Kontakta oss

Produkter

SKI-DOO SUMMIT EXPERT – RUSTAS

Skotersäsongen är i full fart och jag har redan hunnit lägga upp mot 50mil på min långtest maskin Ski-doo summit expert 850 e-tec 154. Nu närmar vi oss mitten av säsongen när pudersnö kan bli blötsnö över en natt likaväl som det kan bli läge att ta fram spaden för all snö som fallit medans vi sovit. Även fast experten har ett bra utrustningspaket från fabrik så har vi extrautrustat med lite tillbehör som kommer höja körupplevelsen samt driftsäkerheten på skotern. Nu får ni ta del av vilka grejer som blivit monterade och vad dem förbättrar på maskinen!

Power is key

Att köra i skogens branta sluttningar med olika hinder att övervinna är min absoluta favorit åkning,det är ofta en utmanade och teknisk terräng där jag får tänja mina gränser och se vad maskinen går för. Vad finns det då som kan underlätta, göra detta ännu roligare och ta körningen rill nästa nivå? En sak jag gillar med 850 e-tec motorn är gassvaret! Det är riktigt bra bottenvrid i motorn men som alltid vill mycket ha mer. Och där har vi hittat en lösning som kommer från det välkända namnet Billet X. Denna vinter ska deras variatorkit testas och vi ska se vad det kan göra för att göra denna Summit ännu vassare. De har noggrant testat och utvecklat ett variatorkit för att ta prestandan på maskinerna till nästa nivå. En annan sak alla kanske inte vet är att de dessutom tillverkar både helix, viktarmar och variatorrullar själva i deras egen CNC fabrik nere i Mora! Hur häftigt är inte det?

Med det sagt så har de stenkoll på vilka material som grejerna ska tillverkas av för att de ska få en riktigt lång livslängd. Monteringen av grejerna gick smidigt och med hjälp av en händig kompis och lite lånade specialverktyg från Lindblads motor fick vi de på plats. Jag har nu hunnit köra ett par helger med grejerna och jag är riktigt imponerad av mångsidigheten! I Billet X variatorkittet ingår det en helix, primär och sekundärfjäder, justerbara viktarmar med tillhörande magneter, nya rullar till sekundär variatorn samt en utförlig instruktion. Hur känns det då? Ja inslagsvarvet höjdes en aning men det går hur bra som helst att smyga iväg utan att det blir ryckigt. Sedan när man trycker in gasen i botten så kommer varven upp snabbt och skotern driver på riktigt hårt. Det gäller att hålla extra hårt i styret hädanefter. När man sedan släpper av gasen tillexempel för att göra en manöver med skotern i skogen så känns det att variatorerna hänger med betydligt bättre än tidigare. Direkt man är redo att gasa på igen så är variatorerna redo och varven uppe. En riktigt prisvärd och rolig uppgradering till din skoter!

Förstärkning med dragmöjlighet

Baktill på maskinen så hittar vi original en lättviktare till bakbåge. Den fungerar utmärkt för att lyfta lös skotern om man kört fast men inte så mycket mer. Vill man utöka användningsområdet med sin Ski-doo Summit expert så kan man montera en förstärkt bakbåge precis som vi gjort denna vinter. Den kommer från BRPs egna tillbehörssortiment och är betydligt bredare och kraftigare än original, men med samma form och design. Det förstärker inte bara upp chassit utan det går även att montera ett drag i bågen! Jag har för avsikt att senare i vinter få med en packkälke ut på längre turer så då är detta en nödvändig åtgärd. Det är otroligt enkelt att bulta lös och byta bakbåge så i princip vem som helst kan göra denna uppgradering med enkla verktyg.

Smidigt eller stabilt?

BRP har som välkänt många smarta tillbehör till sina maskiner och en av dem som jag gillar extra mycket är snabbkrängningshämmaren. Helt utan verktyg kan man snabbt och enkelt ta bort och sätta tillbaka den när som helst under dagen. Med krängningshämmare på, så blir det lite mer stabilt då båda stötdämparna kopplas ihop. Men vill man ha en lite smidigare maskin som går enklare att tippa på skrå så plockar man bara bort den. De gör en stor skillnad och skotern känns väldigt lätt att kontrollera i terrängen om än de blir lite sämre på leden, men det gäller att välja sina prioriteringar.

BRP Toolkit

Verktyg är något jag med tiden lärt mig är bra att ha med i packningen. Fort gjort är det kört sönder något som behöver repas i fält så man kan ta sig hem igen eller om man snabbt vill justera till något på maskinen. Där har BRP satt ihop ett verktygskitt med de mest gångbara verktygen i ett lätt och smidigt format. Även dessa har jag hunnit använda flitigt, dock inte på min egen skoter men på mina vänners! Dem har varit väldigt glada då man plockat fram verktygen för att hjälpa till att exempelvis sätta tillbaks ett skidgummi som tryckts lös från skidan. Detta lilla kitt kan rädda en kördag som kanske annars slutat med att man lugnt å stilla fått smyga hem och kasta in handduken,så ett välinvesterat tillbehör till din maskin skulle vi säga!

Handtagsskydd

Kalla händer är nog ett fenomen som alla skoteråkare känt, hur gör vi gör att undvika det? Bra handskar och handtagsvärmare fungerer oftast men vill man åka längre turer eller har lång transportsträcka när isnande vindar ligger på kanske de inte räcker till. Då finns det en lösning från BRP för att göra resan behagligare! Dessa handtagsmuffar stänger inne värmen som blir från handtagsvärmarna och håller ute den kalla vinden. Så föredrar du att köra med tunna handskar för att få bra känsla och grepp runt styret går även det utmärkt. Dem är lite klumpiga att åka aktivt med så det är nog klokt att tänka sig för vilka aktiviteter som planerats för dagen eller se till att man har plats att stoppa undan dem när man hittat ett område man vill köra mer på. Friåkningen ligger såklart på topplistan men att åka på långtur och utforska nya områden eller spendera en natt eller två i en skogskoja är inte att underskatta!

Så på en redan välutrustad maskin har vi med dessa tillbehör lyckats få den ännu lite bättre. De här produkter har ökat både komfort,prestanda och hållbarhet på denna Ski-doo Summit expert. Allt för att njuta och ta tillvara på skoterkörningen så mycket det går. Och det är precis vad vi ska fortsätta göra ända tills snön smälter. Dags att bege sig ut, samla på sig mer körtimmar, mer minnen,erfarenheter och mil på mätaren. Men de får ni läsa mer om i nästa artikel då vi grottar ner oss ytterligare i denna lössnöraket!

Läs mer på SLEDTRAX

Kontakta din lokala Ski-doo handlare:

LINDROTHS MOTORCENTER

AUTO-BLÅ

OKTAN SVERIGE AB

CROSSFIX

TRAKTOR & HUSVAGNSSERVICE

KALIX MASKINER

E-SON MASKIN

LJUNGBERGS MOTOR

SN MOTORSERVICE

MJM POWERSPORTS

Fortsätt läs

Mer i Produkter

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen