Kontakta oss

Nyheter

MFS FREERIDE – MER FRIÅKNING ÅT FOLKET

Besöksnäringen i många av fjällkommunerna går som tåget för närvarande. Intresset för snöskoterturism har nog aldrig varit större och branschen mår bra. Efterfrågan har många gånger varit större än tillgången och kunderna efterfrågar allt från enklare turer till extremt avancerad friåkning. I Laisvallby i Arjeplog kommuns sydvästra hörn hittar vi en färsk nykomling i branschen, MFS Freeride som drivs av två kusiner med ambitioner att ta sitt och andras skoterintresse till en högre nivå.

I en liten anspråkslös, men smått legendarisk lokal, mitt i den lilla fjällbyn Laisvallby håller de till. Legendarisk undrar ni kanske. Jo, det var nämligen just i dessa lokaler som skoterföretaget Bröderna Sundström AB lade grunden till vad man är i dag.

Under mängder av år sålde man och reparerade snöskotrar i detta lilla röda hus och här kan ni lita på att det gjorts affärer och snackats skoter! En krona för varje handslag efter en genomförd affär i dessa lokaler eller på gården utanför, torde rendera en ansenlig summa pengar. Här har legender, både helt sanna och förmodligen även en och annan mindre sann, berättats, återberättats och skarvats på.

Nu 2018, är det alltså dags för kusinerna Magnus och Filip Sundström att slå upp portarna på denna anrika mark. Sundström? Jepp, i rakt nedstigande led släkt med Hilmer Sundström som började sin bana med ett sågverk (!) innan sönerna Kjell, Sture och Urban Sundström tog över och satsade på snöskotrar, men det är en annan historia… Magnus är son till Kjell och Filip till Urban, så att påstå att grabbarna har snöskoter i blodet är ingen överdrift.

Fokus för MFS Freeride kommer att ligga på friåkning, men givetvis anpassar man sig efter kundernas önskemål.
– Vi erbjuder kort och gott vad kunderna önskar sig, säger Magnus Sundström och fortsätter, – Vill man hyra skoter går det bra då vi kommer att ha sju maskiner tillgängliga, sedan erbjuder vi allt mellan korta utflykter till heldagsturer med mat på fjället och annat spännande.

Denna säsong består maskinparken av Ski-doo Summit och Lynx Boondocker. – Vi siktar på att alltid köra med de senaste modellerna, säger Magnus och konstaterar, – Kunderna är rätt kräsna och förväntar sig det senaste i maskinväg.

Både Magnus och Filip har ett förflutet på crossbanorna, men numer är det nästan helt och hållet friåkning som gäller. Att gossarna besitter vissa skills kan undertecknad skriva under på efter en dag på fjället. För även om redaktören gjorde sitt bästa för att verka oberörd, slet hjärtat ont under skyddsvästen och inga godnattsagor behövdes den kvällen…

Sin passion för sporten vill man nu förmedla vidare till intresserade. Därför kommer man under vintern att ordna ett antal “Ride School” där intresserade ska ges möjlighet att utveckla sin egen körning och lyfta till nästa nivå, som man uttrycker det. Dessutom slår man ett slag för tjejerna, då man anordnar ett “Girlcamp” i början av februari, 10 – 11 februari för att vara exakt.

Där vänder man sig till tjejer som vill förkovra sig i denna fantastiska sport. Första dagen ägnar man åt grunderna och finslipar detaljer och dag två blir det lite mer avancerad körning.
Grabbarna har stora planer och de formligen bubblar av energi. Tankarna inför framtiden är många, men när vi frågar om det, får de bara något hemlighetsfullt i blicken och hummar något om “den som lever får se…” – Men vi kan i alla fall avslöja att det handlar om någon form av verksamhet året runt, avslöjar Magnus och plirar med ögonen.
Efter intervjun ger vi oss ut på fjället och killarna visar oss några “Topphemliga” områden. De har vuxit upp här och besitter en enorm lokalkännedom och hittar rakt på helt fantastiska, orörda myrar och fjällsluttningar. Vi tvivlar inte en sekund på att de menar vad de säger när de lovar att ge kunderna precis vad de önskar sig och vi förstår att de säkerligen kommer att leverera!

Fortsätt läs

Mer i Nyheter

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen