Kontakta oss

Trax impressions

ARCTIC CAT RIOT X 8000 – KOMPLETT ASCENDER?

Vet man hur bra en snöskoter kan byggas? Förmodligen inte men däremot vet vi i dagsläget hur bra Arctic Cat Riot X kan bli i Ascender plattformen, för mest troligt är årets modell också den som kanske blir den bästa. Ingen har väl missat att Arctic Cat släppt en ny plattform som heter Catalyst inför årsmodell 2024. Det innebär att Ascendern nått toppen på sin utvecklingskurva där barnsjukdomar är ett minne blott och prestandan är på topp. Nu tar vi en sväng med denna vassa 146 tummare!

Något som teknikmässigt sticker ut på Rioten?

Förra årets Riot X 146” fick en Alpha monorail boggie precis som på de längre lössnömaskinerna och i ett nafs skapade Arctic Cat en av marknadens mest lekfulla maskiner. Sa någon ”flickable”? Det kan vi skriva under på. Det som ofta kännetecknar en kortare lössnömaskin med höga kammar och många hästkrafter är att skidorna ofta är långt uppe i skyn när man kör. Det är här vi ser en innovativ lösning som faktiskt Arctic Cat och Yamaha är ensamma med på marknaden just nu.

Arctic Cat har nämligen monterat QS3 stötdämpare från Fox som man enkelt kan ställa om med ett vred på stötdämparen. Just på Riot X har man valt denna funktion på den bakre boggiestötdämparen vilket vi tycker är riktigt klokt. Främst av den anledningen att man gärna vill kunna välja mellan klättring och lek. Med en enkel vridning på vredet kan man välja mellan soft, medium, hard och lockout. I Lockout läget blir stötdämparen näst intill stum vilket gör att boggien inte trycks ihop och man behåller skidorna i backen så man kan börja klättra riktigt brant utan att stegra över.

Det är något man kan göra på deras längsta mountainmaskiner elektroniskt och vi hade gärna sett den lösningen även på Riot X. Då kan man göra dessa ändringar i farten och därmed ändra karaktär i maskinen på någon sekund, helt underbart om vi får ge vår åsikt! Men nu gör man helt enkelt denna justering manuellt istället och man får olika egenskaper med en och samma boggie.

Köregenskaperna på denna lekfulla klättrare!

Vi hade en långtestmaskin på årsmodell 2022 där man kunde låsa den bakre boggiedämparen manuellt. Här har vi känt en stor skillnad på hur bra maskinen blir i brant klättring med lockfunktionen i. En 146 tum lång skoter är väldigt smidig att köra när det ska utövas tajta manövrar men vi kan lova att tillsammans med Alpha boggien så blir maskinen än kvickare, här behöver man vänja sig då det är lätt att överarbeta skotern.

Den lyder minsta vink från fötterna och tar man i för mycket blir det snabbt en ofrivillig 3600 sväng. Det är just lättheten att initiera dessa manövrar som ger Riot X dess unika karaktär. Håller man på köra fast i en brant är det bara att hålla full mutter så lyfter skidorna och sedan vrider man huvudet i den riktning man vill fortsätta så följer katten med! Om det är någon nackdel vi kan komma på så vore det att man vill ha bättre genomsläpp av snö i fotstegen och en kortare tunnel för mindre motstånd när det börjar på att bli djup lössnö.

En pålitlig kraftkälla!

Arctic Cats 800 motor har varit med rätt länge nu även om den fått välkomna uppdateringar för att haka på konkurrenternas större spisar genom åren. Ytterligare ett sätt att få ur mer effekt har varit en uppdaterad ADAPT variator som med ett lättare och kompaktare format gör att motorn blir rappare. Det går helt enkelt snabbare att få upp farten på en lättare variator vilket ger en bättre gasrespons. Det florerar dock en hel del patent på nätet från Arctic Cat och vi skulle inte vara förvånade om vi snart får se en överladdad motor även här.

Vem passar Arctic Cat Riot X till?

Den här maskinen bör man vara väldigt aktiv på om skoter och förare skall komma till sin rätt, kvickare än det mesta när det kommer till manövrar. Fjädring som tål både hård körning med hopp samtidigt som man snabbt kan ställa om till pudersurf. Här ska man helt klart inte vara rädd för adrenalin när man klättrar mellan träden med skidorna i luften och åker man ut så blir det garanterat en actionfylld dag. Det är helt klart den bästa 146an från Arctic Cat till dags dato om man gillar att tillbringa tid utanför leden oavsett om det är i luften eller nere i pudret.

Glöm inte att prenumerera på Sledtrax Nyhetsbrev med chansen att vinna massvis med nya produkter varje månad.

Försäkra din Snöskoter via DINA FÖRSÄKRINGAR

Läs fler TRAX IMPRESSIONS

Kontakta din lokala Arctic Cat handlare:

YNGVESSON MASKIN

EFFEKT POWERSTORE

Fortsätt läs

Mer i Trax impressions

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen