Kontakta oss

Sledtrax testar

MAPTUNERX – DET ENKLA SÄTTET ATT ÖKA EFFEKTEN

Map Tun är en Svensk firma som har den senaste tekniken för att kunna höja prestandan i ett flertal olika fordon. Det är inte bara prestandan som kan justeras utan man har även utvecklat ett system som gör det möjligt att ändra ett flertal funktioner på sin maskin. Produkten som gör allt detta möjligt heter MaptunerX och vi har haft möjligheten att testa hur man själv kan använda den för att få ut mer av sitt fordon.

MaptunerX

I sommar kör vi bland annat en Sea-Doo Wake Pro 230 vattenskoter som långtestmaskin, den har även fått äran att agera testbänk till en av Map Tunes hetaste produkter. MaptunerX heter enheten som vi har testat och den kan beskrivas som ett diagnosverktyg av motorn samt ett verktyg som gör det möjligt att själv mappa om programvaran och plocka ut mer effekt. Man kan också låsa upp vissa funktioner som kan vara låsta från tillverkaren samt programmera extranycklar eller nybörjarnycklar till sin Sea-Doo.

MaptunerX

För att börja använda denna produkt laddar man ner en programvara på en PC, den är super enkel att använda och här fyller man i den licensnyckel som man köpt i samband med MaptunerX enheten. Licenserna hittar man på Map Tunes hemsida där man väljer vilket fordon man har och då ser man även alternativen som finns för det fordonet.

Vi har valt en licens som öppnar upp steg ett på vår Sea-Doo och även ett läge där vi kan aktivera funktioner som heter X-package. X-package innebär att vi kan se medelhastighet, topfart och medelvarv samt toppvarv på motorn, vi öppnar också en launch controll för att ge perfekta starter. Även VTS systemet ändras och vattenjettens stråle kan riktas i ett område som är 50% större än original.

MaptunerX

När programvaran är installerad på en dator är det dags för att koppla upp sig med maskinen, det görs med en kontakt som passar med BRP´s egna diagnosuttag. Man klickar enkelt lös dynan på Wake Pron och kopplar på MaptunerX enheten för att sedan slå på tändningen, då vaknar enheten till liv och man får tillgång till en meny som liknar apparna på en smartphone. Där väljer man att läsa av original programvara från maskinen innan det är dags att återigen koppla in sig på datorn, för att synka original programvara och sedan ladda in ny programvara från Map Tun.

MaptunerX

Med den nya programvaran i enheten som stämmer mot maskinen kopplar man sedan in den i vattenskotern igen och startar tändningen, nu är det dags att ladda in ny mjukvara i styrsystemet och snart är maskinen redo för att testas. När programvaran är klar kan man bläddra vidare i menyn och det är här man med en enkel knapptryckning kan öppna upp X-paketet.
Det kan låta som det är en lång procedur men allt detta tar nog inte mycket mer än fem minuter att utföra för oss och då är det dessutom första gången vi uppdaterar en mappning själva.

Sea-doo Wakepro 230

Med ny programvara och nya funktioner är det äntligen dags att se vad Sea-Doo´n går för, vi lastar av vid sjön och startar upp den 1630cc stora motorn. När vi drar iväg känner man att gas svaret har blivit vassare och mer ork på mellanregistret, även toppfarten ökar med några km/h och man blir imponerad över hur lätt det kan vara att trimma ett fordon. Vi testar även launch controll funktionen som nu finns tillgänglig genom att trycka på båda knapparna för att justera jetten upp och ner, då kan man välja att köra en enstaka launch eller att köra med den aktiverad hela tiden.

Det gör att vid varje start optimerar maskinen automatiskt jettaggregatet samt motoreffekten för att få till optimala starter utan att hoppa ur vattnet och tappa drivkraft. Starterna känns nu lugnare men man kommer garanterat iväg snabbare. Vi testar även VTS systemet som fått större aktionsradie och nu kan man stegra betydligt mer och man kan faktiskt hoppa från vattnet när man blir sugen på lite bus.

Sea-doo Wakepro 230

Om vi ska sammanfatta Maptuner X produkten kan vi konstatera att möjligheterna med denna enhet är enorma, då man kan programmera om hjärnan på sitt fordon snabbt och utan att bli smutsig med full kontroll på alla värden. Man kan optimera effekten i motorn, läsa felkoder, koda extra nycklar, låsa upp funktioner och läsa av motorns värden i realtid.
Det är helt enkelt en välbyggd produkt där den som önskar att få ut det mesta av sin maskin kommer att få en lättare tillvaro.

Se vår Spark Trixx Review

Läs mer hos Maptun Performance

Kontakta din lokala Sea-doo handlare:

AUTO-BLÅ

E-SON

LINDROTHS MOTORCENTER

Fortsätt läs

Mer i Sledtrax testar

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen