Kontakta oss

Produkter

KLÄDGUIDEN – UTVÄRDERING KLIM & SCOTT

Efter en varierad vinter och en lång säsong har vi nu klart för oss hur snöskoterkläderna från Klim och Scott fungerat. De har åkt med genom både snöstormar, regn och soliga dagar på fjället. Vissa produkter har positivt överraskat oss och andra finns det mer att önska av. I denna artikel sammanfattar vi våra intryck och tankar om utrustningen, häng med!

Klim Aeon 

Att kvalitén på dessa brillor skulle vara hög, det tvivlade vi inte på för en sekund, men det har nu bevisat sig med. Trots otaliga dagar av skogskörning med kvistar som sliter på både linser, bågar och band, har glasögonen överlevet hela vintern med enbart mindre blessyrer. Komforten i skummet är som från dag ett och en funktion som vi lärt oss älska under denna vinter är de fotokromatiska linserna som ändrar toningen beroende på solljuset. Man skall dock veta att trots att ventilationen och immskyddet är bra så går det ej att jämföra mot batteridrivna varianter av immskydd, som går att hitta för snarlik summa om ca 2600kr. Men det är få skoterglasögon som har sådan felfri optik och kvalité som dessa!

+ Bra funktion

+ grym kvalité

– Prislappen

Klim Storm jacket and bib

Med ett kraftigt men ändå inte stramt tyg har dessa plagg stått emot vintern alla påfrestningar på ett bra sätt. Enbart någon skråma från Polarisens vassa fotsteg syns till och att dem boxats med kvistar märks inte av. Därmed kan vi intyga att den nydesignade Storm serien håller lika bra om inte bättre är någonsin. Klart att man får betala för sig, men i detta fall får man flera år ur plaggen utan bekymmer. Och bekväma år lär det bli dessutom, för inte bara rörligheten har levt upp till våra förväntningar, även det att man håller sig varm och torr trots långa dagar ute. Slutligen toppar Klim det med genomtänkta fickor samt riktigt bra snölås Här får man helt enkelt vad man betalar för.

+ Grym kvalité

+ Mycket bekvämt ställ

– Smala ben som ej rymmer rejäla knäskydd

Klim F5 Koroyd ECE

Störtkrukan F5 Koroyd ECE är en ”top off the line” hjälm med fokus på säkerhet. Med MIPS får man en ökad trygghet men på köpet kommer även ett viktstraff. För denna hjälm kommer inte längre in i lättviktsklassen med sina 1400+gram. Däremot så kommer den bra till i detta test då den har en grymt bra ventilation samt funktionalitet. Ventilationen ser till att man håller sig i rätt temperatur och Breathboxen gör sitt arbete med att föra utandningsluften ner och bort från glasögonen, vilket ser till att imman är svår att få fram på glasögonen. Sedan måste vi prisa Fid-lock spännet som är otroligt smidigt att använda och är en detalj man inte vill vara utan. Prislappen om 8300kr avspeglar ganska väl vad man får från Klim. Det är inte bara en grymt bekväm och säker hjälm. Man får även med tillbehör som breathbox, extraskärm, bra förvaringsväska samt ett vindskydd för de kallaste dagarna. Mycket pengar, men går det att sätta ett pris på ens säkerhet?

+Ventilation i toppklass

+Användarvänlighet och funktion

-Vikten

-Priset

Klim Adrenaline Pro GTX BOA

Med många timmar ute i skog och mark har fötterna hållits både varma och torra med hjälp av dessa välbeprövade skor, som väl levt upp till våra förväntningar. Det är en skotersko av lite mjukare modell där skaftet böjer sig en aning vilket gör att man känner sig smidig och alert. Vilket förvisso gör att man inte får det bästa skyddet för fotlederna vid hårda stötar, men det är en avvägning som tycks klara det mesta. GORE-TEX materialet gör i denna applikation sitt jobb mycket väl och det är sällan man behöver ställa skorna i skotorken efter en dag bakom styret. Av slitaget att döma, framförallt på skosulan, så är detta en modell som håller flera säsonger även för den riktigt aktiva föraren!

+ Håller en torr

+ Hög kvalité

– Placeringen av öljetten på skon kan vara problematisk mot snölås från andra klädmärken

Klim Inversion Pro

När varmare dagar kom närmare gick dessa snabbt och blev något av en favorithandske. Tunna och smidiga och med ett riktigt bra fäste mot handtagen, som byggda för våråkningen helt enkelt. Visst blir man lätt blöt i dem i den fuktiga vårsnön, men det går lika snabbt att få dem torra igen. Det är inte handskarna för transportsträckor, men de är perfekta att ha med på långa turen och slita på sig när man skall ge sig i kast med kortare sträckor av tuffare körning.

+Slitstarka

+Bra grepp mot skoterhandtagen

-Lädret kan svärta av sig när handskarna blivit blöta

Klim Powerxross

Med 100 gram av Thinsulate har Klim här hittat en riktigt bra all-round handske. För undertecknad som främst pysslar med aktiv körning har dessa kunnat användas under praktiskt taget all körning. Men handtagsvärmarna påslagna går det fint att transportera sig och för teknisk åkning så är dem tillräckligt tunna för att bibehålla en god känsla. Sedan har man fått till en bra vattentäthet och andning i handsken. Det är få gånger man blivit blöt om händerna, och när så skett så har man kunnat köra vidare ett tag och noterat att både händer och handskar torkat upp. Full pott för Klim Powercross!

+ Mycket bra funktion

+ Kvalitativa

Scott DS Shell Dryo monosuit

Den stilrena monosuiten i skalmodell från Scott har en riktigt lyxig premiumkänsla. Med stora fickor som har en mjukare insida får man ett lyxigt intryck och man får även med sig allt man kan önska. Sedan har vattentätheten klarat sig väl och de 20 000mm vattenpelarna, de funkar gott för skoterföraren. Just denna modell har inte stretch i tyget vilket gör att den kan upplevas lite stel i vissa lägen, men tyget har då istället uppvisat riktigt bra slitstyrka. Inte en skråma trots hård körning och vassa fotsteg. Med en prislapp på ca 6500kr är detta ett riktigt kap!

+ Slitstark

+ Prisvärd

– Den löstagbara luvan lossnar lätt

Scott Prospect Snow Cross Goggles

Dessa klassiker till skoterglasögon är väl värda sitt rykte om att vara ett par bra skoterglasögon. Visst, de har inte de senaste funktionerna som magnetiska linser eller fotokromatiskt glas. Men man får ett par bekväma skoterglasögon med bra optik samt bra passform, även på hjälmar med lite mindre öppning. Är det värda priset om ca 1400kr? Helt klart.

+ Mycket bekvämt skum som sitter tätt mot ansiktet

+ Stilrena

– Pillrigt att byta linserna

Scott X-Trax Evo SMB Boot

Efter en säsong i dessa skor har vi fått se Scott visa fram fötterna. Skaftet av skon är styvt vilket ger en trygghetskänsla som heter duga och utöver det så har vi hållit oss torra och varma. BOA snörningen med ett spänne placerat framtill gör att man inte har sönder snörningen när man misslyckas med att träffa fotstegen, men man får ”massera” skon lite när man spänner för att få perfekt snörning. Sen kan vi tillägga att sulan är ganska tjock vilket är något man behöver vänja sig vid när man börjar köra med denna sko. Priset om ca 3300kr känns helt klart försvarbart!

+ Styv sko som skyddar bra

+ Smidig och funktionell snörning

– Tjock sula som gör att skorna kan upplevas lite klumpiga vid teknisk körning

Scott Softcon Air Body Armor

Med två större skyddsplattor av det flexibla D3O känner man knappt av att skyddet är på under dagarna och spännena sitter snyggt dolda under en lapp som gör att inte kardborren fastnar i jackans innertyg. Skyddet är klassat som Level 1 för bröstkorg och rygg, vilket är de viktigaste områdena och man har därför en bra trygghetskänsla som användare. En bonus med att köra med skyddet är att man håller sig varmare under vinterns kalla dagar.

+ Bekvämt

+ Prisvärt

– Svår att tvätta

Scott Explorair Alpin Gloves

En handske med ett lite annorlunda utseende – helt klart. Men ack så god funktion för oss skoterförare. Den delade fingerdelen gör att man kan köra med bra bromsfunktion samtidigt som man får ta del av tumhandskens övriga fördel, vilket är att de är otroligt varma. Sedan har man lätt att kunna rengöra innerhandsken då den är löstagbar och dessutom mycket enkel att få på plats igen. Detta har fort blivit ett par favorithandskar att ha med på turen, kanske inte för att köra hela dagarna i, men att transportera sig med och ändå ha en bra känsla. För den tekniska åkningen blir dem helt enkelt för varma för och man har inte samma grepp om styret som man har med andra handskar utan löstagbart innerfoder. Om dem är värda priset om ca 1600kr, det är nog mycket beroende på ens körning och behov. Men för undertecknad som varvar teknisk åkning med transporter som ofta får lite inslag av action, där passar dem som handen i handsken och är helt klart värd pengarna!

+ Varma

+ Bra funktion för skoterförare

– Den lösa innerhanden gör att man förlorar visst greppet mot styret

Köp produkterna hos:

SLEDSTORE

KLIM

UTMAB

SCOTT SPORTS

Glöm inte att prenumerera på Sledtrax Nyhetsbrev med chansen att vinna massvis med nya produkter varje månad

Läs om fler PRODUKTER

Fortsätt läs

Mer i Produkter

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen