Kontakta oss

Nyheter

NY BRANSCHORGANISATION FÖR HÅLLBAR SKOTERTURISM!

I Jämtland, Härjedalen och i stora delar av Norrland är snöskoterturismen betydande. En rad anläggningar är närmast beroende av den för att kunna bedriva sin verksamhet vintertid. Samtidigt finns det ur ett hållbarhetsperspektiv utmaningar med den här typen av verksamheter och det är de flesta företagen i branschen och andra aktörer i anslutning till den medvetna om.

FOTO: HANS WÄRDELL

Jämtland Härjedalen Turism (JHT) har fått uppdraget att etablera en branschorganisation för hållbar snöskoterturism i Jämtland Härjedalen senast i maj 2019. Ambitionen är att det ska bli en nationell branschorganisation och som också ingår i det Nationella Snöskoterrådet.

– Det finns en rad exempel på hur man hanterat utmaningarna så bra som möjligt utan att förhindra en fortsatt turismverksamhet. Det nyligen genomförda projektet ”Hållbar skoterturism i Frostviken” är ett bra exempel på det, säger projektledaren Andreas Edholm på JHT.

En viktig utgångspunkt för arbetet är att branschen själv ser att de behöver bli bättre på att ta ansvar för en rad frågor i anslutning till snöskoterverksamheten. Det finns stora behov av att skapa en organisation som kan äga för branschen viktiga utvecklingsfrågor som kompetens- och affärsutveckling för ökad lönsamhet, branschens karaktär, omfattning och betydelse behöver tydliggöras, tillsynsfrågorna behöver drivas och påverkas även av branschen och inte bara från myndighetshåll.

Dessutom behöver branschen en aktör som kan arbeta med kommunikation av aktuella frågor samt vara en part i samarbetet med myndigheter på olika nivåer, kommuner och aktörer inom besöksnäringen som destinationsbolag. Utredningen om den nya terrängkörningslagen är ett exempel där det är viktigt att man kan tala med en enad röst för att bidra till en hållbar snöskoterturism inför framtiden.

Vi på Sledtrax ser positivt på detta och anser att en ny branschorganisation är något som kan gynna oss skoteråkare i Sverige.

– Detta är ett steg i rätt riktning för att bevara vår älskade skoteråkning även i framtiden. Frihet under ansvar och med sunt förnuft ska vi tillsammans se till att kommande generationer får ta del av den härliga livsstil skoteråkningen ger oss, säger Mattias Sandberg Ansvarig Utgivare.

Fortsätt läs

Mer i Nyheter

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen