Produkter
KLÄDGUIDEN – FXR OCH JETHWEAR
Nu ser vi tillbaka på säsongen som varit och fokus är på hur de kläder och den utrustning som vi har använt oss av har fungerat. Håller plaggen måtten och lever de upp till våra förväntningar? Det får ni svar på i denna del av klädguiden där produkter från FXR och JETHWEAR står i rampljuset!
FXR HELIUM MONOSUIT
Redan första gången som vi tog på oss detta plagg var känslan att det är en lyxigare produkt. Känslan av snölåsen, tyget och detaljer som hur fickorna är placerade och de extra facken man har inuti fickorna. Det känns genomtänkt och det kom sedan till en praktisk användning. Även detaljer som hur bra snölåsen matchar mot FXR:s skor, som handen i handsken. Trots aktiv körning samt löpande i djupsnö är det ingen risk att man drar in snö i skaftet på skon. Reflekterar detta prislappen på ca 8000kr? Klart och tydlig ja. Vi har haft med oss detta plagg på många äventyr och det har alltid levererat. Det har hållit oss torra och klarat sig ur utmaningarna i ett stycke. Sedan är det gott om bonusar som man märker längs vägen, som den integrerade hållaren för lavinsändaren och inkluderade torkduken som sitter fastsydd så att man inte tappar bort den under säsongen. Ett bekvämt plagg som lever upp till våra förväntningar.
+ Mycket bra funktioner, känns genomtänkt
+ God komfort och bra vattentäthet
– Fickorna på låren upplevs nästan för djupa
– Färgstark modell som är aningen smutskänslig
FXR BLADE RACE DIV
Denna hjälm har en matchvikt på ca 1300 gram, en helt acceptabel siffra och under säsongen har vi fått ett intryck om att den känns ännu lättare än vad den är. Den upplevs helt enkelt som lätt på huvudet, har haft en bra komfort för undertecknad och har dessutom en mycket bra ventilation. Öppningen för glasögonen är generös och tillåter utöver FXR:s egna glasögon även övriga goggles med större ramar. Vi har dock blivit bortskämda med smidigare spännen än den klassiska dubbel D-ringsvarianten som pryder just denna hjälm. För priset om ca 3300kr hade vi önskat att det var smidigare fäste då vi ser detta på modeller i samma prisklass, utöver detta är det en mycket trevlig hjälm för pengarna.
+ God ventilation
+ Bra passform och generöst utrymme för goggles
– Dubbel D-ringsspänne
– Ingen medföljande breathguard
FXR FACTORY RIDE SNOW GOGGLE
Vi upplevde FXR Factory ride glasögonen som väldigt bekväma, i toppklass på den fronten. Men av våra förväntningar nådde denna produkt inte riktigt hela vägen på en detalj. WAVELATCH systemet för att byta linser ser smidigt ut i teorin, men på fält är det för pillrigt och det blir lätt att man åker vidare med tonade linser även när mörkret kryper sig på. Hållbarheten på både linser, rem och bågar har varit mycket bra och efter detta test ser dem fortfarande mycket fräscha ut. Hög kvalitet helt enkelt. Priset på ca 1500kr gör oss lite splittrade i omdömet, kvalitén och passformen väger upp men användarvänligheten går att förbättra. Det som tippar över vågskålen till ett godkänt blir designen och stilen, här tycker vi att man fått till en grym produkt och om den faller er i smaken så är det ett hett alternativ!
+ Bra synfält
+ Hög kvalité
– Systemet för att byta linser når inte hela vägen
– Svårt att hålla imman borta när den väl smugit sig på
FXR HELIUM DUBBEL BOA
FXR Helium är en stadig modell som ger ett bra skydd. De två BOA spänningarna är mycket väl utförda vilket gör att man kan spänna dem riktigt hårt och ändå har riktigt bra komfort. Bekväma sedan är ledordet för skorna, de lite tjockare sulorna upplevs ge en ökad trygghet och fastnar bra i fotstegen. Men just sulorna är något man som förare behöver vänja sig med då man står lite högre upp och de blir lätt att känna sig osmidig vid första användningen. Med detta sagt lever FXR Helium helt klart upp till prislappen och är en produkt vi kan rekommendera.
+ Stabila och bekväma
+ Suverän fastsättning av snölåsen
+ Står mot väta bra
– Kan upplevas lite klumpiga innan man vant sig vid tjockare skosula
FXR TRANSFER GLOVE
FXR Transfer är i klassen av medel-varma handskar som har nog med isolering för att klara transportkörning utan att kompromissa för mycket på känslan runt styret. Blir det riktigt kalla dagar fungerar dem ypperligt för skogsåkning, men är då inget för leden. Med en vinters användning har dem stått emot slitage bra på handflatan, men vissa tecken på slitage finns på ovansidan av handsken. I överlag ger dem ett mycket kvalitativt intryck och det har blivit en modell som vi lärt uppskatta.
+ Bra komfort och kvalité
+ Snyggt skydd för handryggen
– Dragkedjan mot handleden är bökig att använda
JETHWEAR MOUNTAIN JACKET
Om än jag blivit vana med att köra skalplagg blev denna jacka fort en omtyckt modell, speciellt de svängar när man planerar utflykt och då kunna njuta av smidigheten med att bara ta av ett plagg vid grillplatsen. Trots 150g isolering bibehåller man god rörlighet och även vattentäthet, för vi har trots turer i regn hållit oss både varm och torra. För priser av blyga 3200kr har Jetwear här en grymt trevlig produkt som känns genomtänkt och skräddarsydd för oss skoterförare.
+ Prisvärd
+ Bekväm med bra rörlighet
– Få färgalternativ
JETHWEAR M’S BIB PANT
Likt Jackan ovan har Jetwear här gjort en klockren produkt som känns genomtänkt för oss skoteråkare. Med hög midja, byxben som rymmer knäskydd, vettiga fickor och 20k vattenpelare. Modellen vi provade var den isolerade varianten med 150g isolering där prislappen var mycket rimliga 3200kr. Efter en säsongs körning är vi imponerade, detta är mycket prestanda för pengarna. Passformen upplevde vi som väldigt god, det är helt enkelt ett bekvämt plagg som inte hindrar ens rörlighet. Även här är det en stilren och diskret design som gäller vilket gör att man lätt kan matcha plagget mot valfri jacka.
+Bra vattentålighet
+Prisvärd
-Udda snölås, krok som inte sitter fast allt för bra
JETHWEAR FORCE HELMET
Vi kan nu intyga att det första intrycket om denna hjälm bestod. Här går Jetwear från klarhet till klarhet och om bara passformen är rätt för dig så har du här en riktig pangprodukt. För ynka 2000kr får man alltså en hjälm som väger in på 1300 gram, har de underbara Fidlock spännet och inkluderar breath guard i kartongen. Kan vi då hitta något negativt med den? Det är små detaljer nu som även kan tvistas kring, men personligen uppskattade jag inte att skärmen hade fasta lägen, utan vill ibland kunna justera den under färd vilket här är svårt. Samt att ventilationen kan vara lite sparsam vid aktiv körning. Men det gör dock hjälmen snäppet varmare när man skall transportera sig och detta kommer alltid att vara en avvägning. Vi tror dock att detta är en produkt som kommer passa den stora massan av förare.
+ Fidlock samt Breath guard
+ Mycket bra pris
– Ej möjligt att justera skärm under färd
JETHWEAR PHASE GOGGLE
Modellen vi provade var med de röda linserna och har en prislapp på strax under tusingen. För den slanten är detta bra glasögon. De står dock inte mot imman allt för väl men detta råder man lätt bot på eftersom linserna har magnetisk infästning. Det är väldigt enkelt att ta lös linsen när man stannar efter en aktiv körning, och då undvika att bygga upp imma på linserna när man står still. Använder man dessutom breath guarden på hjälmen så klarar man sig mycket långt innan detta sker. Däremot är inte nässkyddet kompatibelt med breath guarden, skyddet tycker lätt ner denna som då försämrar funktionen.
+ Magnetiska linser
+ Skön passform
– Immar lätt
JETHWEAR EMPIRE GLOVE
Sist ut har vi handskarna från Jetwear – Empire. Lätt fodrade handskar som klarar det mesta. Det går alltså bra att åka tekniskt med dem, men även att transportera sig en bit. Vattentätheten upplevde vi inte som produktens starka sida och dragkedjelösningen mot handen är vi sedan tidigare inget stort fan av. Frånsett detta är det en riktigt skön handske som håller en varm och som tycks stå emot yttre påfrestningar väl. Slitstark, bekväm och varm handske från Jetwear, helt klart värt priset om ca 800kr.
+ Bra grepp mot styret
+ Varma trots slimmad design
– Dragkedjan mot handleden är bökig att använda
Köp kläderna hos:
Läs fler: Klädguider