Kontakta oss

Nyheter

LEDARE!! UPPOCHNERVÄNDA VÄRLDEN!

Den här säsongen har verkligen börjat annorlunda på flera olika sätt. I början av november kom mängder med snö vid kusten i Västerbotten medan västerbottensfjällen hade barmark. Som om inte det vore konstigt nog kunde man även läsa om fler förbud i Sverige medan Norge öppnar upp för skoteråkning, även för svenskar.

När det gäller snön som ramlade ner i rikliga mängder vid kusten så var det självklart många som passade på att lufta sina maskiner för första gången utan att behöva fara iväg till fjälls. Tyvärr visade det sig att det fanns de som körde på ställen där de inte borde ha varit, framförallt på privat åkermark. Detta resulterade i ett flertal polisanmälningar och onödigt dålig publicitet för oss skoteråkare. Och det betyder i sin tur att förbudsivrarna flyttar fram sina positioner ett hack ytterligare bara för att någon “jag-lever-bara-en-gång” idiot skiter i allt.

Sen finns förstås de som bara hade otur när de tänkte, eller inte tänkte. Det är viktigt att förtydliga vad som gäller för oss skoteråkare så att alla vet till nästa gång. På polisens hemsida går följande att läsa:
“Det är viktigt att förstå att det inte är allemansrätten som styr över var det är tillåtet att köra skoter. Allemansrätten ger alla en möjlighet att vistas ute i naturen, men du måste visa hänsyn mot djur, växter, markägare och andra besökare. Grundregeln är att inte störa och inte förstöra.”
På åkermark får och ska man helt enkelt inte åka. Det är dessutom förbjudet enligt lag. Det enda undantaget är om det är uppenbart att “körningen sker utan risk för att marken skadas.” Och eftersom varken du eller jag är experter i just ämnet “när marken kan skadas” så betyder det, ge sjutton i att åka där!
Tänk då detta nästa gång du ska ut och ha skoj så slipper vi fler svarta rubriker kring skoterkörning!

När det gäller skoterförbud kan vi tyvärr konstatera att det på flera platser införts lokala förbud redan under säsongsupptakten. Ett av dessa är i Norrbotten där Semisjaur-Njargs sameby sökt och beviljats skoterförbud i en ganska stor del av Arjeplogs fjällvärld. Förbudet gäller som längst fram till den 5 januari. Det är ett totalförbud mot all typ av skoterkörning vilket även gäller skoterlederna i området. Förbudet som sådant är inget ovanligt, det är helt enkelt för att inte störa renarna inom området. Låt oss respektera detta så vi kan utöva världens roligaste hobby även i framtiden.

Det som är riktigt intressant i sammanhanget är att representanter för samebyn inte anser att det är på grund av ortsbefolkningen som förbudet behövs. Istället hänvisar man till alla norrmän som kommer hit över dagen och kör i området. Vi har även fått samma indikationer från andra förbudsområden, t.ex. i Stora Blåsjön. Hur är det egentligen med detta? Har vi blivit för snälla med norrmännen som kan komma över till Sverige och köra skoter att vi riskerar fler förbud på grund av detta? Självklart vore det tråkigt att stänga ute andra från våra svenska fjäll, men om det är vad som krävs för att få behålla den “fria” skoteråkningen… tjaaa.

Mitt i allt detta har det också blivit klart att svenska skoterförare får korsa gränser över mot Norge numera efter att regeringen skrivit på ett nytt avtal med Norge. Under flera år har det varit problem för alla med svenskt förarbevis för snöskoter att passera gränsen över till Norge. Landet har nämligen inte erkänt det svenska förarbeviset. Samtidigt har det norska förarbeviset gällt i Sverige. Men nu har regeringen förhandlat fram ett nytt avtal med den norska regeringen. Det innebär att det svenska förarbeviset nu blir giltigt i grannlandet, men där får vi hålla oss på lederna annars gör det extremt ont i plånboken.

Vad blir det då av allt detta i slutänden? Hur det än blir vill jag rikta en uppmaning till er alla oavsett nationalitet att hålla er till de regler som gäller för det är trots allt det som kommer att avgöra framtiden för den så kallade fria skoteråkningen!

Eftersom mycket känns så upp och ner just nu så undrar jag lite stilla om inte sammanslutningen “Nationella Snöskoterrådet” till sist ska erkänna att den illa gömda agendan från Naturvårdsverket och de övriga inblandade myndigheterna faktiskt är att reglera snöskoteråkningen kraftigt, inget annat. Fast så upp och ner är det nog kanske inte ändå – tyvärr.

Fast om så är fallet kommer nog ett par hundra tusen skoteråkare vända upp och ner på tillvaron för dem i protest! Jag och Tidningen Sledtrax kommer stötta ett sådant initiativ till 100 procent.

Fortsätt läs

Mer i Nyheter

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen