Kontakta oss

Nyheter

TRONSKIFTE I TOBE RIDE & SEEK EFTER SEKUNDSTRID

2018 års upplaga av populära friåkningsäventyret Ride & Seek i Arjeplog bjöd på många överraskningar, massvis med fastkörningar och en ny herre på täppan. Efter dryga tre timmar i skogen kom det hela att avgöras med en rafflande uppgörelse på upploppet. Med 1 (!) sekunds marginal segrade Henrik Nilsson från Skellefteå på sin Polaris före Thorbjörn Johnsson från Hudiksvall på en Lynx.

Redan vid förarmötet tidigt på lördagsmorgonen briserade bomben. Banan var flyttad från tidigare års område runt fjället Akkelis till obanad terräng kring Uljabouda. Hela startfältet fick sedan åka med guide på “ett led linje” (som vi som en gång gjort lumpen lärde oss att säga) till startplatsen. Intressant med ett helt nytt område och de som rekat in och i vissa fall till och med placerat ut reservdunkar med bränsle kring Akkelis, blev nog aningen snopna…

Startplatsen var belägen ute på en myr och allt deltagarna såg från startlinjen var en grönvit vägg i slutet på myren och sedan fjället som reste sig mot molnen där bakom. Säkert en och annan som tänkte ungefär “Jahaja och vart ska jag ta vägen sedan då…”.

Detta år hade arrangören delat ut 4 wildcards, tre till tidigare vinnarna Simon Lindahl, Simon Flinkfeldt och André Sundström samt det fjärde till beryktade friåkaren Jan Grönberg. André Sundström kunde inte komma då han dagarna innan start blev pappa (tvillingar), grattis säger vi på Sledtrax! Jan Grönberg kunde inte heller komma, så slutligen var det bara Simon och Simon som mönstrade på. “Bara” kanske inte är helt rätt uttryck, då denna duo innan loppet sågs som stora favoriter.

Lindahl ryckte mycket riktigt i täten direkt från start och vid andra kontrollen ledde han stort. Men då fick han trubbel med variatorerna och tvingades vända tillbaka till Arjeplog för reparation. Så var dagen förstörd för fjolårsvinnaren och den kanske största favoriten. Nu låg vägen öppen för Simon Flinkfeldt som jagade närmast bakom suveräne Lindahl. Flinkfeldt matade sedan på och ledde planenligt fram till kontroll nummer 7. Där hade avståndet till den jagande vargflocken bakom honom minskat och efter två rejäla fastkörningar var orken helt slut för Flinkfeldt.

– Det fanns helt enkelt inga krafter kvar efter det, konstaterade Simon Flinkfeldt när han pustade ut efter målgången. Som lök på laxen var kontroll 9 extremt eländigt placerad (LOL säger arrangören) och deltagarna tvingades pulsa uppför fjällsidan i den lösa snön. Kan det ha varit deltagarnas maxpuls som fick snön att falla från träden, eller var det den hovrande helikoptern…

Nu hade vi plötsligt Thorbjörn Johnsson i ledningen med Henrik Nilsson, Johan Thurfjell och Magnus Nilsson jagandes bakom. Dessa jagade nu vidare mot tionde och sista kontrollen och efter den verkade Johnsson ha segern hyfsat som i en liten ask. Men Henrik Nilsson fick korn på den undflyende Hudiksvallsbon och efter lite olika vägval kom de strax efter varandra in på myren där målet väntade.

Thorbjörn Johnsson i klar ledning, men Henrik Nilsson skyfflade in ett extra vedträ i kaminen och satsade allt på ett kort. En satsning som gick hem och med 1 (!) sekunds marginal sprängde Nilsson mållinjen före en avstannade Johnsson.

– Underbart! Så fantastiskt skönt, utbrast en överlycklig vinnare och glädjen gick inte att ta miste på. Årets bana bjöd på många utmaningar och snömängden var mer än tillräcklig, eller som tävlingsledaren Joakim Armgren konstaterade, – Om vi något tidigare år haft viss brist på snö, var inte avsaknad av snö ett problem i år!

– Banan var tuff och utmanande, men väldigt rolig, konstaterade vinnaren Henrik Nilsson och fortsatte, – Två kontroller tvingades jag att gå (krypa) till, men övriga kunde jag köra skoter hela vägen fram till.
Officiell resultatlista TOBE Ride & Seek 2018:

Fortsätt läs

Mer i Nyheter

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen