Kontakta oss

Trax impressions

ARCTIC CAT M858 ALPHA ONE SNO PRO – ARGASTE KATTEN NÅGONSIN

Arctic Cat gjorde stordåd när dem släppte nya Catalyst-chassiet och till 2025 har de grymt häftiga nyheter där Arctic Cat M858 Alpha one Sno Pro är en av de absolut hetaste modellerna. Den har inte bara helt nya 858 C-TEC2 motorn utan även Arctic Cats AC5S stötdämpare. Vår iver om att få prova nya motorn var enorm ända sedan informationen kom om en ny motor av grov kaliber och nu fick vi äntligen chansen att provköra just denna maskin i de högt belägna bergen i Yellowstone, häng med på våra första intryck!

Stora nyheter för 2025

Ingen har väl missat det nya och heta chassiet som kom inför denna säsong – Catalyst. Detta är en maskin som är helt ny från botten och upp, som vi sedermera fick veta var byggd runt den nya 858 C-TEC2 motorn. Denna motor är något helt nytt med 11% mer effekt och 8% mer cylindervolym än föregående 800 C-TEC2.  Till råda på det har man även bantat motorn 4%, man har nya avgasportar och massor mer. Helt enkelt en optimerad motor specialbyggd för och med detta chassi. Men den stora frågan är ju hur är den att köra?

Första andetagen för 858:an

Med stort fokus på motorpaketet startar vi upp denna Arctic Cat M858 Alpha one Sno Pro som utöver det nya motorpaketet även har AC5S stötdämparna – som vi återkommer till senare. Ljudet vi möts av är dovare än den tidigare 600 kubikaren vi har provat. Det hörs att det är en Arctic Cat, rått och fylligt ljud som tar fäste från insuget. Utöver detta känns förarmiljön igen från årets maskin och vi rullar ivriga iväg från uppställningsplatsen som befinner sig på flygplatsen i West Yellowstone.

När vi kommer ut på den breda leden som skall ta oss upp till djupsnön på topparna, då passar vi på att gasa på för att se vad kraftpaketet 858 C-TEC2 går för. När maskinen får fäste känner vi att det finns gott om effekt att leka med. Arctic Cat är helt klart med i matchen bland motorer av stor kaliber! Lite seg upplever vi den på botten, men då skall vi tillägga att körningen sker på höjder som inte finns att köra på i Skandinavien, samt att det fortfarande är prototyp-skotrar som vi sitter på. Vi tror och hoppas därför att detta kommer att bli en annan historia på hemmaplanen.

Stötdämpning i toppklass

När vi ändå är på leden passar vi på att kolla vad fjädringen går för. Vi ställer om kompressionen flera gånger och jämför de 5 olika stegen man har att välja bland på Arctic Cats egna AC5S dämpare. Här har man gjort en riktig succé. 5 steg känns precis lagom och spannet mellan mjukaste läget och hårdaste läget är enormt! En sådan justerbarhet har vi sällan skådat på OEM dämpare, riktigt imponerande. Till sist landar vi i att steg 3 är perfekt för körningen då vi har måttliga snöförhållanden där man ibland slår igenom till ett vindpackat snölager om ca 30cm ner i snön. Med detta bortgjort tar vi fart ut mot orörd terräng i skogen, där katten hör hemma!

I dessa snöförhållanden gör sig Arctic Cat M858 Alpha one Sno Pro i 146” längd med 2,6” kammar helt perfekt. Det skall mycket till för att man skall köra fast, och den är extremt lekfull. ”bowties” och ”hop-overs” är inget problem även i flackare terräng och nu känns det som att 858 motorn har effekt i överflöd. Man måste dock vara varsam då Catalysten har kortare tunnel än tidigare modeller. Detta gör att bakbågen och stänklappen inte bromsar i snön och skotern slår därför över snabbt när man gör vändningar eller ”bowties”. När man är med på detta får man en extremt rolig maskin som gör att man kan ta sin tekniska åkning till nästa nivå!

Sammanfattningsvis

Arctic Cat M858 Alpha one Sno Pro är utan tvekan den roligaste katten som vi satt vantarna på och Catalyst chassiet är här för att stanna. Om än prototyperna vi ni provkör går bra så tror vi att det finns förfiningar att göra till seriemaskinerna som kommer, därför känner vi oss rätt trygga när vi säger att 858 och Catalyst kommer göra sig utmärkt i de skandinaviska skogarna. Vi ser kraftigt fram emot nästa säsong när vi får sätta det på prov på i vår skandinaviska fjällmiljö!

Gillar ni kläderna? Kika in FXR

Försäkra din Snöskoter via DINA FÖRSÄKRINGAR

Försäkra din Snöskoter via SVEDEA

Se några SledtraxTV

Kontakta din lokala Arctic Cat handlare:

MCN NORD

TRAKTOR CITY PITEÅ

YNGVESSON MASKIN

EFFEKT POWERSTORE

ERLAS MOTOR

Läs mer på Arctic Cat

Fortsätt läs

Mer i Trax impressions

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen