Kontakta oss

Reportage

MÅNADENS PROFIL – BROCK HOYER

Under Snowshoot i West Yellowstone fick vi träffa en skicklig snöskoterförare som fångade vårt intresse och som för denna månad får stoltsera som månadens profil. Det handlar om tvåbarnsfadern som inte bara vunnit 3 st X-games BikeCross medaljer och som tagit hem Jackson Hole King of the Hill Snowbike inte mindre än två gånger, men som även visar vad som är möjligt på snowbikes gång på gång. Personen i fråga är ingen mindre än Brock Hoyer!

Berätta lite om dig själv, dels vart du är uppvuxen men även lite om din familj?

Jag är född och uppvuxen i Williams Lake, BC, Canada, en liten stad med 17 000 invånare. Hela familjen bor här om än vi flyttat i omgångar för tävlandet med Motorcross. Men av någon anledning har vi alltid hittat oss tillbaka hit, så detta är mitt hem nu där jag bor tillsammans med min familj och med mina skoterkörande barn. Jag är gift och har två söner, Deakin 8 år och Asher 6 år.

Hur kom du i kontakt med snöskoter och Snowbikes?

Det kom lite av sig själv då jag växte upp i de östra bergen, men jag körde ganska lite under gymnasiet och det var först under 2012 som det växlades upp ordentligt. När det kommer till Snowbikes började detta för 12 år sedan när jag provade som träning för motocross, men jag blev totalförälskad i körningen med Snowbike och snöskoter. Nu är detta min heltidssysselsättning, köra snöskoter och Snowbikes, och motocrossen är bara på kul med familjen.

Hur kom det sig att du började tävla med Snowbikes?

För mig var det en enkel övergång då jag tävlade med motocross och nu kunde ta det till snön istället. Samma dag som jag började tävla på snö så vart mitt mål att delta i X Games, med förhoppningen om att en dag vara med där!

Foto: Adam Orvis

Nu har du inte mindre än 3 medaljer från X Games BikeCross och två titlar som King of the hills från Jackson Hole. Vad är det som motiverat dig till dessa prestationer?

Det är passionen för sporten. Alltid pressa mig själv och inte rädas för att lära mig nya saker. Nu har tyvärr tävlingarna avtagit på grund av Covid, men om det tar fart igen så är jag redo. I garaget står nämligen min tävlings-snowbike med 81 hästar och väntar!

Vi har förstått att du har en del sponsorer, vilka är de?

Yamaha motor Canada, FXR racing, Timber sled, Outlaw Motorsports, Lime nine, Rmr suspension, C3, Rp performance, White spruce, Caliber, Fox, P3, Vp race fuel, Seat concepts, Tki, Odi grips, Yamalube, Backcountry access (Bca), Pin’d performance, Cti knee braces, Rekluse clutches, Get, Wisco pistons, Diamond led inc

Det är stora skillnader både maskinmässigt, men även användarmässigt på snöskotrar och Snowbikes, vilka styrkor tycker du det finns för de bägge fordonen?

Snowbikes och snöskotrar har helt olika körstilar, skotrarna kan klättra otroligt brant utan problem och med hög hastighet, medan snowbikes sköter skråkörningen otroligt mycket enklare. Sedan så tar man riktigt snäva spår i skogen mellan träden med snowbikes, man tar sig till ställen som inte går på en snöskoter. Normalt sett kör jag snöskoter under de djupaste lössnödagarna och snowbike när det är lite mindre lössnö. Detta brukar ge en ganska jämn fördelning av körning med bägge maskinerna under en säsong. 

Har du några tips för snowbikern som vill ta sin körning till nästa nivå?

Om man vill bli en bättre förare och ta körningen till nya höjder så är det bara timmar på sadeln som hjälper. Sedan att ha en bra inställd maskin såklart, det gör det enklare när man skall prova nya saker.
När jag först började med snowbikes så valde jag att börja smått och varje år kunde jag köra större och större.

Slutligen har vi tre snabba frågor som vi vill ställa dig.

Vilket är ditt bästa skoterminne?

Det bästa minnet är när jag vann första guldmedaljen i Winter X Games i Aspen, Colorado.

Hur ska vi skoteråkare agera för att bevara skoteråkningen även i framtiden?

Det främsta vi skall göra för att kunna fortsätta att köra under kommande år är att följa reglerna samt att vara noga med att aldrig lämna någonting kvar ute i naturen. Det man tar med sig ut tar man med sig hem. Sedan gäller det att föregå med gott exempel som andra kan ta efter.

Vilka är dina framtida mål som skoteråkare?

Mina framtida mål är att helt enkelt fortsätta pusha friåkningen, och visa vilka otroliga vyer som vi får se. Hålla alla områden öppna för friåkning så att jag kan dela upplevelserna med mina barn och mina vänner, resten är bara en bonus. Sen skall jag tillbaka och tävla med Snowbike i X Games igen.

Kika in Brock Hoyer på INSTAGRAM

Läs fler Månadens Profil

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen