Kontakta oss

Produkter

KLÄDGUIDEN UTVÄRDERING – KLIM & FXR

Produkterna som vi har provat från Klim samt FXR har under vintern fått vara med om både ett och annat äventyr. Med en rivstart i Kanadas djupa snö och ett avslut i vårens soliga dagar i svenska fjällmiljön har vi skaffat oss en god uppfattning om hur alla dessa produkter fungerar och detta sammanfattar vi i denna utvärdering, häng med!

Klim F5 ECE

Det första intrycket var att detta är en kvalitativ produkt och det intrycket har sedan dess bestått och nu har vi mer kött på benen om varför vi tycker så. Vi kan börja med de mindre betydelsefulla sakerna som att alla lister sitter precis lika bra som när hjälmen var ny, trots rejält användande. Lacken är väldigt stryktålig och det är lätt att få upp nytt liv i hjälmen när man gnuggar bort alla märken från kvistar och grenar som man varit in i. Dock har vi på sista turerna noterat ett visst gnissel från någon del av inredningen i hjälmen, ett ljud som uppstår vid stötar och som medför viss irritation och gnager på kvalitetsintrycket. Nu till de viktigare sakerna, funktionen. Ventilationen är underbar i denna hjälm och vi rekommenderar starkt denna hjälm för den aktiva föraren. Trots en grym ventilation har vi inte upplevt den för sval, men här kan man tycka olika och det medföljer även en insats om man önskar få hjälmen varmare. Fid-lock spännet ger en riktigt bra användarupplevelse och vi är i överlag väldigt nöjda med denna kompletta hjälm.

+ Medföljer bra tillbehör

+ Suverän ventilation

+ Användarvänlig

– Man får det man betalar för, men prislappen är relativt stor på ca 6000 kr

Klim Edge

En sak som blivit allt mer viktig på skoterglasögon är hur smidigt det är att ta av och på linsen. Dels för att underlätta vid rengöring av denna, men när det blir nog smidigt att ta av sig denna har man ett mindre behov av att ta av sig hjälmen när man blivit överhettad och behöver ventilera. Funktionen av detta på Edge brillorna är en kombination av ett mekaniskt spänne samt magneter. Det tog någon gång innan man vande sig att använda den, men med facit i hand går det bra och funktionen är lagom smidig och ser till att linsen sitter fast riktigt bra. Kvalitén av produkten är påtaglig och både linsen, bandet, skummet i ramen känns hela och fina trots en säsong av hård användning. En sak vi dock har problem med är skummets utformning runt näsan, då denna inte fungerar till 100% mot andningsskyddet på F5 hjälmen, vi har lätt att få tryck på näsryggen om man inte trycker undan andningsskyddet en del. Passformen mot hjälmen är i övrigt helt perfekt!

+ En kvalité som är på topp

+ Bekväma

+ Bra siktfält och klarhet, inga förvrängningar

– Medföljer ingen extra lins

Klim Valdez Jacket

En slitstark jacka när det kommer till de viktigaste sakerna som tyget, dragkedjor, sömmar samt tejpningen över sömmarna. Men när det kommer till de mindre viktiga detaljerna ser vi brister. Grafiken som är ”klistrad” på tyget håller inte för de påfrestningar som blir när man skrapar i kvistar och träd, så utseendet ser en aning avmattat ut efter en säsong. Funktionen är dock riktigt bra och tyget har fortfarande kvar samma känsla som när plagget var nytt. Medföljande torkduk samt bra fickor och snölås har uppskattats under säsongen. 

+ Mycket bra funktion, håller en både varm och torr

+ Bra ventilation

+ Funktioner samt tillbehör

– Tyget kan upplevas en aning styvt / stelt när plagget är kallt

– Brister i grafikens hållbarhet

Klim Togwotee bib

Detta plagg har levt upp till alla krav vi kan ställa på funktionen av ett par skoterbyxor, med en hög midja av flexibelt tyg ser man till att aldrig få in snö innanför midjan. Snölåsen har bra grepp om skorna och de långa dragkedjorna längs byxbenen gör det smidigt att justera knäskydden när man är ute på tur. Plagget har av naturliga skäl fått utstå det hårdaste slitaget, med dagens sylvassa fotsteg är det ofrånkomligt att det blir revor och märken i byxbenen. Med detta sagt upplevde vi av erfarenhet att dessa var aningen känsligare än vad vi hade förväntat oss. Det är inga problem med slitage från grenar som sliter i tyget och har man inte vassa fotsteg håller detta plagg mot all normal användning.

+ Slimmad passform med stor rörlighet

+ Mycket bra funktion, håller en både varm och torr

+ Bra hängslen samt flexibelt tyg i den höga midjan

– Brister i grafikens hållbarhet

Klim Adrenaline Pro GTX BOA

Under vintern har dessa haft en riktigt bra förmåga att hålla oss torra om fötterna, inte bara att dem är täta för väta, men att dem även andas på ett tillräckligt bra sätt för att inte hålla inne och bygga upp fukt. Skon är lite mjukare i modellen, man får en bra känsla mot fotstegen, men å andra sidan stabiliserar dem inte fotleden något extra. Med dubbla BOA spännen får man bra kontroll över hur och var man spänner fast skorna på foten och dem sitter bekvämt trots långa dagar. Kvalitén på dessa har varit solid under säsongen och vi kan varmt rekommendera denna produkt.

+ Slitstarka med hög kvalité

+ Bra BOA funktion

– Smalt skaft och öljetter långt fram på skon, vilket kan vara problematiskt mot vissa snölås

Klim Inversion GTX

En tunnare och nättare handske som är väldigt rörlig och som knappt känns att man har på händerna. Smidigheten och den lätta känslan medför även att dem inte är så varma, vilket man får ta med sig när man väljer handskar, beroende på vilken typ av körning som man skall göra. De är dock så pass ”hårda” i tyget att undertecknad fick problem med blåsor vid första tillfällena som de användes. Sedan upplevs dem en aning hala mot handtagen, i alla fall i jämförelse med vissa andra modeller vi testat. En fantastisk egenskap är hur bra dem ventilerar ut fukt från händerna, dem håller en garanterat torr. Sedan har dem i överlag hållit bra, de enda slitaget som syns är gummi-remsorna som är klistrade på greppytan som lossnat på sina ställen.

+ Håller emot väta och håller händerna torra

+ Slittåliga

– Inte det bästa greppet mot handtagen

Klim Aggressor pant & shirt

Ett snyggt och funktionellt underställ, som vid flera tillfällen fått tycka in och agera tröja. Modellen vi provat är 3.0, det vill säga den varmaste modellen. Denna har passat bra in i skalmodellen av klädesval och har gjort sitt jobb väl utan att dra på sig mycket noppor där skydden ligger och skaver. Dem tycks inte töjas ut på utsatta ställen och dem kommer att kunna användas under en lång tid framöver.

+ Hög kvalitet

+ God funktion

+ Snygg design

FXR Helium Lite monosuit

Ännu en slitstark monosuit från FXR, trots de vassa fotstegen har overallen klarat sig lindrigt från skador och enbart mindre revor har uppstått efter vår användning. Som skalmodell är denna lite varmare än medel men detta kan man enkelt reglera med de ventilationsfickor som finns att nyttja. Den har såklart lyxiga funktioner som man förväntar sig av välrenommerade märken, som exempelvis torkduk och uttagbara knäskydd. Sedan tycks tyget hålla ihop bra och de faktum att trycket är en del av tyget gör att det inte kan uppstå något slitage på det grafiska. En overall som kommer att hålla för en lång tid av användning.

+ Rikligt med fickor som dessutom är av större storlek

+ Bra funktioner

+ lättåtkomliga fickor

– Lite för vida snölås

FXR Helium Carbon

Detta är en modell som vi blivit imponerade av under flera säsonger och nu ser vi att det har skett en uppdatering. På denna Helium Carbon är det ett nytt snabbspänne som gör det smidigt att både ta av sig hjälmen, men framförallt spänna ihop remmen innan man skall iväg. Funktionen är inte lika enkel som Fid-Lock, men inte långt därifrån heller. Och att man fört in denna lösning på en så pass prisvärd hjälm det gör oss imponerade. Att det är en lättviktshjälm har inte gått någon förbi och detta är en modell som ger valuta för pengarna. Snygg design, ruskigt lätt och gör sitt jobb riktigt bra.

+ Vikten, riktig lättviktare

+ Prisvärd

+ Bra funktion av spännet

– Lite enklare intryck

FXR Pilot Googles

Det är tydligt att denna modell blir bättre och bättre för varje år. Kvalitén ökar och detta är absolut ett par premium googles. När man klämmer och känner på dem är det en solid känsla och intrycket om kvalitén har bestått under säsongen. Känslan av vadderingen mot ansiktet är perfekt och under användning är det ett bra synfält fritt från förvrängningar. Det enda vi blivit bortskämda med av andra glasögon är enkelheten att byta linser, vilket är av lite mer klassisk stil på dessa, vilket kräver lite pillrande. Bortser man från detta är det ett bar riktigt bra glasögon som för ett schysst pris både ser bra ut samt gör ett bra jobb.

+ Medföljer extra linser med klarglas

+ Hög kvalitet

+ Bra linser, utan förvrängningar

– Komplicerat att byta linserna

FXR Elevation Dual BOA Boot

I vanlig ordning har FXR Levererat ett par schyssta skoterskor med BOA snörning. Med en inredning som formar sig efter foten får man en perfekt passform på nolltid, som sedan är med en under hela säsongen. Skon är väldigt styv i skaftet vilket ger ett bra skydd för fotlederna vid exempelvis hårda stötar, sedan har skon även en tjock sula som greppar bra i fotstegen. Det krävs dock lite invänjning att köra med en tjockare sula, men när man gjort det är det med stor trygghet man far fram. Hållbarheten tycks vara mycket bra och vattentätheten är på topp. Kanske kan det sistnämnda bero på att det är ett tygöverdrag som man täcker för nedre delen av snörningen som är ett utsatt område.

+ Mycket bra vattentäthet

+ Hållbara och stabila

+ Bra öljetter som håller fast snölåsen utan problem.

– Extramoment med tygöverdrag

FXR Pro-tec Leather Glove

Denna handske är en bra kandidat i segmentet om medel-varma handskar. Här får man en lagom isolering för att kunna ta längre turer även på kallare dagar, samtidigt som man upplever handsken som smidig vid aktiv körning. Sedan ger skinnet på insidan av handsken ett väldigt bra grepp mot handtagen, vilket gör att man inte behöver anstränga sig lika mycket. Vid längre dagar upplevde vi dock att handskarna hade svårt att stå emot vätan. Trots hård användning under hela säsongen har dessa fortsatt vara i ett gott skick och kvalitetskänslan är i överlag väldigt hög.

+ Bra grepp

+ Skydd för kvistar mot ovansidan av handen

+ Bra kvalité

– Vattentätheten är inte den bästa

– Dragkedjan mot handleden är bökig att använda

Vi hoppas att dessa utsagor om de olika plaggens styrkor respektive svagheter från KLIM & FXR kan vara till stöd inför kommande säsongs inköp, passa även på att läsa fler KLÄDGUIDER för att få mer information om kläder av de hetaste märkena.

Tycker ni att produkterna låter intressanta så finner ni mer information hos våra samarbetspartners:

SLEDSTORE

FXRSHOPPEN

Fortsätt läs

Mer i Produkter

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen