Kontakta oss

Produkter

SKI-DOO HELIUM 30 – JACKA OCH BYXOR FÖR DEN AKTIVA FÖRAREN

Att klä sig rätt vid skoteråkning är kanske något av det svåraste man kan göra. Man vill ha varma kläder, samtidigt som man inte vill svettas. Kläderna skall hålla en i rätt temperatur oavsett om man sitter still eller är superaktiv bakom styret.

Ski-doo har kavlat upp ärmarna och gett sig in i leken med ett stort utbud av funktionsplagg. Vi har testat jackan som heter Ski-doo Helium 30, och tillhörande täckbyxor med samma namn.
Genom åren kan vi väl ärligt säga att skotertillverkarna sällan legat i framkant designmässigt på klädsidan. Det kanske man inte gör nu heller, men nu har man i alla fall snygga kläder med modern design och diskreta logotyper.

Rätt kläder lyfter skoterkörningen

Helium 30 plaggen är av modernaste snitt med ett Sympatex tyg som har andningsförmåga för att transportera ut fukt. När vi testat denna jacka har vi verkligen kört under tuffa förhållanden i puder. Den typen av körning som tillhör dom tyngre, allra helst när man gjort en fastkörning och man får lyfta så svetten sprutar. Här har andningsförmågan varit väldigt bra och hållit en torr till en viss gräns. Den gränsen kan vi säga börjar precis när svetten vill rinna lite extra, vid dessa extremfall blir man fuktig vilket inte är så konstigt. För dom gångerna hade man säkerligen varit blöt även om man varit bar på kroppen.
Men över en dags körning är man definitivt torrare med detta Sympatex membran än man vore utan. Dels för att det transporterar ut fukten men även för att den håller fukt ute. Det klarar nämligen hela 45000mm vattenpelare. Det vill säga att 4,5 meter vatten i ett rör på detta tygmembran inte kan tränga igenom, sannerligen imponerande!

Jackan är av skaltyp med endast ett tunt foder över axlar, nacke och framsida. Därför är den lätt och smidig att röra sig i, och man får klä sig enligt lager principen.
Står man stilla länge på dom kallare dagarna blir den kall. Då är det bra med en varmare tröja i ryggsäcken, eller Ski-doos egna dunjacka som vi använt. Det är en tunn dunjacka med ventilation under armarna, och det följer med en praktisk påse som man kan packa ner den i. Allt för att spara plats i ryggsäcken.
Det är inte bara tyget som har en smart funktion på den här jackan, utan här har Ski-doo tänkt till på det mesta.
Ni vet hur besvärligt det kan vara att öppna ventilationen under armarna på vissa plagg. Det behövs i många fall två personer för att lyckas. På Helium 30 jackan har man därför flyttat dragkedjorna som öppnar ventilationen till framsidan. Och det har fungerat bra att öppna och stänga dessa beroende på hur varm man är.
På ryggen sitter det också ventilation, men den är svårare att öppna utan att ta av sig jackan. När det väl är dags för den är man oftast så varm att det kan vara skönt att ta av sig jackan en stund.

I övrigt sitter det snömuddar vid ärmarna och runt midjan. Vad det gäller förvaring så finns det två bröstfickor och två traditionella sidofickor att stoppa prylar i. På insidan har man en praktisk mobilficka där man kan trä igenom ett par hörlurar när man lessnat på motorljudet.
Huvan som sitter på är av löstagbar modell för att man själv skall kunna bestämma dess vara eller icke vara.

Det finns olika tycken och smak ifall ett plagg ska vara loose fit eller slim fit, det vill säga stora och pösiga eller mer figursydda och tightare.
Det här plagget är definitivt mer slim fit som också undertecknad trivs bäst i. Lätta smidiga kläder ger en känslan av att man själv känner sig smidigare när man hoppar runt på skotern i pudret. Men det är ju såklart en smaksak och många trivs bättre i större kläder.

Byxorna av samma serie, Helium 30 har vi kört med tillsammans med jackan. Här har man valt att köra med helsvart design troligtvis för att matcha jackorna oavsett vilken färg man väljer. Det är en extra hög midja med hängslen för att hålla byxorna uppe, och snön från att komma in i kalsongerna.
Precis som på Helium 30 jackan är alla dragkedjor av vattentät modell och ser till att hålla vattnet på utsidan.

På båda utsidor längs med benen går det dragkedjor som sträcker sig ovanför höfterna. Vilket gör det möjligt att ta av och på sig byxorna med skorna på. Till förvaring finns det två sidofickor samt en bröstficka.
Bröstfickan är den jag använt mest till att förvara mobiltelefonen i, där har den både hållit sig varm och torr. Precis som på jackan finns det även här en praktisk ögla att fästa nödstoppslinan i. Det är verkligen nått som ska sitta på alla skoterkläder!

På dagens snöskotrar sitter man både högre samt längre fram än tidigare, och ni har säkert märkt att man gärna vill ligga med knäna direkt mot plastkåporna numera. Det är något som klädavdelningen hos Ski-doo också lagt märke till. På grund av det så sitter det extra tjock vaddering på knäna vilket fungerar som ett enklare knässkydd.
Gillar man sina egna knässkydd bättre är det inga problem att ta lös dessa.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det här är lätta och smidiga plagg som håller hög kvalitet. Genomtänkta lösningar och ett tyg som andas för att hålla föraren varm och torr. Under vinterns hårda prövningar har vi dock sett några svaga punkter också. Det ena är att en knallgul jacka som gnids mot träd och grenar inte är den lättaste färgen att hålla ren.

På byxorna lyckades vi få en liten reva i tyget längst ner på insidan av benet, något vasst har helt enkelt skurit ett hål. Men trots att jag glidit på knä längs med vassa fotsteg har brallorna stått pall, så revan har kommit till av något ännu vassare.

Vid snölåsen sitter det små knäppbara remmar för att fästas i dojjorna som förhindrar att byxorna hasar upp efter benet. Enligt undertecknad är det bästa lösningen för att hålla snön ute. En krok som vissa märken har, kan lätt hoppa lös och snön letar sig härligt nog ner i skoskaften! Tyvärr lossnade en knapp för oss, men den kunde snabbt lagas med dom medföljande reservknapparna.

Ja det här är helt enkelt riktigt bra kläder som tål att jämföras både design och kvalitetsmässigt.

Fortsätt läs

Mer i Produkter

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen