Kontakta oss

Nyheter

FJÄRDE GÅNGEN GILLT-SIMON LINDAHL VANN 2017 ÅRS RIDE & SEEK

Kallt, bistert, grått och en evinnerligt irriterande isbark. Vädrets makter la verkligen inte två strån i kors för att förgylla årets upplaga av populära backcountryäventyret Ride & Seek. Men vad gjorde väl det? Tävlingen genomfördes ändå med bravur och när snöröken slutligen skingrade sig stod Simon Lindahl där som segrare.

Vädret ja… Veckorna innan tävlingen hade ett par rejäla blidväder gjort sitt för att packa ihop snön och den som hoppades på lössnö blev nog besviken. Nu skulle det visa sig bli besvärligt ändå, i synnerhet för de som kom fram till kontrollerna lite längre bak i kön.

För nog var ytan hård och kompakt alltid, men sedan de första maskinerna sågat sig genom skaren var inte föret lika enkelt att bemästra. Djupa rännor genom skaren och mellan tallarna ställde höga krav på att rätt beslut fattades bakom styrena. Och även om snödjupet var mindre än tidigare år, så nog bjöds det på fastkörningar alltid. Fråga bara årets segrare Simon Lindahl, han vet…

Han hade nämligen en rejäl fastkörning vid en av kontrollerna och hade han inte fått hjälp av en hygglig medtävlare hade nog utgången varit mer oviss. Vem denne anonyme hjälte var förtäljer inte historien…
Starten blev försenad några minuter på grund av strul med tekniken för kamerateamet i helikoptern, men strax efter klockan nio släpptes deltagarna iväg. Lite olika tekniker syntes. Några kastade sig bara iväg på skotrarna och körde några kilometer innan koordinaterna till första kontrollen matades in i GPS:erna. Andra knappade in dessa i lugn och ro (?!) på startplattan. Är det tävling så är det och ett visst stressmoment torde nog ha gjort sig påmint under hjälmarna.

Egentligen skulle banan precis som i fjol bestått av tio kontroller, men efter dialog med Länsstyrelsen ströks den första kontrollen, som visade sig ligga alldeles vid en järvlya. – Det är viktigt att vi skoteråkare visar hänsyn mot djur och natur, påpekade tävlingsledaren Joakim Armgren under förarmötet och ansåg att beslutet inte var mycket att diskutera.

Men nio tuffa kontroller blev det och efter ganska precis tre timmar i skogen och på fjället stormade segraren Simon Lindahl i mål. – Ungefär lika mycket snö som i fjol, men bitvis betydligt hårdare, konstaterade vinnaren och fortsatte, – Det kändes bra hela vägen och verkligen grymt kul att vinna!

Simon har deltagit i Ride & Seek alla fyra åren som tävlingen körts och hela tiden jobbat sig uppåt i resultatlistorna. Första året, 2014, slutade han på en elfte plats, men sedan har det handlat om prispallen för hela slanten. 2015 – 3:a, 2016 – 2:a och så seger i 2017: års upplaga. Förutom äran så kammade han även hem prispotten på 20 000:-

I år hade man slopat damklassen som genom åren tyvärr fört en tynande tillvaro och i år kom endast en tjej till start, hemmahoppet Sandra Jonsson. Sandra körde i mål efter 6 timmar och 29 minuter med 6 kontroller i bagaget.
– En riktigt bra dag, konstaterade en nöjd Joakim Armgren hos Experience Arjeplog och fortsatte – Förarna verkar trötta, vilket måste betyda att banan varit bra och lite halvjäklig, precis som det ska vara.

Vid det laget återstod bara en utmaning för deltagarna: Att navigera till hotell Silverhatten och bastun och slutligen en god, välförtjänt middag. Dagens sista checkpoint torde ha inneburit en hel del skotersnack, GPS dito och kanske en och annan bortförklaring…
På frågan om Ride & Seek får en fortsättning, svarar Joakim Armgren kort och gott: – Ja, vi kör igen.
Slutliga resultatlistan ser ut som följer:

Fortsätt läs

Mer i Nyheter

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen