Kontakta oss

Sledtrax testar

YAMAHA SIDEWINDER XTX & NTS KÄLKEN SUMMERAS

Allt har ett slut, likaså denna artikelserie om fjolårets långtestmaskin från Yamaha. Den hämtades i slutet av November och sista svängen till fjälls blev i slutet Maj, vilken säsong vi hann med. Det här är en maskin som i sitt orginalutförande är avsedd för 50/50 led och lössnö, en riktig crossover alltså. Vi startade säsongen original men som bekant skedde det en hel del modifieringar på resans gång. Det är nu hög tid att göra en slutsummering av denna best och se hur vi på Sledtrax har upplevt den.

Sidewinder XTX

Vintern startade lite blygsamt utan de stora mängder snö som alla hoppats på, vi på Sledtrax passade på att nöta mil på led under den perioden. Undertecknad måste erkänna att det är länge sedan det varit så roligt att åka just led, Xtx´n inbjuder till lek och man vill gärna ligga på lite extra i dom knöliga partierna då den sväljer det mesta med bravur. Med orginalframvagnen är den dessutom väldigt stabil och lättkörd. Vi hann även med ett par svängar mot inlandet där snön låg djupare och framvagnen fungerade även helt ok där. Är du däremot en förare som helst vill klättra och härja i tajt granskog så bör du göra en del förändringar eller helt enkelt gå på en MTX från början. 

Sidewinder XTX drop

Ni som läst alla artiklar vet att det monterades på nya drivhjul och en högre matta under våren, det visade sig vara receptet på en om möjligt ännu busigare maskin som aldrig slutar bringa adrenalin. Helheten på maskinen efter allt som är gjort blev helt galen! Undertecknad hade ångest hela vägen hem efter sista resan till fjälls som gjordes Kristihimmelsfärds helgen.

Hopp med Sidewinder XTX

Innan vi lägger det kapitlet bakom oss tänkte jag berätta lite mer om den resan, det är enligt tradition som allt lastas för en långhelg på fjället med allt som hör till. Det innebär också att maskinerna får bekänna färg då det är fullastade kälkar på dragkrokarna. Föret var varierande men med mestadels slush vilket innebar att det gick tungt i backarna.

NTS KÄLKEN

Som tur är hade vi en stadig och stabil kälke från NTS, stadig kan vi säga att den är då lasten inte gick av för hackor. I packningen var det drivmedel, mat och ved för ett helt kompani. Jag måste verkligen poängtera hur stadigt denna kälke går och ge Marcus som bygger dem en eloge. Förutom att den känns stabil så är den lätt att lasta då den är balanserad och väl avvägd. Sidewindern fick givetvis jobba men gjorde inte bort sig här!

Måste säga att dragegenskaperna är något jag både varit imponerad av och uppskattat mycket under säsongen. Våren kan vara utmanande då det ofta är fruset på morgon när man åker iväg, för att vara blötsnö och slush på eftermiddagen. Här kommer jag helt klart att sakna Yamahan då man i stort sett aldrig behöver vara orolig för temp så länge som isrivarna är nedfällda.

Lekfaktorn är hög!

Lekfaktor

Hur känns maskinen att busa med under våren då? Ja som ni förstår så kan man ha skidorna i vädret nästan hur långt som helst med 270 hästar och en 64mm matta. Är du en person som gillar att ta high mark då är det rätt maskin för dig, maskinen bygger en otrolig fart när man laddar upp mot en fjällsida och det har varit undertecknad som fått vika ner sig, inte maskinen.

Vi har dock märkt av de bredare fotstegen vid brant skråkörning och när man gör elevators, här blir dom lite i vägen. Göra vändningar har varit barnsligt roligt då det är ett grymt gassvar i maskinen med nya grenröret från Maptun. Det känns nästan som den hoppar upp ur snön. Vid ett tillfälle lyckades undertecknad slå över med maskinen och den blev stående några minuter upp och ner, efteråt krävdes det lite utmaningar att få igång maskinen, skam den som ger sig.

Sammanfattningsvis måste vi säga att det varit en fantastiskt underhållande maskin och förmodligen blir det svårt att hitta en bättre allround skoter än den Yamaha Sidewinder XTX vi byggde till föregående säsong. Vi är medveten om att det här inte är en orginalmaskin längre men jag lovar att ni har en otroligt potent Crossover även i stockutförande.  Avslutningsvis hoppas jag vi ses där ute i vinter!

Se vår review av Yamaha Sidewinder XTX

Kontakta din lokala Yamaha handlare:

Yamaha Center Östersund

Fortsätt läs

Mer i Sledtrax testar

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen