Kontakta oss

Sledtrax testar

SCOTT GENIUS 950 – ÄVENTYR I FJÄLLEN 

Fjällvandring är en härlig aktivitet på sommaren, fantastiska vyer och lugnet som de mäktiga fjällen ger en är svårslaget. Extra speciellt blir det om du gör det på två hjul tillsammans med Scott genius 950! Vi lastar av och beger oss ut i solen med snöklädda fjäll i horisonten, upplagt för en fantastisk dag som blev något tyngre än väntat.

Lätt men tungt 

Färden börjar längs landsvägen, oj vad jag kommer att längta tills vi är tillbaka på den.. Iallafall så viker vi av på en gammal jeepväg som i mina tankar borde vara vältrampad och hård,och då bli lätt som en plätt att cykla på! Men se där hade jag fel, backen suger åt sig cykeln vilket gör det väldigt tungtrampat men tack vare SRAM NX-XI eagle 12 växlar finns det knep för att orka mer. Tillslut tar ändå krafterna i benen slut trots att den lägsta växeln ligger i. Det går lätt att trampa och Maxxis däcken greppar den blöta marken bra men mjölksyran tar över i den långa uppförsbacken.

Välanvända funktioner 

Något högre upp är backen torrare och hårdare, här kan vi återigen växla upp, trampa fort och känna hur vinden susar förbi oss. Det är ingen topptur vi gör så landskapet är ändå ganska flackt vilket gör att man gärna vill skifta mellan stående, sittande, lätt och tungt beroende på om det är uppför, utför, stenig, blött osv. Det känns som att denna typ av cykling verkligen är vad Scott Genius 950 är gjord för tack vare alla dess fina funktioner och finesser som gör sig väl till pass på denna tur.

Sitta eller stå

Syncros Dropper post gör att vi kan sänka och höja sadeln beroende på om man står upp och inte vill att sadeln ska vara i vägen eller ifall du sitter och vill kunna höja upp sadeln, då kan du enkelt sträcka ut benen och få kraft att trampa ordentligt. Superpraktiskt gånger som dessa när man växlar mellan sittande och stående hela tiden, för detta justerar du ju endast genom ett reglage på styret så det är väldigt lättåtkomligt och funktionellt! Man skulle haft detta på alla cyklar, för det ger verkligen förutsättningar till en lättsammare och bekvämare tur.

Justera beroende på underlag

Något annat som också var väldigt uppskattat under denna tur var justermöjligheterna på dämpningen med TwinLoc. På denna cykel finns Fox med i bilden i form av x-fusion nude dämparen bak och fram i gaffeln hittar vi Marzocchi Z2 Air med 150mm slaglängd, en vass kombo som vi hittills varit riktigt imponerade av. Vi började som sagt att cykla en bit efter landsvägen och trycker då i tredje läget där du “låser” dämpningen och cykeln blir stum. Du kan då trampa på riktigt fort utan att det blir “gung” och du tappar moment, vilket jag upplever att det lätt kan bli annars med en heldämpad cykel. Sedan när det ska cyklas på grusvägar och stigar passar läge två bättre där en av två luftkammare i dämpningen låsas vilket gör att dämpningen blir styvare men inte helt stum. Du kan alltså trampa utan det överdrivna “gunget” som blir i det första läget men samtidigt har du dämpning kvar för gropar, stenar och rötter som dyker upp lite här och där i denna typ av terräng. Samtidigt kommer du lite högre upp från marken med pedalerna så risken att stöta i backen blir mindre. En grymt bra funktion som gör cyklingen enklare, smidigare och därmed roligare!

Ny erfarenhet 

Slutligen uppe på landsvägen igen efter en fin tur på fjället, då tar vi en välbehövlig fikapaus innan vi trampar tillbaka till bilen och lastar upp cyklarna för hemfärd. Det var mer blött än jag väntat mig vilket även gjorde det jobbigare än väntat, myggen som flockades likt moln runt huvudet så fort man stannade av för att vila gjorde inte det hela bättre heller. Men kul hade vi och en ny erfarenhet att lägga till i meritlistan! Särskilt roligt när vi cyklar över bäckar som blev oväntat djupa och lömska hål i marken som gjorde att man fick sig en liten flygtur. Nästa fjälltur tror jag dock vi tar ett brantare fjäll och styr cyklarna upp för att sedan få en mer fartfylld cykling ner med Scott genius 950!

Gillar ni kläderna i artikeln, titta in SCOTT

Läs några Sledtrax Testar

Kontakta din lokala Scott handlare:

SN MOTORSERVICE

E-SON MASKIN

Fortsätt läs

Mer i Sledtrax testar

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen