Kontakta oss

Sledtrax testar

YAMAHA KODIAK 450 – MED ÄLGJAKTEN I ANTÅGANDE

Nu är det närmare än någonsin, startskottet för älgjakten går alldeles strax. I förra artikeln om Kodiak 450 fick ni vara med när vi var i Arvidsjaurs inland och spanade av området inför småviltsjakten. I denna artikel har vi befunnit oss i kustnära områden för att förbereda oss inför den 7:e september då den årliga älgjakten har premiär.

Far och son på väg ut till pass

Jakten innehåller så mycket mer än själva fällandet av bytet. Det krävs mycket förberedelse och tid på markerna, dels för att reka av vad som har hänt sen förra jaktsäsongen men framförallt att se att saker och ting är i ordning. Skjutgator ska röjas och älgtorn inventeras innan det är dags. Här kommer Kodiaken väl till pass, med röjsågen fastspänd gav vi oss ut för att inventera hur skjutgatorna såg ut. På vår väg ut var vi tvungen att passera terräng som var ganska stökig med mycket stubb och sten. Än en gång kom det eftermonterade bukskyddet väl till pass för att skydda underredet, vi fick även sätta björnens framkomlighet på prov.

Med diffspärren i kopplad kan man enkelt smyga sig över ganska besvärliga hinder på ett tryggt sätt. Kodiaken arbetar mjukt och fint i variatorerna med lågväxel i och beter sig tryggt. Här märker man att det är en mellanstor hjuling man har under sig, den känns väldigt smidig och lättkörd. Motorn får jobba på låga varv då det går sakta och är mycket hinder. Vi vill inte säga att 450 är svag men man märker skillnad i bottenvrid mot sitt större syskon 700:an. 

Röjning av skjutgator

Väl framme vid första skjutgatan var det bara att ta loss röjsågen och börja jobba med att ta ner det sly som sommarvärmen grott fram. Innan vi åkte mot nästa stopp packade vi ner sakerna i den mycket smarta och välbehövda packlådan fram.

Älgtorn

Nästa anhalt är ett älgtorn som befinner sig på andra sidan av vårt jaktområde. För att ta oss dit måste vi passera en bäck som vissa somrar kan vara svår att ta sig över. Vi har tur och vårfloden har inte raserat överfarten allt för mycket och med hjälp av fyrhjulsdriften blir passagen för Kodiak 450 inget problem. Väl på plats besiktas tornet av innan det är dags att åka hem igen.  

När undertecknad väl kom hem till sin familj så ville sonen också ut på en upptäcktsfärd. Sagt och gjort, vi packade oss i väg allihop denna gång. Solen sken och det såg ut att bli en trevlig eftermiddag i skogen. Som alltid när barnen är involverade tenderar det att dra ut lite på tiden så när vi väl kom oss iväg hade vädret växlat och slagit om till regn.

Far och son på upptäcksfärd

Eftersom sommarens temperaturer är ganska behagliga även om det regnar så fortsatte vi enligt plan vidare efter skogsvägarna. Det är en härlig frihetskänsla att kunna ta sig ut i skogen även om underlaget varierar och vägarna inte passar för bilen, här är Kodiaken ett grymt komplement och fyller en lucka i undertecknads familj.

I nästa artikel ska vi knyta ihop säcken om denna maskin, om allt går enligt plan har vi Kodiak 450 dragit ut en eller flera älgar till vägen! 

Se vår review av KODAIK 450

Kontakta din lokala Yamaha handlare:

Yamaha Center Östersund

Fortsätt läs

Mer i Sledtrax testar

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen