Kontakta oss

Produkter

KLÄDGUIDEN UTVÄRDERING DEL 2 509

Efter en lång säsong som tog rivstart med perfekta snöförhållanden kan vi nu med gott samvete rapportera åt er hur utrustningen från 509 fungerar. Vi har nämligen utsatt samtliga produkter för långa och påfrestande dagar ute i naturen och verkligen satt varenda söm på prov. Det har varit under alla väderlekar och under alla möjliga aktiviteter. Men nu när säsongen går mot sitt slut är det dags för oss att sammanfatta hur alla produkter från 509 har fungerat för oss, häng med!

509 Stoke Jacket and Bib
Första ut är detta lättviktsskalplagg som fått oss att känna oss smidigare än någonsin. Utöver att passformen var klockren på detta plagg känner man att detta är framtaget för en aktiv körning. Tyget är tunt och har en skön flexibilitet i sig, något som tillsammans med en bra design gör att man känner sig fri och rörlig när man kör. Sedan är detta premiumplagg proppat med alla funktioner man kan tänka sig. Frågan är dock om man tagit i för mycket när man valt att erbjuda löstagbara hängslen, något som komplicerar plagget då man har två dragkedjor att dra igen när man skall ta på sig byxorna. Sammanfattningsvis är detta kläderna för den som skall ägna sig mest åt aktiv åkning och om man värderar lätthetskänslan i plagget är detta helt klart är värt sitt pris.

+ Lättsam känsla

+ Bra komfort med mjukt tyg

+ Bra funktioner

– Väl komplicerad konstruktion på byxorna

509 Evolve Jacket and Bib
När vi innan säsongen jämförde Evolve mot tidigare nämnda Stoke fick vi en uppfattning om att denna uppsättning skulle vara touringkläder av rang. Tyget är lite tjockare och designen är inte lika slimmad. Men skenet bedrar och vi insåg snabbt att kombon med Evolve jackan och byxorna är riktigt vass. Ett riktigt allsidigt plagg som klarar allt. När man tar på sig dessa känner man direkt att det är ett premiumplagg och alla funktioner är utförda på ett riktigt bra sätt. Detta är plagget som för oss blev favoriten under säsongens långa dagar och det är en kombo som vi tror passa den stora majoriteten av skoterförarna.

+ Bra funktioner

+ inkluderar torkduk i bröstfickan

+ Bra kvalitet

– Lite pillrigt att ta av sig jackan pga flärpen som går över dragkedjan.

– Vid passform på byxorna

509 Altitude 2.0
Detta är en hjälm med schysst design och hög kvalitetskänsla. Sedan måste vi direkt säga att Fidlock spännet är något som borde bli industristandard, riktigt bra lösning som fungerar otroligt bra. Något som vi dock såg problematiskt med denna hjälm var att 509 glasögonen med nässkydd inte passade klockrent tillsammans med Breathbox:en. Nosen av glasögonen tog i en denna insats och vi valde därför att köra utan den istället. Detta är bara en liten detalj, men när både hjälm och glasögon är av samma märke förväntar vi oss att allt fungerar felfritt tillsammans. Frånser man denna detalj är vårt intryck av denna hjälm riktigt bra. Det är helt klart en premiumprodukt som står upp mot konkurrenterna.

+ Fidlock

+ Breathbox

+ Hög kvalitet

– Inte klockren passform med breathbox och glasögon med nässkydd

509 Tactical
Prisvärd är ledordet. Här får man leva med att använda klassiska D-ringsspännet, något som är lika för övriga produkter inom denna prisklass. Men något som gör att denna sticker ut ut mängden är att man får med en breathbox som funkar klockrent samt ett modellanpassat Gopro fäste som ersätter övre skruven till skärmen. När man en gång kört med breathbox (andningsskydd) är det svårt att gå tillbaka och vara utan. Man håller sig varm om ansiktet och minimerar risken för imma på glasögonen. En detalj som kan vara värd att nämna är att den matta utan på hjälmen har lätt att bli smutsig av kvistar som skrapar eller av oljiga händer. Det krävs därför lite mer underhåll för att hålla hjälmen snygg under säsongen.

+ Prisvärd

+ Bra utrustning

– Aningen tung

– Smutskänslig

509 Sinister X6
Direkt från start satte vi ”super anti-fog” linsen på prov och tyvärr måste vi säga att det blev liknande resultat som andra glasögon vi provat som har enkelglas. Dem immar ganska snabbt när man inte tänker sig för helt enkelt. Det som dock är smidigt med enkelglas är att det går ruskigt fort att ta åter ett par glasögon till liv när man fullständigt dränkt dem i fukt. Några sekunder under huven och sedan är dem torra rakt igenom. Storleken på glasögonen är alldeles perfekt då dem är lagom stora för att fylla upp de flesta hjälmar och synfältet är dessutom riktigt bra!

+ Bra synfält

+ Smidiga att hantera

+ Hög kvalitet

– Immar relativt snabbt

509 Aviator 2.0 Ignite
Bäst i test säger vi kort och gott, så bra är dem faktiskt. 509 har här lyckats eliminera problemet med imma på linsen genom att bestycka ramen med en fläkt som blåser bort eventuell fukt från linsen samt värme i själva linsen. Detta fungerar hur bra som helst. Sedan är det som pricken över i:et med de väldesignade magnetiska linserna som man trots sin eluppvärmning kan ta lös på ett ögonblick. En funktion som vi kom att använda oftare än vad vi hade kunnat tro. Glasögonen har en lång batteritid som utan problem håller en hel kördag innan man behöver tänka på att ladda dem. Hur hårt vi än nagelfar denna produkt så har vi svårt att hitta brister. Den enda förbättringen vi skulle vilja se är någon form av gummering för baksidan av batteripaketet. För när man landar hårt eller rör huvudet riktigt snabbt hör man hur batteriet slår mot hjälmen. Inom kategorin om eluppvärmda glasögon är dessa de bästa glasögonen vi provat ännu så länge, detta har 509 gjort bra!

+ Håller linserna fri från imma

+ Magnetiska linser med bra funktion

+ Enkla att använda

+ Bra batteritid

– Priset

509 Freeride glove
En nättare modell av isolerad skoterhandske där man nått en perfekt balans mellan isolering och smidighet. Man bibehåller en bra känsla om styret samtidigt som man inte behöver köra handtagsvärmen på max för att klara de kallare dagarna. Efter att vi nu har spenderat hela säsongen i enbart ett par handskar kan vi säga att dessa håller riktigt bra. Däremot har vi stött på problem med att vi blir blöt om händerna i slutet av längre dagar.

+ Hållbara

+ Prisvärda

+ Varma

– Kunde vara mer vattentåliga

509 Raid Boa
Under tidigare års test av denna produkt har vi upplevt att man blivit en aning fuktig och det har varit det negativa som vi kommit fram till. Men efter årets test har vi glädjande besked. 509 har gjort sin hemläxa och nu har vi inte noterat några problem alls med blöta fötter, vilket är riktigt roligt att få se. Detta är ett par sköna skor som är av lite mjukare variant. Dem har bra funktion på BOA systemet och sitter där dem skall hela dagen lång. En produkt som med god marginal lever upp till sitt pris.

+ Bra passform och komfort

+ Lätta

+ Slittåliga

– Begränsade val av färger

509 Velo Raid
Den initiala känslan av dessa skor var underbar, smidighet och stabilitet precis som vi hade önskat. De var alltså ganska styva i skaftet och man kände sig trots detta väldigt smidig eftersom att de är så pass smäckra i modellen. Men efter en stunds användning blev dem mjukare och i samband med detta vart dem inte lika trevliga. För att väga upp detta finns det goda möjligheter till att spänna skon så att den sitter bra runt vaden och foten, vilket gör att komforten ändå är god. Och tack vare de 200 gram Thinsulate är skon förvånansvärt varm och man klarar sig gott med ett par vanliga ullsockar ner till -20. Det är därför inga problem att använda denna modell hela vintern, trots att de ser tunna ut.

+ Hållbara

+ Smidiga

– I det mjukaste laget för skor av denna typ

– Justeringen av spännen är svår

509 R-mor Protection Vest
Denna produkt överraskade oss positivt. Med en prislapp på enbart 1200kr får man nämligen väldigt mycket för pengarna. Det är inte nog med att det är ett komplett skydd för både rygg och bröstkorg, det är även ett av de skönaste skydden vi kört med. För att försöka sätta ord på detta kan vi meddela att det är mer än en gång som man avslutat dagen, gått in i stugan och glömt bort att man har skyddet på sig. Det är ett bra betyg om något, för en viktig sak med skydd är det att de skall vara smidiga och bekväma, för annars kommer man sluta att använda dem efter ett antal gånger. Med R-mor Protect är detta inget problem och detta är ett skydd som vi verkligen kan rekommendera.

+ Bekvämt

+ Smidigt

+ Prisvärt

Med detta är tyvärr denna utvärdering slut, men vi kommer att fortsätta köra hela säsongen ut och njuta av den härliga vårtiden som är kvar. För trots att gräsmattorna börjar visa sig och snön på sina ställen känns långt borta, så finns det många fina dagar kvar att ta vara på. Om ni vill för följa med på dessa färder så kan vi tipsa om att följa oss på sociala medier. Sedan får ni inte missa fler av våra utvärderingar som kommer att komma ut inom kort!

Sakerna finns att köpa hos:

SLEDSTORE

SKOTERDELEN

Läs fler KLÄDGUIDER

Fortsätt läs

Mer i Produkter

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen