Kontakta oss

Trax impressions

ARCTIC CAT XF 8000 141″ – ETT MÅNGSIDIGT RIVJÄRN

Mitt i hysterin kring de långa lössnömaskinerna, där det mäts vem som har högst kammar eller kanske vem som har smalast framvagn? Glöms det lätt bort att det finns de som suktar efter en annan typ av körning. Ledåkning är ett exempel, eller varför inte en kombination av både och?  Arctic Cat XF 8000 är varken en renodlad lössnömaskin eller en ledmaskin. Här har vi en crossover som ger föraren adrenalin både på och vid sidan av leden. Vi på Sledtrax fick möjligheten att se vad denna kisse gick för i West Yellowstone, och under årets Snowshoot hade vi snöförhållanden utöver de vanliga. Dessutom på leder som man tidigare enbart drömt om.

Ett enkelt tryck på knappen och maskinen startar. Bekvämlighetsminister som man är så drar man lite extra på smilbanden när man inte behöver rycka i snöret. Det känns likaså tryggt att veta att man inte behöver dra ur sina sista krafter vid en knivig parkering.

Innan det är dags att bege sig iväg längs West Yellowstones nypreppade leder, justerar jag enkelt styret genom deras teleskopsfunktion där det finns möjlighet att höja upp till 4”. Jag personligen föredrar lågt styre vid såväl ledkörning som lössnökörning, men visst är det fantastiskt att på ett smidigt sätt kunna justera efter eget smak och tycke och framförallt enkelt.
Tummen upp för detta!

Köregenskaper längs leden? Ja, de nya Pro Climb 7 G2 Skidorna ger ett knivskarpt grepp även vid tvära kurvtagningar och maskinen känns stabil och följsam när vi färdas upp mot fjället. Samma känsla ger Power Claw mattan vars avstånd mellan kammarna ger ett bra grepp på den hårt packade leden.

Fox QS3 stötdämparna ger en behaglig resa och grundinställningarna sväljer alla hugg, gupp och bulor på ett fint sätt. Skulle stötdämparna mot förmodan upplevas för mjuka eller för styva finns det möjlighet att enkelt justera efter eget tycke då de har tre olika lägen att välja mellan. 
Allt för att föraren ska kunna anpassa sin katt efter sin körstil.

Efter en hel del pressande längs lederna, vilket är vansinnigt kul, är det äntligen dags att ta katten av leden och ut i det fria. Massor med motor under huven och lagom med matta gör att det flyter på bra. 8000 C-TEC 2 motorn med DSI, (direktinsprutning) är en riktigt ettrig 2-taktsmotor med en gasrespons som faktiskt skiljer sig stort från föregångaren.
Snurran är rå och katten känns riktigt rivig. Pro Climb 7 G2 skidorna som har en ny form med förbättrad flytförmåga känns som ett lyft när vi viker ut i pudret.

Power Claw mattan som är känd sen tidigare för sina lössnöegenskaper skottar på riktigt bra. Sammantaget gör C-TEC 2 motorn, mattan, skidorna tillsammans med variatoruppsättningen maskinen till en riktigt trevlig katt, som bjuder på en riktigt härlig körupplevelse.

Något som också är ett plus i kanten är Deluxe Digital Gauge med dubbla LCD skärmar där du som förare av katten har möjlighet att kontrollera viktig information som hastighet, varv, temperatur på kylarvätska, bränslenivå mm. 12V uttaget på katten gillar vi på sledtrax då det ger möjligt att ladda telefonen under färd eller att använda annan elektronisk utrusning som till exempel GPS.

Summan av kardemumman. Arctic XF 8000 141” är en extremt rolig crossovermaskin som passar de som behöver lite av varje och inte enbart är inne på ett spår. Något vi på Sledtrax tycker ni ska pröva!

Fortsätt läs

Mer i Trax impressions

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen