinterns alla förhållanden.
Prislappen landar på 3995:-

Helium Pro X Byxa

Det här är ett plagg vi var nyfiken på redan förra säsongen, nu kommer vi äntligen få möjlighet att testa FXR´s första bib-byxa i skalmodell. Det är en byxa som går högre upp över bröstkorg och skuldror, allt för att vind och snö ska få det svårare att hitta kryphål.
Hela byxan är gjord i Heavy duty omni-stretch som både är slitstarkt och följsamt, vi hittar även två tejpade dragkedjor som går längs hela benen. När vi testar byxan inger den en känsla av kvalité och den känns rejäl.
Givetvis finns det möjligheter att ställa in hängslen, midja och benslut för att plagget ska passa just dig, vi hittar även två ventilationsfickor på varje ben. Då det sitter HydrX Pro membran med sina 20 000mm i vattenpelare förväntar vi oss kunna vara torr under vinterns alla strapatser, dvs så länge som det inte blir något ofrivilligt bad under våren.
Priset för dessa är 4495:-

Helium Carbon Hjälm

Klädesplaggen är otroligt viktiga för att ha en bra dag ute på fjället men man ska absolut inte underskatta och glömma vad en bra hjälm gör. Kraven är många för att vi ska vara nöjd, den ska skydda om olyckan är framme och får inte vara för tung. Sen några år tillbaka har FXR lyckats med båda delarna, deras Carbon-hjälm är en av marknadens lättaste med endast 950g. Under kolfibern sitter det en två lagers konstruktion av eps för att skydda och hålla huvudkontoret kallt. Förutom det absorberande materialet har krukan dessutom gott om ventilationshål. När vi sätter den på huvudet känns den bekväm och balanserad, sen är det ju ingen nackdel att den har utseendet med sig.
Prislappen landar på 3995:-

Helium Prime hjälm

Här hittar vi en hjälm som på pappret matchar de värre på marknaden, skillnaden är att den har ett betydligt blygare pris. Med en vikt på endast 1050g och en prislapp på 2995: – drar den ögonen till sig. Den är gjord av ett kompositskal som är en blandning av kolfiber, kevlar och glasfiber, linjerna känns igen från storebror Carbon och det är faktiskt ganska mycket som är likt. Det är samma material i foder och även på Prime är det urtagbart för att kunna tvättas när hjälmen fått agera bastu nog många gånger. Utandningsskyddet är tillbehör även här men nog känns det som mycket hjälm för pengarna, skärmen justeras lätt med hjälp av dom stora skruvarna och känslan är att det går genomföra med handskar på.
Undertecknad är riktigt nyfiken på den här krukan då vi inte hade den på test förra säsongen. Ca pris 2995 :-

Maverik E-goggle

Alla har vi haft dom där dagarna när svetten bara lackar och vad vi än gör så har vi imma på gogglarna, med FXR´s nya eluppvärmda Maverik ska det inte längre vara ett problem. Känner man sig då rånad vid köp av dem? det vill vi inte påstå då prislappen är 2195: –
Till denna vinter finns alltså Maverik med eluppvärm lins tack vare ett slimmat batteripack på bandet som ska hålla dig imfri hela dagen.
Passformen tillsammans med Helium hjälmarna kan vi knappast klaga på, glasögonen sitter skönt och vi förväntar oss att dom ska sitta på plats med hjälp av det silikonklädda bandet. Synfältet känns stort i gogglarna och den fukttransporterande foamen som klär insidan sitter bra mot ansiktet. Undertecknad brukar bli otroligt varm om huvudet (snarare kokar) därför ska det bli ytterst intressant att se hur kombinationen med hjälm och glasögon funkar. En sak är i alla fall säker, vi kommer att sätta dom nya E-gogglarna på prov för att ta reda på svaret. 

Helium Pro Boa Boot

Av erfarenhet kan vi säga att det här är en sko som klarar tuffa tag, både på crossbanan och i skogen. Den styvaste skon i FXR´s garderob som ger ett bra skydd samtidigt som foten hålls varm, den ska klara ner till minus 50 grader. Med dubbelboa får du skon att sitta tight och kan spänna åt på rätt ställen, förutom att spänna åt snabbt underlättar det otroligt då det är dags att ta av skon. Rejäl sula med förstärkningar över tån skvallrar om att den ska klara dagens arga fotsteg. Det ska bli intressant att se om vi håller oss torr i vinter och hur mycket vi kommer slita på kängorna. Det här är helt klart ett premium alternativ med en prislapp på 4495: – 

Dual Boa Boot

Vi är bortskämda med att FXR har ett brett utbud av skor, nu utökar man med ytterligare en ny sko som kommer att passa backcountryåkaren lika väl som ledsmiskaren. Den har dubbelboa är vattentät och välisolerad, så pass att FXR skriver att den ska klara ner till galna minus 60! Den är inte fullt lika styv som sitt syskon Helium pro, däremot går den upp en bit på vaden för att skydda och ge bättre stabilitet.Även denna sula ser ut att klara hårda tag och man har valt att förstärka med gummi en bit upp på foten, detta för att klara av den tuffa hanteringen fotstegen kan ge när man stutsar från sida till sida. När vi provar kängorna känns de onekligen som en välgjord sko redo för tuffa tag. Förväntningarna på dessa färskingar är högt ställda då den klassas som en premiumsko med en prislapp på 4295: –

Transfer pro-tec glove

Finns den perfekta handsken? Kriterierna är många men det vi kan vara överens om är att kall och blöt vill ingen vara, den får heller inte var för stor och klumpig i mina ögon. Här tittar vi på en handske som har lite mer isolering på ryggen, med 150g thinsulate klassas den som 6 av 10 på skalan. Handflatan av läder ger både ett bra grepp och en slittålig yta, handsken känns bekväm och inte för tjock. Med hjälp av Hipora membranet hoppas vi kunna hålla oss torr och varm under vinterns djupa dagar, även dom gånger fastkörnings-Janne är framme. I vinter kommer vi att få svaret men förhoppningarna finns där, handsken blir din för 895: –

Helium Glove

Tight och bra passform, det är första intrycket då handsken testas. Den här är lite mindre isolerad med 100g thinsulate, dom kommer kanske inte klara de kallaste dagarna. Insidan har mönster i silikon för att ge ett bra grepp om handtagen, det är något som kommer väl till pass när orken i nyporna börjar tryta. Även denna handske har Hipora-membran och förhoppningsvis håller vi oss torra. Helium är snäppet billigare och blir din för 795: –

Merino Tenacious

Vi har gått igenom det som är visuellt på utsidan, det dom flesta dessutom använder och även undertecknad är ju givetvis underställ. Den här vintern tänkte vi titta lite närmare på FXR´s underställ, först ut är deras Merino Tenacious. Ett ställ som har 80% merinoull i sig, förutom att det är otroligt bekvämt, finns det en massa positiva egenskaper i materialet. Det håller värme även när det är fuktigt och torkar snabbt, vår uppfattning är att det inte tar åt sig lukt på samma sätt som andra material kan göra när man använt dom ett tag. Det här är helt klart ett premiumställ som vi ser fram emot att använda i dom mest krävande situationer kommande vinter, det kostar 995: – per del.

Endeavor Hybrid

Här hittar vi ett ställ som har en fördelning på 20% merino och 80% polyster, det innebär att vi får med oss delar av dom fina egenskaper som merinoullen har. Håller värme bättre vid fukt och tar inte åt sig lukt på samma sätt. Endeavor har en bra passform med stretchig känsla vilket gör att det sitter bekvämt när vi tar på oss plaggen. Prislappen blir något billigare med 695: – per del.

Det kommer att bli riktigt intressant och roligt att se hur vi uppfattar skillnaden mellan dessa två ställ under vintern. Det vi vet är att både kommer förmodligen bli utsatta för en hel del värme och fukt, det utlovas en utvärdering där vi bedömer vilket av ställen som fortfarande luktar lavendel efter en dags kämpande i dom djupaste skogarna. 

Ivern att få börja sätta årets kollektion på prov är större än vanligt då hela garderoben tillhör samma märke. Bring it on!

Köp ditt FXR hos:

SKOTERDELEN

FXRSHOPPEN

Läs fler KLÄDGUIDER

Fortsätt läs

Mer i Produkter

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen