Kontakta oss

Reportage

LJUNGDALEN, EN LAGOM BY I HÄRJEDALEN!

Ljungdalen är en liten by som ligger vid foten av Helags som med sina 1796 m ö h är högsta berget i Sverige söder om polcirkeln. Ett skoterparadis som ligger relativt avskilt från några större samhällen. Precis som vi riktigt inbitna skoteråkare tycker om, ju mindre folk och bebyggelse desto bättre! Här hittar du ett utbrett ledsystem som underhålls regelbundet och bra områden för friåkning.

Om vi börjar med vad som finns i denna mysiga by placerad mitt i en dal förutom riktigt bra skoteråkning. En liten men ack så nödvändig affär, ett par olika restauranger vilket är bra för oss skoteråkare som inte direkt är kända för att planera middagar efter en hård dag i snön. Det är ofta man hör snacket går om hur den ena fastkörningen var värre än den andra bland borden. En mack med verkstad samt ett par pumpar finns också som alltid är välbesökt vintertid likt många andra bensinpumpar runtom i fjällbyarna är vintertid av oss skoterdårar. Behöver du reservdelar eller mekhjälp efter närkontakt med en attackbjörk finns en Yamahaåterförsäljare mitt i byn med möjlighet att hjälpa alla slags skotrar. Skoterturismen är vad invånarna lever på under vintern så vilket märke du kör spelar ingen större roll. Här kan du även hyra en skoter om du har kraschat tillräckligt våldsamt eller helt enkelt inte äger en skoter och vill uppleva naturen på ett roligt sätt utan att behöva staka dig upp på fjället.

Skoteråkningen då? Jo om vi börjar med ledåkning så har Ljungdalsfjällen till säsongen 2016 ingått ett samarbete med Funäsdalen som innebär att det har blivit obligatoriska ledavgifter. Vilket också innebär tätare pistning av lederna, bättre underhåll helt enkelt. Priser och diverse information om just det finns på funasfjallen.se. Där kan du även se aktuell status på lederna, när dom senast blev pistade osv. Den enda skillnaden mot Funäsdalen är att på Ljungdalensidan är det fortfarande fritt att åka bredvid leden så länge du håller dig utanför förbudsområdena. Kom ihåg att du själv är skyldig att söka information om vart förbudsområdena finns och hålla dig därifrån!

Så är du mer åt ledåkning finns det väldigt många fina turer att göra, ta en tur upp till Helags och titta på bergskammen som sticker upp för att sedan ta leden mot Ramundberget över kalfjället med storslagna vyer mot Sylarna. Om du gillar en extra lång tur kan du fortsätta mot Funäs för att sedan köra mot Messlingen och Storsjö för att sedan komma tillbaka till Ljungdalen söderifrån.

Om du mer är inriktad på friåkning som undertecknad finns också mycket bra åkning att välja på. Nu kommer naturligtvis inte jag avslöja alla bra områden eftersom en stor del av min vinter spenderas i Ljungdalen och att avslöja alla sweetspots vore orutinerat. Men på väg upp till Helags och runt Kesusjön hittar man bra åkning, både björkskog och lite brantare och mer öppen terräng. Annars finns det bra åkning på många andra ställen även om det kanske inte är den där kuperade terrängen med lagom glest mellan träden som man hittar lite längre norrut i landet.

Men det som är så fascinerande med vintern och skoteråkning är att beroende på vilket väder som har varit eller snömängd ser det alltid annorlunda ut i skogen år efter år trots att man tror att man har hittat all bra åkning redan. Som ett exempel, senast förra vintern hittades en fantastisk serie myrar alldeles i närheten av stugan. Föret var väldigt olika på olika områden och hittade du platsen där all snö hade landat efter blåsten så var det riktigt bra puderåkning. Började med att ta mig igenom en liten dunge med nöd och näppe, fick ligga på skotern för att inte fastna i trädet. Vänder sedan upp blicken och ser en orörd myr. Ger järnet och lägger omkull skotern, hela huven försvinner ner i snön och den bara väller över skotern. Äntligen tänker jag och surfar vidare, när nästan hela myren är uppkörd ser jag en öppning som ser ut att leda till nästa myr. Allt detta sker i lätt motlut så skotern får jobba lagom hårt i den djupa snön.

Jajamen! En till myr breder ut sig och det är bara att njuta av pudersvängarna. Som grädden på moset finns en lucka i skogen med en liten brantare väg vidare mot nästa myr. Vänder om och tar sats uppför backen som avslutas med ett härligt skidres! Där öppnar sig den sista men största myren med underbar pudersnö. Längre upp mot fjället blir snön hårdare och inte helt oväntat tas denna serie myrar om igen och igen och igen… De här myrarna kommer att läggas på minnet hos pilotens inbyggda GPS, helt klart!

Blir du sugen att komma till Ljungdalen och åka skoter finns en del boende att välja på. Dels stugor att hyra men även vandrarhem och pensionat. All information du behöver finns på ljungdalsfjallen.com. Där finns också en webbkamera där du kan se aktuellt snödjup, temperatur mm. Mycket bra för oss som har ett par timmar i bil till fjällen!
Just ja, är du där och ser en lustig typ med Sledtraxmössa yra runt på affären, tveka inte att morsa och snacka lite skoter!

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen