Kontakta oss

Sledtrax testar

POLARIS KHAOS 850 GÖR PREMIÄR PÅ SNÖ!

Väntan hade känts lång men till slut var det äntligen dags, det var dags att lasta årets maskin och bege oss inåt landet. Vi hade fått rapporter om ett snödjup som var fullgott för en heldags körning med årets Khaos och dagen bjöd på förhållanden långt bättre än väntat! Häng med på årets första tur med Polaris Khaos 850 155”!

POLARIS KHAOS 850 FÖRARE JÖRGEN VALDEMARSSON

Ni vet den där pirrande känslan man kan ha i kroppen som gör att det är svårt att sova? Den som fanns innan julafton som barn. Den känslan hade undertecknad fredagen för snart två veckor sedan, släpet var lastat och larmet ställt på 05:45. Innan signalen hann ljuda var ögonen öppna och målbilden var solkar, om några timmar skulle det lastas av vid Arvidsjaur och delar av Sledtraxgänget skulle mötas upp för en heldag i det vita pudret. Färden mot Kung Bores land gick inte fort då snön yrde, men vad gör det då när man har världens roligaste aktivitet framför sig! Väl på plats var Henke och André redan där och hade lastat av deras maskiner. Förväntningarna på årets Khaos inför dagen var högt ställda då vi vet vilken fullträff maskinen har varit ur kartong sedan ifjol, den nya serie 8 mattan och den uppdaterade quick driven lär knappast göra maskinen sämre.

POLARIS KHAOS 850 FÖRARE JÖRGEN VALDEMARSSON

Maskinen startas och skidorna styr in mot tilltänkt område för dagen. Efter flertalet uppkörda myrar börjar undertecknad få sig en första uppfattning om maskinen och känslan är slående, vilken grymt lättarbetad maskin Polaris KHAOS är. Jag kommer på mig själv flertalet gånger ta i för mycket och i stället hamna som en säl på sidan.

Desto längre dagen går blir känslan bara starkare, vintern på denna maskin kommer bli allt annat än tråkig. Balansen i skotern känns bara bättre ju längre dagen går och den nya QD2 och serie 8 mattan gör skillnad kontra fjolårets maskin. Den känns helt klart rappare direkt ur kartong och det beror nog på att man jobbat med att få ner vikten på den roterande massan. Bara på den nya mattan har Polaris sparat in nästan 2,5 kg jämfört med serie 6 mattan och det i sin tur hjälper till att få en kvickare känsla. 

POLARIS KHAOS 850 FÖRARE JÖRGEN VALDEMARSSON

Än så länge under dagen har vi mestadels åkt myr för att känna på maskinerna lite och vanligtvis finns det bara minimalt med botten den här årstiden och risken att köra sönder både skoter och terrängen är stor. Till min förvåning så är basen faktiskt över all förväntan och undertecknad törs ta Khaosen på lite enklare klättring efter en bergssida.

Här kommer busigheten i maskinen helt klart fram. Med ett lätt ryck och en provocering på gasen går skidorna upp i vädret med varven i topp, maskinen känns otroligt lekfull och den funderar inte en hundradel på att sucka under de klättringar som görs. Detta trots att maskinen är under inkörning och går fetare än när den är inkörd och råheten släppt. Som bekant är de ljusa timmarna få den här tiden på året och vi beslutar oss för att åka tillbaka och tanka både maskiner och kropp inför ett kvällspass. 

POLARIS KHAOS 850 FÖRARE JÖRGEN VALDEMARSSON

När energin börjar återvända kopplas hjälmlampor på och ivriga var vi på pucken igen, eftermiddagens flatljus var nu utbytt mot skarpa konturer och det kändes som att vi svävade fram i en sagoskog. Träden reflekterade av hjälmlampans starka sken och det som en gång varit en grön skog såg nu närmast ut som ett landskap med gigantiska snöstrutar. Det kändes faktiskt en gnutta overkligt att få köra i sådan miljö redan den första riktiga turen för säsongen.

Jag hinner med några enklare klättringar och hittar även en relativt brant skrålinje innan det är dags att vända mot bilarna igen. Som resumé på dagen var känslan att det nästan var ännu roligare att köra i mörkret än i det lilla dagsljuset som erbjöds dagarna på försäsongen. 

POLARIS KHAOS 850 FÖRARE JÖRGEN VALDEMARSSON

Sammanfattningsvis efter de första milen vill jag bara göra ett lyckovrål och detta av två anledningar. Den första är att nu är äntligen skotersäsongen igång igen och den andra är väl ganska given?

Khaosen är en grym maskin som jag förväntar mig ha galet roligt med i vinter, mina förhoppningar är högt ställda på denna säsong! Se till att följa utvecklingen under säsongen och läsa kommande artiklar om Polaris Khaos 850 155”

Läs fler Sledtrax Testar

Kontakta din lokala Polaris handlare:

SN MOTORSERVICE

MOTORHUSET

PROENGINE

CAMP GAUTO

LINDROTHS MOTORCENTER

TIDY POWERSPORTS

LINGVALLS MOTOR

Fortsätt läs

Mer i Sledtrax testar

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen