Kontakta oss

Nyheter

DE SVENSKA FJÄLLEN STÄNGS FÖR SKOTERÅKARE?!

Precis så här i upptakten av årets skotersäsong nås vi av den otroligt tråkiga nyheten att Strömsunds kommun nu verkar göra slag i saken och förbjuder skoterkörning i terräng från Gäddede upp till Stora Blåsjön. Det kommer att vara tillåtet att köra på leder, och eventuellt friåka på speciellt utmärkta platser om det finns mycket snö. Om och när detta blir verklighet återstår förvisso att se. Dessutom gör det s.k. “Nationella Snöskoterrådet” som påstås finnas för skoteråkare och skoternäringen allt i sin makt för att vilseleda och slänga olja på lågorna. Allt detta är bara några av mycket oroväckande tecken vi ser när det gäller friåkningen i Sverige, nu börjar det bli hög tid för skoterfolket och näringslivet att agera.

Det råder ingen som helst tvekan på vilken typ av skoterkörning som är mest populär i Sverige för tillfället. Man behöver inte gå längre än till att titta på försäljningssiffrorna för att se att det är en förkrossande majoritet när det gäller friåkning. Därför är det naturligtvis extra trist att man från vissa håll försöker stoppa just denna typ av körning. Kanske ser man det som ett led i att bli av med skoterkörningen en gång för alla. Dvs om man lyckas förbjuda den körning alla tycker om så slutar folk att nöjesköra med snöskoter och det går till att bli helt och hållet ett nyttofordon. Just denna version får garanterat både en och annan beslutsfattare att drägla…

Ett exempel på hur man försöker attackera oss skoteråkare är den så kallade Skoterenkäten som Nationella Snöskoterrådet tagit fram där man bland annat konstaterar följande:
-“Sedan en tid tillbaka har det diskuterats om friåkningen bör begränsas mer även i Sverige. I Funäsfjällen har man tagit ett sådant initiativ lokalt; där tillåts friåkning bara i två avgränsade områden, i övrigt råder ett generellt förbud. Många skoterförare tycks se positivt på denna typ av lösningar. Sex av tio respondenter i undersökningen instämmer helt eller delvis i påståendet “jag är positiv till initiativ där friåkning styrs till avgränsade områden.”
-“Tre av tio snöskoterförare kör oftare utanför markerade leder i dag jämfört med för några år sedan. Nära sju av tio anser att allt fler missbrukar möjligheten till friåkning och att det förstör för dem som sköter sig. Många är positiva till initiativ där sådan åkning styrs till avgränsade områden. Det är några av resultaten från en ny enkätundersökning som genomförts av Nationella Snöskoterrådet.”

Syfte? Gissa!

Maken till snedvriden information och anti-snöskoterpropaganda än det som framkommer i denna enkät var det mycket länge sedan jag läste. Bedrövligt! Och att då läsa det på just “Nationella Snöskoterrådet” i vad som påstås vara en enkätundersökning representativ för vad svenska skoteråkare tycker gör att man totalt tappar tron på detta organ. Vi på Sledtrax kommer för övrigt att följa upp just denna enkät senare under hösten för att bringa klarhet i denna skammens enkät. Kan för övrigt nämna att den enligt Nationella Snöskoterrådet besvarades av lite drygt 2000 personer, och hur man utifrån det kan säga att det är representativt för skoteråkarna i Sverige begriper åtminstone inte jag! En annan sak med denna enkät som gör mig djupt deprimerad är att alla våra tidningskollegor varit delaktiga i enkäten (åtminstone enligt text hämtad från Nationella Snöskoterrådets hemsida) utan att för den sakens skull höja rösten för att deras namn används för att förbjuda skoterkörning.

I en tid som denna är det dock inte läge att vi splittras ännu mer, utan nu måste vi verkligen visa en enad front om vi ska kunna behålla den skoterkörning vi alla så hett eftertraktar. Därför vill jag i och med detta bjuda in er alla från Tillverkare och Media till vanliga privatpersoner att ställa er tillsammans med oss på Sledtrax och låta vårt budskap skalla över hela landet. RÖR INTE VÅR FRIA SKOTERKÖRNING!

Fortsätt läs

Mer i Nyheter

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen