Kontakta oss

Reportage

2018-01-15 SAXNÄSGÅRDEN – DRÖMSTÄLLET PÅ FJÄLLET

Saxnäs har vid det här laget börjat bli välkänt i snöskoterkretsar, och det är inte så konstigt med tanke på skoteråkningen man kan hitta där. Men det är inte bara det som är lockande med Saxnäs. Det finns även en hotellanläggning i toppklass, där bland annat Charlotte Kalla brukar logera under försäsongsträningen. Saxnäsgården heter hotellet som vi på Sledtrax har spenderat en helg i skoteråkningens tecken på.

Vi anländer sent en torsdagskväll i januari. Efter ett samtal med personalen har de sett till att vi kommer åt våra rumsnycklar, trots att vi kommer mitt i natten. Även en nattmacka med dryck finns färdigt på rummet då vi missat middagen, bra service är bara förnamnet!

Efter några timmars god sömn vaknar vi till en galet fin utsikt från hotellrummet. Från sängen ser vi Satsfjället med omgivande fjäll i sydlig riktning, och i korridoren på väg mot frukostbuffén ser vi Marsfjällen. Här bor man omgiven av fjäll som sträcker sig så långt ögat når, vi får direkt en känsla av att befinna oss i ett snöskoterparadis.

Frukostbuffén

Väl nere på frukostbuffén hittar vi det mesta man kan tänka sig att äta för att man ska stå sig länge. Även juicerna finns i de flesta smaker och man får helt klart en grym start på dagen här.

Innan vårt besök hade det kommit ordentligt med snö den senaste tiden, och förhållandena för lössnökörning var som bäst. Körningen här är väldigt varierande och man kan snabbt välja mellan lite öppnare terräng på högfjället. Eller om man hellre gillar teknisk körning nere i den mer utmanande granskogen.
Däremellan finns det både svår och lätt åkning som passar både nybörjare och proffs. Om det är bra körning? Vi kan säga så här, vi han knappt ta ett kort under helgen för att vi hade så himla kul.
Det var inte till någon direkt nackdel att det fanns massor av puder just denna helg heller.

Efter en heldag på skoter eller vad man väljer att färdas på var det otroligt skönt att komma tillbaka på hotellet. Först en dusch och sen var det dags att käka en middag i restaurangen som har panoramautsikt mot Marsfjällen när det är ljust eller månsken. Allt såg väldigt gott ut på menyn men vi fastnade till slut för att äta en rejäl köttbit, samtliga tog en Entrecote. I samma sekund som vi tog första tuggan blev det knäpptyst vid bordet, köttet var perfekt och smälte verkligen i munnen. Utan att överdriva var det lätt en av de bättre köttbitarna vi käkat, tillsammans med goda såser och krispiga pommes.

En meny med fantastisk mat.

Till efterrätt blev det lite mer variation där vi testade lite olika, fjälltemat går inte att ta miste på då det är hjortron till flera av rätterna. Även här var allt av toppklass där smakerna är minst lika bra som på de dyrare restaurangerna i storstäderna.

 

Om man ska beskriva Saxnäsgården är det en anläggning som har det mesta man kan tänka sig för en trevlig fjällvistelse oavsett årstid eller intressen.
Själva anläggningen innehåller simbassäng med bastu i omklädningsrummen, det finns även badtunnor utomhus i anslutning till övriga badet. Bredvid badet hittar man ett gym och en mindre sporthall.
Vid receptionen finns en minibutik där det går att köpa bland annat lite snacks, men även en hel del bra prylar som kan behövas när man vistas i fjällmiljö.

Den som är intresserad av längdskidåkning har kanske sett att bland annat Charlotte Kalla brukar hålla till här på försäsongen. Fina spår plus ett 3km långt elljusspår och tidiga vintrar gör att träningsmöjligheterna är i toppklass i Saxnäs. Det är även en utmärkt ort att ge sig ut på lite toppturer med stighudar under skidorna, oavsett vilket väderstreck man vänder sig ser man fina fjäll.

Känner man istället för lite utförsåkning kan man göra en dagstur till Klimpfjäll där det finns en komplett skidanläggning, endast 3 mil bort.

Fisket i Saxnäs passar de flesta då det både finns stora sjöar, mindre tjärnar samt åar att fiska i. Främst finns det öring och röding samt en och annan lake i vattnen närmast byn, men lite längre utanför Saxnäs hittar man även harr. Fiskekort och bra tips på vatten hittar man i butiken på Saxnäsgården.
Under sommarperioderna finns det möjlighet att hyra mountainbike eller kajak/kanot, för att kunna ta sig ut och njuta av det otroliga landskap omringar fjällbyn.
Oavsett årstid eller intressen av aktiviteter är Saxnäsgården en kanonanläggning som erbjuder det mesta för den fjällsugna. Men man kan lika gärna åka upp bara för den goda matens skull.
Vi kommer i alla fall mer än gärna tillbaka!

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen