Kontakta oss

Produkter

YOUZEE – NÄR DU FAKTISKT VILL SE VAD DU HÅLLER PÅ MED!

Tillhör du liksom jag den stora mängden skoteråkare som möjligen ser skidspetsarna men inte mycket längre utan glasögon? Då har du garanterat mer än en gång haft strul med åtminstone någon av följande saker: Att inte se vad man gör. Att tappa en kontaktlins medan man kör skoter. Att ha haft sönder sina glasögon i ett försök att få dem att passa i skoterhjälmen. Jag har lyckats med alla dessa, flera av dem mer än en gång dessutom. Därför var det extra intressant att prova YouZee clip-ins.

YouZee är utvecklade av Larsson Optik i Skellefteå och har funnits på marknaden sedan mars 2018, och jag har hört talas om dessa några gånger genom årens lopp. Inte minst genom att Elvira Lindh som tävlar på elitnivå i skotercross använder dessa. Blev därför glad när jag strax före jul fick chansen att prova dessa clip-ins själv.

Det finns två varianter av YouZee, eller rättare sagt på slipningen. Dels har vi vanliga enkelslipade glas, samt en modell med bifokala som lämpar sig bra för gubbar som mig som varken ser bra på nära håll eller långt håll. Efter ett snabbt samtal med Janne på YouZee stod det helt klart att det var gubbvarianten som gällde. Hade som tur var redan ett färskt syntest och skickade bara in receptet. Ca en vecka senare damp det ner ett paket i brevlådan, precis lagom innan julledigheten och resan till stugan i västerbottensfjällen. Vad kunde väl ha passat bättre?

Den sobra fyrkantiga asken innehåller förutom själva clippen även en imskyddsduk och lite anvisningar. Samt en påse att förvara clippen i när man inte har dem i sina gogglar. Öppnar påsen och ut ramlar något som ser ut som en sorts hybrid mellan ett par glasögon och en plastinsekt med fyra ben. Just detta är något som man kallar för Octalock-teknik, och här har bröderna Larsson lagt ner ett antal timmar och designer för att få fram något som verkligen ska fungera och sitta fast i de allra flesta typer av gogglar. Provar genast att montera dem i några olika typer av gogglar och märker fort att de går att få fast i alla. Däremot hamnar de lite olika långt från näsan beroende på utformning. Jag har inga som helst problem att se bra genom dem oavsett var de hamnar, men det ger lite olika bieffekter kan man säga.

I ett par gogglar där de hamnade väldigt långt fram mot glaset ser man mer av synfältets begränsningar än i ett par där de hamnar närmare näsan. Något som är helt naturligt såklart. Det upplevs dock inte som ett problem oavsett gogglar. Okej, synfältet blir lite mer begränsat under första minuterna, men sen glömmer man fort bort det och börjar röra huvudet istället för ögonen när man behöver se mer åt sidan än vad synfältet genom clippen tillåter.

Delen som är slipad för att se på nära håll har inte en mjuk övergång från långdistanssikte som det är på progressiva dubbelslipade glasögon, men detta är inget jag märker av överhuvudtaget. Antingen behöver jag se vad jag gör framför skotern, eller så behöver jag se vad som står på tex GPS:en och då är det jättepraktiskt att kunna se det också. Övergången mellan att se på kort håll och långt fungerar så smidigt att jag inte ens tänkte på att den inte var en mjuk övergång förrän Janne berättade det för mig. Högsta betyg på detta med andra ord.

Apropå högsta betyg så gäller det inte bara för övergången mellan att se på långt eller kort håll, utan för hela produkten. De fungerar otroligt smidigt, och det är skönt att slippa hålla på med linser varenda gång jag ska ut med skotern. Bara att dra på sig hjälmen och gogglarna och sen har man perfekt syn, helt perfekt! Finns det då ingenting som är negativt med dessa undrar säkert vän av ordning. Jo, precis som allt annat här i världen finns ingenting som är 100% perfekt.

I fallet YouZee handlar det självklart om ämnet imma. De av er som provat att ha vanliga glasögon tillsammans med gogglar vet att detta ofta är ett stort problem. Jag upplever att det fungerar betydligt bättre med YouZee, framför allt om man använder den medföljande imskyddsduken men helt perfekt är det inte. Vissa gånger fungerar det väldigt bra, andra lite mindre bra. Det handlar i grunden mycket på omständigheterna. Under några av mellandagarna var det riktigt kallt ute, ca -25 grader. I dessa förhållanden upplevde jag större problem med imma än när det var mildare ute. Antagligen för att temperaturskillnaden mellan mitt ansikte och utetemperaturen skiljde sig mer. 

Hade dock aldrig några problem med imma medan jag körde, oavsett utetemperatur. Det handlade snarare om hur känsliga de blev för imma när man stannade upp. Skulle man dessutom ha slitit hårt så man är genomsvettig och sen gör man en riktig fastkörning behövde man definitivt ta av sig gogglarna annars immade de igen direkt. Men oftast behöver i alla fall jag ta av mig hela hjälmen i dessa lägen för att kyla av mig lite och även få i mig nog med luft för att få lös skotern, så då är problemet löst hur som helst. Men ni läsare är säkert mer vältränade än vad jag är och då borde problemet med egen överhettning och påföljande imma vara ett mindre problem. Slutbetyget blir efter noggrant avvägande trots allt 5 styrhöjare av 5 möjliga för denna produkt. 

KÖP DINA EGNA BRILLOR PÅ YOUZEE

Läs tester i SLEDTRAX TESTAR

Fortsätt läs

Mer i Produkter

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen