Kontakta oss

Reportage

SNÖSKOTERÅKNING I REVELSTOKE

Försäsongen är i full gång, sökandet efter snö är det hetaste ämnet på hela sociala media. Team Sledtrax har gjort någonting åt den stora abstinensen som brukar dyka upp på sensommar, och början av höstkanten. Vi bokade en resa till Revelstoke tidigt i oktober för att stilla vår hunger. Följ med då vi tog planet över atlanten för att uppleva ett av våra stora drömmars mål, SNÖSKOTERÅKNING I REVELSTOKE!!

REVELSTOKE

Upp till fjälls

Nere i byn ligger dimman tät, vi står utanför Full Speed Rentals och förbereder skotrarna för avfärd mot himmelriket. Man kan ta på känslan i luften, alla är exalterade till tusen. Lederna är från en början typiskt svensk med gupp tätt inpå. Det flesta maskiner med över 160 tums mattlängd kommer inte riktigt till sin rätt. Vi behöver dock inte köra länge för att leden skall bli betydligt mycket bättre, och takten ökar rejält.


Pistandet av lederna har inte kommit i gång än på full fart, vi är trots allt bara inne i december. Efter en stunds körning går vi in i tjock dimma, det blir brantare och höjdmeter rusar. I ungefär tio minuter är sikten dålig. Kort därpå kör vi ut ur rökridån och klarblå himmel uppenbarar sig, vi når himmelriket!

Henrik Nilsson

Plötsligt är allt vi ser runt omkring oss som taget ur en saga, under molnen ligger staden i skugga. Här uppe kan man räkna molnen på en hand. Det häftiga fenomen vi är med om kallas för inversion, och är ganska vanligt i dalgångar med varma vattendrag. Nu reser sig gigantiska bergsmassiv upp och man får verkligen nypa sig i armen för att förstå att de man ser är på riktigt. Glädjetjuten är många vid det här laget.


Madelene Avander

I samlad trupp ger vi oss av mot ett ställe där vår vägvisare Josh brukar köra. Josh är en polare till Mattias sedan han bodde i Revelstoke. Med hans lokalkännedom får vi tillgång till helt galna ställen. Klippor, raviner och fantastisk skogskörning, allt vi bara kan drömma om. Vi är verkligen i himmelen.


Men Josh instruerar oss att det är precis som edens lustgård med faror som lurar här och där. Snöskoteråkning i Revelstoke med den extrema snömängd som kommit på kort tid gör vissa ställen extremt lavinfarliga. Alla är utrustade med lavinryggsäck och en lavinsändare, en så kallad Beacon, ifall olyckan skulle vara framme. Sprickor i bergen med vattendrag “creeks” är också något man måste se upp för. Det är lätt att glömma faran som kan lura i all eufori.

Andreas Renberg

Mattias drar upp lavinsonden ur ryggsäcken och fäller ut den. Snödjupet landar på 200cm. Där den sticks ner är dock snön vindpinad och på flera ställen i skogen är snödjupet mer än så. Vi är ju som tidigare nämnt bara inne i december månad ännu och det återstår att komma metervis med snö. En del skyltar vi passerar i naturen är uppe på sex meters höjd. Det är helt ofattbart hur mycket snö det kan komma på ett och samma ställe.


När lavingrejerna är nerpackade igen, attackerar vi ett område med tät skogskörning. En gammal favorit sen långt tillbaka. Här sköljer snön över huven i varje burkning och vid utförsåkning kan man höra skriken i hjälmen eka ut i skogen av glädje och upphetsning. Aldrig har man testat på så brutal terräng med stockar, sten och lite därtill, gömt djupt under vitt fluffigt guld.

Joshua Schneider

Snöskoteråkning i Revelstoke har helt klart fött en galen mersmak. Den största nackdelen med resan är att körningen hemma inte alls kommer att vara i närheten av vad man upplevt ”over there”. Dom ynka femtio centimeter snö som ligger i Arvidsjaurs får nog öka på ett tag till innan man behagar att ta fram maskinen ur garaget.


Andrè Jonsson

Sammanfattning

Vi på Sledtrax vill passa på att tacka Joshua Schneider på JS Mediahouse för att han visat oss till alla dessa fantastiska platser och för det trevliga umgänget. Vi vill även rikta ett stort tack till Full Speed Rentals för hjälp med maskiner, släpvagn samt ett klockrent boende. På återseende!

Boka er resa genom FULL SPEED RENTAL

Läs fler REPORTAGE

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen